fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2024

Çin, tek bir silikon plakadan 256 çekirdekli işlemci üretti

Kemal Y. 18.01.2024 (Güncellenme: 31.05.2024) Takip et
Çinli bilim adamları, 22 nm CMOS teknolojisi kullanarak ürettikleri plaka boyutundaki deneysel işlemci ile çip üretiminde devrim niteliğinde bir adım atmıştır. Detayları okumadan geçmeyin
Çin, tek bir silikon plakadan 256 çekirdekli işlemci üretti

Çip üretimi endüstrisi, genellikle çiplet yoluyla daha verimli işlemcilerin üretildiği bir yöne doğru evrildi; burada birçok işlevi içeren ayrı kristaller tek bir altlık üzerinde bir araya getiriliyor. Ancak, tam tersi bir yaklaşım da var: işlemcileri tek bir silikon plakasından oluşturmak. Bu alandaki en çarpıcı örneklerden biri Cerebras şirketine ait işlemcilerdir. Çin'de de "çip kralı" üretilme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Çin'den Devrim Niteliğinde Bir İşlemci

2023 yılının sonunda Çin Bilimler Akademisi Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nden bilim adamlarının yazdığı "The Big Chip: Challenge, Model and Architecture" başlıklı makale, bu alanda atılan adımları ele alıyor. İngilizce olarak yayınlanan makalede, yazarlar sadece plaka ölçeğinde çip üretiminin sorunları üzerine konuşmakla kalmıyor, aynı zamanda 22 nm CMOS teknolojisi ile Zhejiang adlı deneysel bir çipin üretiminden de bahsediyor.

Deneme Çip ve Özellikleri

Deneme işlemcisi, 16 bağımsız işlevsel işlemciden oluşuyor; her biri 16 hesaplama çekirdeğini taşıyor (toplamda 256 çekirdek). Tüm işlemciler paylaşımlı erişime sahip bir arayüzle birbirine bağlı. Bu, çipin dizaynını ve yönetimini basitleştirmeye yardımcı oldu. Her işlemci kendi bellek bankasına sahip, ancak plakadaki herhangi bir işlemcinin bu bankaya erişimi mümkün.

Geleceğe Yönelik İlerleme ve Alternatifler

Çalışma ayrıca, önerdikleri teknolojinin yüzlerce işlemci ve 1600 çekirdek içeren çiplerin üretimine olanak tanıdığını gösterdi. Çin, yüksek performanslı süper bilgisayarların gücünü artırmak istediğinde, en yeni litografi tarayıcılarına erişim yasağı nedeniyle "büyük çipler", daha yoğun transistor yerleşimi olan küçük çiplere alternatif olabilir. Ancak, plaka boyutundaki işlemcilerin enerji tüketimi konusundaki sorular hala cevapsız kalmış durumda.

Karşılaştırma ve Gelişen Teknoloji

Amerikan şirketi Cerebras'ın işlemcisi, makul bir enerji tüketimiyle etkileyici bir performans sergiliyor, ancak (ikinci versiyonu) 7 nm üretim sürecini kullanıyor. Çin'in 22 nm çipi, bu açıdan onunla rekabet edemeyebilir, ancak kendi görevlerini başarıyla yerine getirebilir. Ayrıca, geliştiriciler gelecekte ellerine geçecek en yeni litografi tarayıcılarına sahip olduklarında, teknoloji ve mimarilerini geliştirmek ve pahalıya mal olacak deneyim kazanmak için bu çipi kullanabilirler.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!