fcp

Çin’de robot taksi kullanımı sürücülü taksileri solladı

Kemal Y. 23.11.2022 (Güncellenme: 02.06.2024) Takip et
Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Baidu, Çin’de yerel taksicilerin kan ağladığının haberini verdi. Rapora göre, Çinliler artık robot taksileri kullanıyor. İşte detaylar!
Çin’de robot taksi kullanımı sürücülü taksileri solladı

Sürücüsüz taksi kullanım oranı Çin’de çok hızlı artıyor. Taksi kullanım artmasının sebebiyle geleneksek taksiciler yavaş yavaş araçlarını satılığa çıkarmaya başladı. CNBC’ye göre ABD’nin popüler teknolojik eyaleti New York’ta robot taksi kiralama oranı günde 10-12 seyahat kadardır. Çin’de bu oran son raporlara göre 15’in üstüne çıktı. Geleneksel bir taksi günde 15-20 arası sefer atıyor ve haliyle robotlar insanların ellerinden işini bile almaya başladı.

Baidu ve Pony.ai Pazar lideri oldu

Çin’de robot taksilerde Baidu Pazar lideri oldu. Yaklaşık 1 yıl önce başlayan robot taksi çılgınlığı şu anda Şanghay ve Guangzhou'da devam ediyor. Baidu ve start-up şirketi olan Pony.ai , Çin başkentinin merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Yizhuang bölgesinde otonom araçları işletmek için lisans aldı. Lisans veren kurum araçlarda sürücü bulundurmasını zorunlu tuttu fakat bu hafta Baidu, 10 aracın tamamen insansız bir şekilde çalıştırmak için izin aldığını açıkladı. Robot taksilerin kullanım oranını artıran bir diğer etken ise elbette fiyatıdır. Robot taksiler diğer taksilere göre yüzde 80’den fazla indirim oranı ile çalışıyor.

Baidu o kadar popüler hale geldi ki artık Çinliler robot taksileri kullanmak istiyorlar. Bu sebeple şirkete robot taksiler için Çin'in yedi şehrinde izin verdi. Bu yılın üçüncü çeyrek raporuna göre toplam yolculuk sayısı yıllık bazda% 300'den fazla arttı ve yolcu sayısı 474 binin üstüne çıktı. Yolculuklar artıyor evet ama şirket kar etmiyor çünkü yüzde sembolik bir rakam alınıyor. Baidu’nun gelecekte robot taksilerden standart ücret alması bekleniyor fakat kullanıcılar bunu istemiyor.

Sizce Türkiye’de robot taksilere izin verilir mi? Uber’i taşlayan taksiciler otonom taksi projelerine nasıl bakar? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!