fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2024

Islanan Telefonu Kurutmanın En Etkili Yolları

Serap K. 19.08.2022 (Güncellenme: 20.09.2024) Takip et
Kullanıcıların en büyük korkulu rüyası elektronik cihazlar ve sıvı teması. Endişelenmeyin, bu yazımızda sıvı temasına karşı alabileceğiniz önlemler ve ıslak telefonu kurutmanın en etkili yollarını anlattık.
Islanan Telefonu Kurutmanın En Etkili Yolları

Yeni nesil teknolojik cihazlar ultra ince, hafif ve dayanıklı üretiliyor. Diğer taraftan, ne kadar dikkatli kullanılırsa kullanılsın darbe ve sıvı teması tehlikesiyle karşı karşıya. Güvende olduğunu düşündüğünüz telefonu bir anlık dalgınlıkla suya düşürebilirsiniz. Ya da çocuğunuz veya evcil hayvanınız bu hatayı sizin yerinize yapabilir.

Telefonunuzu ıslak görmek ilk aşamada panik yaratır ama siz sakin olmaya çalışın. Şunu unutmayın, telefonun sıvıyla temas ettiği her saniye yeniden çalışma ihtimalini azaltır. Dolayısıyla suya düştüğünü veya üzerine sıvı döküldüğünü fark ettiğiniz anda şoka girmek, öfkelenmek yerine telefonu çıkarın. Telefonu hızla sudan çıkarın ve kısa devre yapmaması için kapatın. Kulağa ne kadar mide bulandırıcı gelse de, aynı şey tuvalete düşen telefonlar için de geçerlidir. Acil müdahale gerektiren durumda eldiven giymekle uğraşmak telefonu kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, telefonu hemen çıkarıp daha sonra ellerinizi yıkayıp dezenfekte edin.

Suya düşen telefonların çoğunu hayata geri döndürmek mümkün değil fakat bu hiç şansınız olmadığı anlamına da gelmiyor. Bu yazımızın konusu, kullanıcıların korkulu rüyası olan cep telefonu ve sıvı teması hakkında. Sizleri endişelendiren bu konuyu, şu başlıklar altında ele alıyoruz:

  • Sıvı Temasına Karşı Alabileceğiniz Önlemler
  • Islak Cep Telefonu Kurutma Yöntemleri
  • Islak Telefonlara Yapılmaması Gerekenler
  • Su Geçirmezlik ve Suya Dayanıklılık Arasındaki Fark

Sıvı Temasına Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Akıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazlar her an yanımızda. İş, gündelik yaşam ve eğlence dünyası sunan bu cihazlar göz bebeğimiz. Uzun ömürlü kullanım sunmaları için özenli taşıma ve kullanım gösteriyoruz. Üretici firmalar da gereken özeni kaliteli malzeme tercihi ve test süreçlerinde gösteriyor. Fakat tamamen aşılamayan problemler de var, gelişen teknoloji sayesinde, ne kadar dayanıklı üretilirse üretilsin sıvı teması elektronik cihazların en büyük korkulu rüyası. Telefon kurutma yöntemlerini paylaşmadan önce sıvı temasına karşı alabileceğiniz önlemleri paylaşmakta fayda var.

  • Mümkünse tuvalete ve banyoya giderken telefonu yanınızda götürmeyin. Ya da yemek masasında yiyecek ve içeceklere yakın koymayın.
  • Deniz veya havuz kenarında telefon ve diğer elektronik cihazları su geçirmez kılıf veya çantada muhafaza edin.
  • Yağmurlu havalarda, telefonu su geçirmez giysi veya çantada tanıdığınıza emin olun. Şarja takılı telefona su dökülürse, önce şarj cihazını prizden çekin.
  • Her ihtimale karşı bir tane “Islak cep telefonu acil durum" kiti satın alıp kenara koyun. Böylece, acil durumlarda mağazaya gitmekle vakit kaybetmezsiniz.
  • Çamaşır makinesine çamaşır atmadan önce giysi ceplerini kontrol edin. Düşük bir ihtimal olsa da telefon veya bluetooth kulaklığın kalmış olabilir.

Islak Cep Telefonu Nasıl Kurutulur?

Akla gelen ilk çözüm genellikle telefonu pirince batırmak olur. Birçok kişi en hızlı sonucu vereceğini düşünerek bu yönteme başvurur. Fakat ıslanmış telefonu pirince batırmak etkili bir çözüm değil, hatta telefona zarar verebilecek bir yöntemdir. Pirinçteki nişasta, ıslak cihaza sızıp paslanmaya başladığında cihazınızın içindeki korozyon sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, küçük pirinç parçacıkları telefonunuzun şarj deliklerinden herhangi birine sıkışabilir ve bu da şarj portunu bozabilir. Uzmanlara göre, telefon ıslandıktan sonra çalışır durumda tutmak için pirinç kullanmak yerine hava akımı kullanmak gerekir.

SIM kart ve MicroSD kartta depolanan dosyalar bazı kullanıcılar için telefondan daha değerli olabilir. SIM ve MicroSD kart gibi çıkarılabilir parçaları çıkarın. Bazı telefon modellerinin bataryası da çıkarılabilir eğer çıkıyorsa bataryayı da çıkarın. Çıkarılabilir parçaları mikrofiber bez yardımıyla kurulayın ve iyice kuruması için kenarda bekletin.

Telefonunuzu güvenli bir yöntemle kurtarmak için şu malzemeleri kullanabilirsiniz:

  • Kurutucu Kitler
  • Mikrofiber Bezler
  • Vakum Torbaları

Masrafsız Seçenek: Ayakkabı Kutusundan Çıkan Kurutucu Kitler

Satın aldığınız yeni ayakkabıların kutusundan çıkan kurutucu kit işinize yarayabilir. Nasıl mı? Silika jel, bozulabilecek çoğu şeyin nemini alarak bozulmasını engelleyen bir kurutma maddesidir. Laboratuvar ortamında üretilen kurutucu madde "Yemeyin" uyarısı bulunan paketlerde saklanır. Günlük hayatta besinleri, bitkisel ürünleri, deri eşyaları ve kimyasal boyaları korumak için kullanılır. Islak cep telefonunuza birkaç paket kurutucu jel koymak işe muhtemelen işe yarar.

Teknolojik Cihazları Temizlerken Kullandığınız Mikrofiber Bezler

Elinizde nem kurutucu paketiniz yoksa endişelenmeyin. Fotoğraf makinesi ve bilgisayar temizliğinde kullandığınız mikrofiber bezlerle telefonu kurulayabilirsiniz. Telefonunuzu silmek için mikrofiber bezleri kullanın ve her köşesini gerçekten kuruladığınızı ve mümkün olduğunca fazla su çıkardığınızdan emin olun. Mikrofiber bez yoksa, tüy bırakmayan havlu veya gözlük silme bezi kullanabilirsiniz. Saydığımız malzemeler arasında hiçbiri yoksa kağıt havlu veya herhangi bir bez parçasını kullanın. Mümkün olduğu kadar kurulayın. İşiniz bittiğinde telefonun önü ve arkası tamamen kuru olmalıdır. Mikrofon deliği, şarj ve USB girişleri telefonun içine su girmesine neden olur. Bu nedenle, bezi şarj bağlantı noktasına, kulaklık jakına, SIM yuvasına ve bulabileceğiniz diğer tüm köşelere soktuğunuzdan emin olun.

Suyu Hızla Çeken Vakum Torbaları

Nem kurutucu kit ve mikrofiber bezlere ek olarak vakum poşetleri de ıslak telefonu kurutmaya yarar. Vakum poşetleri, telefonunuzdaki suyu daha hızlı çekebilir.

Kurutma işlemlerini uyguladıktan hemen sonra telefonu açmayın. En az 24 saat kadar bekleyin ve telefonun her köşesinin kuru olduğundan emin olun. Ardından açmayı deneyin eğer telefonunuz sorunsuz çalışıyorsa ucuz atlattınız demektir. Fakat açılmıyorsa, garip sesler çıkarıyorsa veya normal çalışmıyorsa muhtemelen içerisinde sıvı kalmıştır.

Bu senaryoda b planına geçin, telefonunuzu yetkili servise götürün ve uzman kişilere teslim edin. Telefona ne olduğunu ve uyguladığınız yöntemleri anlatın, böylece size daha iyi yardımcı olabilirler. Tüm çabalara rağmen cep telefonu düzelmiyorsa üzülmeyin. Ürün özellikleri ihtiyaçlarınıza, fiyatları bütçenize hitap eden incehesap.com var. Hemen sitemizi ziyaret edin, güvenilir alışveriş deneyiminin keyfini çıkarın.

Islak Telefonlara Yapılmaması Gerekenler

Islanmış bir telefonu hayata geri döndürmek isterken yanlış yöntemlerle daha kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Telefon ıslandığında, yapılmaması gerekenler nelerdir?

  • Telefon kapalıysa, açmayın eğer açıksa kapatın ve en az 24 saat geçtikten sonra açın.
  • Şarja takılı telefonların fişini hemen prizden çekin ve kurumadan asla şarja takmayın.
  • Herhangi bir tuşa basmayın.
  • Islak telefona çok fazla dokunmayın, sallamayın. Kuruluma işlemini yaptıktan sonra düz bir zeminde havlu üzerinde bekletin. Doğru bilinen yanlışlardan diğeri de telefonu kurutmak için saç kurutma makinesi kullanmaktır. Islak telefonu kurutmak için kurutma makinesi kullanmayın. Çünkü saç kurutma makinesi suyu telefonun derinliklerine ulaştırır ve cihaza daha çok zarar verir.
  • Sakın üflemeyin, üfleyerek telefonun sıvı temas etmemiş noktalarına da sıvı iletmiş olursunuz.
  • Saç kurutma makinesi veya diğer hava üfleyen cihazlarla müdahale etmeyin. Isı ve hava telefonun çok daha fazla zarar görmesine neden olabilir.

Su Geçirmezlik ve Suya Dayanıklılık Arasındaki Fark Nedir?

Akıllı telefon, saat ve bileklik kullanımında kullanıcıların dikkatli olması gerekir. Su geçirmezlik ve suya dayanıklılık arasındaki farkı bilmiyorsanız, bu bölümü pür dikkat okuyun. Çünkü su geçirmez zannettiğiniz cihaz sadece su sıçramalarına karşı dayanıklı olabilir. Su geçirmezlik ile suya dayanıklılık arasındaki farkı bilmeyen veya dikkat etmeyen kullanıcılar için iş işten geçmiş olabilir.

Güncel telefon modellerinin çoğu, sadece su sıçramalarına karşı korumalıdır. Su sıçramasına karşı dayanıklılık sertifikasına sahip cihazlarla banyoya veya havuza girmek son kez kullanmak anlamına gelebilir. Dolayısıyla, telefonunuz veya diğer teknolojik cihazlarla suya yaklaşmadan önce, suya dayanıklılık derecesini kontrol ettiğinizden emin olun.

Dayanıklılık, ürün teknik özellikleri ve kılavuzda IPXX numarası olarak ifade edilir. Buradaki ilk X, toz gibi katı parçacıklar içindir ve 6'ya kadar çıkar. İkinci X, suya dayanıklılık içindir ve 0'dan 9'a kadar bir ölçekte gider; burada 0, sıfır koruma ve 9 en eksiksiz korumadır. En yaygın olanı IP67'dir, burada 7, bir cihazın 30 dakikaya kadar 1 m derinliğe kadar suya daldırılabileceği anlamına gelir. IP68, yine 30 dakika boyunca 1,5 m derinliğe kadar dayanabileceği anlamına gelir. IP69K'nın en yüksek derecesi, yüksek sıcaklıkta veya güçlü su jetlerinde de hayatta kalabileceği anlamına gelir. Bu durumların her birinde, suya dayanıklılık yalnızca belirli bir derinliğe kadar ve belirli bir süre için garanti edilir.

Serap Kılıç

Yeni teknolojilerin başımızı döndürdüğü dijital çağın dinamiklerini takip etmek en büyük hobim. Merakımın mesleğimle kesiştiği incehesap.com'da yazılarımla karşınızdayım.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!