fcp
Gaming Gecesi Kampanyası

Cep Telefonu Satınalma Rehberi!

Başak U. 28.09.2022 (Güncellenme: 18.04.2024) Takip et
Cep telefonu satın almadan önce mutlaka bilmeniz gereken pratik bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Cep Telefonu Satınalma Rehberi!

Şebeke Nedir?

GSM (Global System for Mobile Communications): Mobil İletişim için Küresel Sistem. Avrupa'da kullanılan 2G mobil iletişimin en bilinen adı. Önceleri ETSI'nin "Groupe Spéciale Mobile" isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. 900MHz, 1800MHz ve sadece ABD'de kullanılan 1900MHz'lik frekans boylarına sahiptir.

EGSM: Genişletilmiş GSM bandıdır. EGSM'de kullanılan frekans 900 Mhz'deki bantta kullanılan genişlikten 10 Mhz daha aşağısını da içerir. Böylece eğer operatörün bu bant genişliğine erişimi varsa, network kapasitesi arttırılır. Dual bandda olduğu gibi EGSM'de de operatörün bu özelliğini kullanabilmek için telefonun desteği gerekmektedir.

Dual-Band: Dual-Band mobil telefonunuzun iki farklı GSM frekansında çogu zaman Avrupa'da yaygın olarak desteklenen GSM 900, GSM 1800 bantlarında- kullanılmasını sağlayan bir özelliktir. Şu anda Türkiye'de aktif olan operatörler GSM 900 veya GSM 1800 bandından yayın yapmaktadırlar.

Tri-Band: Cep telefonunun GSM 900, GSM 1800 ve GSM 1900 gibi üç farklı frekans bandında çalışabilmesi.

Quad-Band: Cep telefonunun GSM 850, GSM 900, GSM 1800 ve GSM 1900 gibi dört farklı frekans bandında çalışabilmesi.

3G (Third Generation): Günümüzde GSM şebekesinin yerini hızla Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) şebekesi almaktadır. UMTS'yi 3G olarak da adlandırabiliriz. 3G, GSM alt yapısında göre mobil iletişim cihazlarının daha geniş bir frekans bandı aracılığıyla internete yüksek hızda erişmesine olanak sağlayan farklı teknolojilerin bir araya gelmesinden oluşur. Bu teknoloji, video, müzik ve karmaşık uygulamalar gibi yüksek bant genişliğindeki içerikleri görüntülemeye olduğu kadar görüntülü telefon görüşmelerine de olanak sağlar. Ancak ikinci kameraya sahip olmayan ve 3G desteği sunan cep telefonları da piyasaya sürülmektedir. (Örn: Nokia 6233, Sony Ericsson W950i).

3G'nin getirmiş olduğu birçok yenilik vardır:

• Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
• Gelişmiş hizmet kalitesi
• Gelişmiş pil ömrü
• Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması
• İşletim ve bakım kolaylığı
• Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme
• Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti
• Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
• Medya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi
• Son Kullanıcı açısında YouTube hesabınıza direk video gönderimi ve paylaşımı
• 4 saatte indirilebilen 700 MB'lık Divx filmin 1 saatte indirilebilmesi (2 mbps hız)
• Görüntülü konuşmanın sağlanması.

Symbian: Bilgisayarlarda kullanılan Microsoft Windows ya da Linux tabanlı işletim sistemleri gibi, Symbian da mobil cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Bu altyapı üzerine, farklı özellikleri destekleyen yazılımlar üretilerek cep telefonlarının kabiliyetleri çeşitlendirilmektedir.

Cell Broadcast (Hücre Yayını): Belirli bir coğrafi alandaki telefonlara ücretsiz mesaj gönderimi sağlayan mobil teknolojidir. Maç skorlarının ya da hava durumlarının telefonunuza ücretsiz olarak gelmesini bu teknoloji sağlamaktadır.

Firmware: Bir cep telefonunun kendi içerisinde doğru çalışmasını sağlayan, tekrar yazılabilir olan ufak kodlardan oluşan yönetim sistemidir.

BAĞLANTI ve İNTERNET

Gprs (General Radio Pocket Service): Cep telefonu şebekesi üzerinden veri transferine olanak sağlayan protokol. GPRS en iyi koşullarda maksimum 32 – 48 kbps veri aktarımına olanak sağlamaktadır.

GPRS, bir çok şebekenin kullanıcılarının veri uygulamalarına erişim sağlayabilmek için kullanmak durumunda olduğu verimli bir teknolojidir. GPRS, son kullanıcının mobil veri iletişimini, 'devamlı sanal bağlantı' durumunu ekonomik hale getirerek ve veri alımını ve gönderimini bugünkünden çok daha yüksek hızda mümkün kılarak önemli ölçüde geliştirir. GPRS, sadece bugünkü GSM teknolojisinin sunmakta olduğu veri hizmetlerine eşlik etmekle kalmaz, yarının 3. nesil hücresel ağları için planlanmakta olan veri iletişim yetilerini de şebekelere sağlar. GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılan devre anahtarlamalı (circuit-switched) yani kullanıcıya tahsis edilen bir tek hat üzerinden sürekli bağlantı yerine paket anahtarlamalı (packet switched), aynı hattı birden çok kullanıcının paylaştığı bir teknolojidir.

GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek erişim hızının yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışverişi miktarı özerinden tarifelendirilen ucuz iletişim olanağı sağlamakta ve böylelikle "sürekli bağlantıda, sürekli gerçek zamanda" (always connected/always online) anlayışını sunmaktadır.

GPRS teknolojisini kullanabilmek için mobil şebeke ve servis sağlayıcı altyapısına GPRS donanım ve yazılımları entegre etmek ve GPRS uyumlu mobil telefonlar gereklidir.

EDGE (Enchanced Data rates for GSM Evolution): GSM sisteminde, GPRS altyapısını kullanarak veri iletim hızının yaklaşık olarak üç katına çıkartılabilmesine olanak sağlayan teknolojidir. GPRS altyapısını kullanabilmek için gerekli olan operatör aboneliklerinden farklı bir abonelik gerektirmeden data hızını arttırması en önemli avantajıdır. Her an alınan ve gönderilen verinin hızı, baz istasyonlarındaki yoğunluğa, telefonunuzda bulunan modem’in terminal sınıfına göre değişiklik gösterebilir. Maksimum 236 Kbps veri iletim hızına erişilebilmektedir. EDGE bir nevi daha hızlı GPRS demek.

Wap (Wireless Application Protocol): WAP mobil telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar (pda) gibi mobil iletişim araçları üzerinde internet içeriği sağlar. İnternetle dünyanın bilgisine, eğlencesine ve alışverişine evinizden, işyerinizden yada herhangi bir internet-cafe'den erişebilmektesiniz. WAP bunu bir adım daha ileri götürerek, bu imkanları hareket halindeyken, yani kabloyla bir yere bağlı olmadan, her yerde, her zaman kullanıcıya özel bir şekilde verebiliyor.

URL (Uniform Resource Locator): Web sitelerinin resmi adıdır. http://www.ceptown.com örneğinde ''http, ftp'' protokolü sembolize eder. Protokolden sonraki kısma ''alan adı'' denir. Alan adından sonraki gelen bölüm ''com, net'' ise dosya yoludur. Kısaca internette gezindiğiniz sitelerin adreslerine URL denir.

HSCSD (High Speed Circuit Switched Data): Geleneksel GSM veri hizmetlerine göre kanal başı %50 daha fazla hız sağlayan bir alt yapıdır. Paket yönlü çalışan GPRS'e karşı HSCSD kapasite yönlü çalışır. Bu yöntemde veri kanalı başka kullanıcılarla paylaşılmadığı için daha yüksek veri hızları mümkün kılınıyor.

Wlan (Wireless Local Area Network): Kablosuz yerel ağ. Cep telefonunuzdan kablosuz internet erişimi olan mekanlarda internete ücretsiz olarak bağlanmanıza olanak verir.


Wi – Fi (Wireless Fidelity): Kablosuz veri aktarımı sağlayan bir bağlantı standartıdır. WI-FI ile hotspot (kablosuz bağlantı noktası) bulunan yerlerde kablosuz olarak internete bağlanabilir; WI-FI destekli diğer cihazlar arasında veri aktarımı sağlanabilinmektedir.

Bluetooth: 2.4 GHz'lik frekans bandını kullanan radyo frekansları (RF) üzerinden veri aktarımı sağlayan çok yaygın bir kablosuz bağlantı türüdür. Bluetooth bağlantısıyla cep telefonunuzdan başka bir cep telefonuna, bilgisayarınıza veya yazıcınıza, resim müzik ve metin belgeleri gibi dosyalarınızı belirli bir mesafenin altında yollayabilirsiniz.

Kızılötesi (Infrared): IrDA (Infra-red Data Association) Kızılötesi ışık üzerinden çalışan kablosuz bir ağ konseptidir. Cep telefonları, PDA'ler ve dizüstü sistemlerde cihazların birbirleriyle iletişimini sağlar. Telefonların kızıl ötesi portlarını birbirlerini yaklaştırarak veri transferi yapılmaktadır.

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access): WCDMA bugün kullanılan telsiz tekniklerinden çok daha yüksek data hızları (2Mbit/s) sağlayan bir geniş bant telsiz tekniği ve yüksek verimli bir telsiz dalga bandı kullanımıdır. WCDMA'nın sunduğu daha yüksek bant genişliği 3G teknolojisinin tüm potansiyelini elde eder. Örneğin, WCDMA birkaç ses, video ve data servisine aynı anda erişime olanak tanır.

Gps (Global Positioning System): Küresel Konumlandırma Sistemi. GPS, düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla aramızdaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki kesin yerimizi tespit etmeyi mümkün kılar. GPS alıcısı size yeryüzünde nerede hangi konumda olduğunuzu söyleyebilir. GPS' in karada, havada ve denizde birçok kullanım alanı vardır. GPS ile bulunduğunuz yerleri işaretleme ve belirlediğiniz noktaya geri dönme imkanını elde edebilirsiniz. GPS, kapalı alanlar ve su altı gibi sinyallerin alınmasının güçleştiği yerler dışında dünya üzerinde her yerde çalışır.

RSS (Really Simple Syndication): Haberleri en kısa ve ekonomik yoldan XML formatında ulaştıran sistemdir. RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.

MESAJ ve İLETİŞİM
SMS (Kısa Mesaj Servisi): Tamamen metin temelli ve belli bir uzunluktaki bilginin mobil şebekeler üzerinden mesaj biçiminde gönderilmesidir. Mesaj metni harfler, rakamlar ve alfanümerik karakterler içerebilir. Kısa mesajlar maksimum 160 karakter uzunluğunda olabilir.

MMS (Multimedya Mesajlaşma Servisi): Yazı, ses, görüntü, hareketli görüntü gibi birçok multimedya özelliğini bünyesinde barındıran mesajların gönderilmesine ve alınmasına yönelik servislere verilen genel isimdir. MMS mesajları, bir telefondan diğerine veya e-posta adresine gönderilebilir.

EMS: Metin, ses, görüntü ve animasyonun bir arada bulunduğu basit karakterli mesajların gönderilip alınmasına yönelik bir servistir.

VMS (Video Message Service): Video Mesaj Servisi. GSM ağlarında SMS'in video iletimine imkan verecek şekilde geliştirilmiş hali.

Voicemail (Sesli Mesaj): Sesli Mesaj. Sesli olarak mesaj gönderip, alabileceğiniz mesaj servisidir.

Baskonuş (PTT): Kullanıcılarının kendi aralarında sesli mesajlaşma yapmalarına imkan veren bir servistir. Bu servis ile birlikte, tek bir tuşa basılı tutarak kendi sesinizi karşı tarafa gönderebilirsiniz. BasKonuş ile tek bir kişi ile mesajlaşabildiğiniz gibi, önceden yaratılan gruplar ile aynı anda konuşabilirsiniz.

Push e-mail: Posta sunucusundan cep telefonuna doğrudan e-mail gönderen sistemdir.

Voip (Voice over internet protocol): İnternet üzerinden telefon görüşmesi sağlayan teknolojidir.

GENEL

Sar: Cep telefonu kullanılırken vücudun emdiği radyo dalgası enerjisi miktarının bir ölçüsü olan Spesifik Absorpsiyon (Emilim) Oranı anlamına gelmektedir. Yürürlülükte olan bilimsel tabanlı uluslararası tavsiyeler ve standartlar, maksimum SAR seviyesini belirlemektedir. Standartlar Amerikan Milli Standartlar Enstitüsü (ANSI), Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve Uluslararası Non-İyonizan Radyasyon Koruması Komisyonu (ICNIRP) gibi uzman kuruluşlarca koyulmaktadır.

Java Desteği: Platformdan bağımsız programlama dili. Mobil Telefonlar için geliştirilen versiyonu da bulunmaktadır (j2ME) . Bu sayede başta oyunlar olmak üzere, java ile geliştirilmiş birçok uygulama uyumlu telefonlara indirilebilmektedir.

PDA (Personal Digital Assistant): Kişisel Dijital Asistan. Avuçiçi bilgisayar. Küçük, kompact bir yapıda, dokunmaya hassas bir ekrana sahip, klavyesiz bir sistemdir. PDA bilgisayardan farklı olarak kişinin kolayca cebinde taşıyabildiği hemen hemen bilgisayarın yaptığı her işi yapabilen cihazlara verilen addır. İlk başlarda planlama, ajanda, kişisel hatırlatıcı olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak PDA’ lar video gösterebilme, müzik çalabilme, internete bağlanma, kişiye boş zamanlarında oyun oynama imkanı bile veren gelişmiş cihazlar haline gelmiştir. PDA’ larda en çok PalmOS, Windows CE işletim sistemleri kullanılmaktadır. Bunun yanında Symbian işletim sistemini de kullanan PDA’ lar vardır.


Smartphone: Cep telefonundan ötesi... Cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazlarıdır. Çok karmaşık işlemleri sorunsuzca yapabilirler. İşletim sistemleri yeni program ve uygulama yüklenmesine olanak tanır böylece telefonunuzu ihtiyaç duyduğunuz
programlarla kişiselleştirebilirsiniz.

Handsfree: Eller serbest. Cep telefonlarında da bulunan, cihazın megafonu kullanılarak konuşulmasına imkan veren teknoloji.

Pin Kodu (Personal Identification Number): Kişisel Kimlik Numarası Kablosuz cihazlar kapsamında PIN, bir aramayı veya veri iletimini tamamlamak için SIM kartla birlikte kullanılan bir koddur. Telefonunuz kapanıp açıldıktan sonra istenen güvenlik kodudur.

Konuşma ve Bekleme Süresi: Cep telefonu konuşma ve bekleme süreleridir. Süreler , SIM karta, operatöre, baz istasyona olan yakınlığınıza, kullanım sırasında fazla yer değişikliği yapmamanıza ve telefonun kullanım şekline göre değişebilir. Bu etkenlerden herhangibirinin olumsuz olması, belirtilen sürelerin yüksek oranda azalmasına sebep olacaktır.Konuşma süresi arttıkça bekleme süresi azalmaktadır. Katalog verileri her şartın eksiksiz oluşturulduğu ortamlarda elde edilmiştir.

Tv-out: TV-out teknolojisi ile TV-out destekli telefonlarda telefonun ekranındaki görüntüleri projektör ve televizyon gibi aygıtlara aktarabilme özelliği.

Truesync: Mobil araçlarla, PC lerde bulunan takvim, adres defteri, ajanda kullanımının senkronize edilmesini sağlayan teknolojidir. Bu yolla telefonunuzun çalınmaya bozulmaya karşı bir yedeğini alıp saklamak sonradan telefonunuza geri yüklemek mümkündür.

Hot-Swap: Telefonu kapatmak zorunda kalmadan hafıza kartını çıkarabilmemizi sağlayan teknolojidir.

Lityum İyon Batarya: ''Hafıza etkisi'' sorununun bulunmadığı yeniden şarj edilebilir bir batarya türüdür. Lityum iyon bataryalar normal koşullarda her yıl kapasitesinin %20'sini yitirir. Bataryanın %0'a kadar boşaltılması bataryaya zararlıdır.

Lityum Polimer Batarya: Lityum iyon bataryalarla aynı prensiplere sahip olmasına rağmen bir parça daha gelişmiş yapıya sahiptir.

RDS: RDS sistemi sayesinde RDS destekli radyo istasyonlarının isimlerini, artist isimlerini ve şarkı ile ilgili bilgileri görebiliriz.

Uçuş Modu: Uçuş modunda, örneğin bir uçak ya da hastanede, hassas cihazların etkilenmemesi amacıyla radyo işlevi kapatılır. Gelen aramaları alamaz, görüşme yapamazsınız, ancak yine de telefonunuzun bazı işlevlerini kullanabilirsiniz.

Autofocus (Otomatik odaklama/netleme): Kamera, çekim merkezindeki nesneye otomatik olarak odaklanmasıdır.

Built-in-Flash: Kameranızı her türlü ışık ortamında en uygun biçimde kullanmanızı sağlar. Kameranıza entegre olarak dahil edilmiş flaş ile karanlık, ışığın yetersiz olduğu ya da ışığın uygun açılardan gelmediği mekanlarda fotoğraflarınızı aydınlık, anlaşılır ve net çekebilirsiniz

Pixel: Piksel. Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel renk birimi. Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir pikselin boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.

DVB-H (Digital video broadcasting-handheld): Mobil cihazlar için sayısal video yayıncılığı. Sayısal televizyon yayınlarını mobil cihazlarda izlenmesini sağlayan sistemdir. Diğer bir deyişle telefondan televizyon izlemeyi sağlar.

MPEG (Motion Pictures Experts Group): Ses ve görüntü verilerinin sayısal ortamda sıkıştırılması ve geri açılması prensiplerini belirleyen bir standarttır. Sıkıştırma işleminde, görüntü kareleri arasındaki değişimler analiz edilir ve bir MPEG kodlayıcı (encoder) ile dosya boyları yaklaşık 1/200 oranında sıkıştırılır. MPEG, bilgisayar ve broadcast sektörleri tarafından en geçerli standartlardan biri olarak kabul edilmiştir. Mevcut MPEG versiyo

Başak Uzun

Teknoloji Editörü ve İncehesap Blog Yazarı. Teknoloji, pratik bilgiler, ürün incelemeleri ve oyunlarla ilgili yazılar kaleme alır. Yemek yapma, gezme ve yeni şeyler keşfetmeye bayılır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Çerezler Hakkında Bilgi Siteyi ziyaretiniz sırasında kişisel verileriniz siteyi kullanımınızı analiz etmek, reklamları kişiselleştirmek ve sosyal medya özellikleri sağlamak amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Aydınlatma Metni’ni okuyabilirsiniz.