Belçika merkezli araştırma merkezi Imec'in bilim adamları, perovskit temelli LED'lerden (PeLED) elde ettikleri sonuçlarla organik malzemelerden yapılan LED'lerden bin kat daha güçlü olduklarını açıkladılar. Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu gelişme, PeLED temelli yarı iletken lazerlerin ortaya çıkmasını hızlandırarak hayat, tıp ve endüstride görüntüleme ve sondaj sistemlerinin gelişimine öncülük edebilir.
Perovskitlerin Özellikleri ve Kullanım Alanları
Perovskitler, esnek bir alt taban üzerine elemanlar oluşturmaya izin veren, yüksek elektron mobilitesini destekleyen ve üretim sırasında düşük maliyetli olma potansiyeli taşıyan yarı iletken malzemelerin özel bir türüdür. Bu özellikler, özellikle fotovoltaik alanda kendini kanıtlamıştır. Aynı zamanda PeLED'lerin adayları olarak da düşünülmektedir.
ULTRA-LUX Projesi ve Imec'in Çalışmaları
Imec bilim adamlarının ULTRA-LUX projesi kapsamında yürüttükleri çalışmanın ana amacı, perovskit temelli LED'lerde benzersiz bir akım yoğunluğu sağlamaktı. Bu hedefe ulaşmak için, araştırmacılar, safir bir alt taban üzerinde şeffaf ve şeffaf olmayan metal tabakalarının alternatif bir düzenini kullanmayı başardılar. Prototip PeLED üzerinde elde edilen akım yoğunluğu 3000 A/cm² olarak ölçüldü.
Yarı İletken Lazerler İçin Yeni Bir Adım
Imec'in üst düzey araştırmacısı ve proje başkanı Profesör Paul Heremans, "Bu yeni taşıyıcı katman, şeffaf elektrotlar ve perovskit kullanılarak elde edilen mimari, tipik OLED'lerden (3 A/cm²) binlerce kat daha yüksek bir elektrik akım yoğunluğunda çalışabilir" dedi. Bilim adamları, bu çalışmanın, PeLED tabanlı ince film enjeksiyon yarı iletken lazerlerin geliştirilmesi konusundaki hedeflerine bir adım daha yaklaştığını belirtiyorlar.