Son yıllarda, ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımların birçok sektöre etkisi oldu. Bununla birlikte, özellikle teknoloji sektöründe yaşanan kısıtlamalar, Çinli şirketlerin iş yapma şekillerini değiştirmelerine sebep oldu. Son olarak, ABD'nin çip üretimi için ekipman tedarikini ve süper bilgisayarlar için bileşenleri kısıtlaması, popüler NVIDIA A100 hızlandırıcıları gibi ürünleri de etkiledi. Ancak, Çinli geliştiriciler, ekipman kiralamak veya satın almak suretiyle bu kısıtlamaları aşmayı başardı.
Pahalı olduğu halde kiralama yöntemi revaçta!
Financial Times'ta yer alan bir haberde, yaptırım uygulanan iFlytek ve SenseTime gibi Çinli şirketlerin, ABD yaptırımları altındaki çalışmalarını sürdürmek için NVIDIA A100 hızlandırıcılarına dayalı kiralık sunucu sistemlerini kullandıkları belirtiliyor. Kiralama yöntemi, sahip olmaktan daha pahalı olsa da, harici kısıtlamaların varlığında çalışma hızına ayak uydurmanın bir yoludur. Ayrıca, devlet sermayesinin katılımıyla, düşen şirketlere hizmet veren bilgi işlem merkezlerinin inşasıyla uğraşan uzman şirketlerin ortaya çıktığı belirtiliyor. Örneğin, Şangay merkezli AI-Galaxy, sekiz A100 yongasına dayalı bir kümeye saatte 10 ABD doları karşılığında erişim sağlıyor.
Hukuki olarak hiçbir sorun yok
İhracat kısıtlamaları, bulut hizmeti sağlayıcıları için henüz geçerli değil, bu nedenle Çinli şirketler mevcut altyapıyı sürdürmek ve genişletmek için gerekli bileşen stokunu oluşturmaya çalışıyor. ABD bulut hizmeti sağlayıcıları başlangıçta Çinli müşterilerin kapasite kiralamasına karşı temkinli davrandılar, ancak daha sonra bunun ABD hükümetinin gerekliliklerini resmi olarak ihlal etmediği sonucuna vardılar. NVIDIA ise müşterilerini ihracat kontrol düzenlemelerine uymaya teşvik ediyor.
Özetle, Çinli geliştiriciler, ABD yaptırımlarından etkilenmemek için ekipman kiralamayı tercih ediyorlar. Bu yöntem, işlerini sürdürmelerine yardımcı oluyor ve ABD’de de yetkili makamlar bu yöntemi görmezden geliyorlar.