Dünyanın üretim merkezi olan Çin’de 2019 yılının ikinci yarısında başlayan ve halen bitmeyen Covid-19 salgını sebebiyle Apple çok zor günler geçiriyor. Fiyatı pahalı olmasına rağmen halen tüketicilerin tercih ettiği iPhone 14 Pro serisinde üretim tekrar duruyor. Apple’ın iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro modellerini ürettirdiği Zhengzhou şehrindeki fabrikasında karantina uygulaması başladı. Business Insider’ın haberine göre bugün başlayacak olan karantina Çarşamba gününe kadar devam edecek. Apple’ın zaten satış konusunda sıkıntılar çektiği bugünlerde üretimi tekrar durdurması firmaya yüz milyonlarca dolar kaybettirecek.
iPhone Pro’ların yüzde 85’i bu şehirde üretiliyor
Apple’ın en çok gelir elde ettiği ürün olan iPhone’ların Zhengzhou şehrinde üretildiğini söyleyelim. Üretim gücü yüksek ve ucuz olan şehirde birçok konumda Foxconn’un da fabrikaları vardır. Foxconn ile birlikte karar alan Apple gelecek yıllarda hiçbir kısıtlamanın olmadığı Hindistan’a fabrika kuracak olsa da Çin’deki kısıtlamalardan dolayı para kaybediyor.
iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinin yüzde 85’i bu şehirde üretiliyor. ABD, Avrupa ve diğer ülkelerde bulunan Apple mağazalarında iPhone 14 Pro serisinde talep-arz dengesi olmayacağı için fiyatlar zamlanabilir. Şehirde başlayan karantina sebebiyle üretim tam anlamıyla durmak üzeredir ve Apple’ın çok uzun zamandır üretim ile alakalı bir ‘B’ planı yoktur.
Çin ekonomisi için hedef 2023
Çin’de üretimin tekrar eski haline dönmesi uzmanlara göre 2024 yılına kadar sürecek. Ülkede devam eden kısıtlamalar haricinde enerji maliyetlerinden dolayı her şeye zam geliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de toparlanmanın da 2023 yılının ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomiyi desteklemek için karantina stratejisini optimize etmeye yönelik tedbirler çağrısında bulunsa da Çin hükümeti salgından bir an önce kurtulmak istiyor. Aşı karşıtı gösteriler sebebiyle aşılanma oranının yavaşlaması salgının tekrar ortaya çıkmasını sağlıyor. Kısıtlamalara ve salgındaki artışa rağmen, Hong Kong ve Çin'deki borsalar halen yerini koruyor.