fcp
Peşin Fiyatına Taksit Kampanyası

Dev Cerebras süper çipleri Alman ordusu için yapay zekayı eğitecek

Kemal Y. 24.05.2024 (Güncellenme: 17.06.2024) Takip et
Cerebras Systems ve Aleph Alpha, Almanya ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda bağımsız yapay zeka çözümleri geliştirmek için işbirliği yapıyor.
Dev Cerebras süper çipleri Alman ordusu için yapay zekayı eğitecek

Cerebras Systems ve Aleph Alpha, Almanya ordusunun çıkarları doğrultusunda bağımsız yapay zeka çözümleri geliştirmek için bir araya geliyor. Bu ortaklık, Almanya Savunma Bakanlığı'na ait bir devlet IT hizmet sağlayıcısı olan BWI GmbH ile birlikte yürütülecek.

Aleph Alpha ve Cerebras CS-3: Avrupa'da Yapay Zeka Süper Bilgisayarı

Aleph Alpha, Cerebras CS-3 adlı yapay zeka süper bilgisayarını Avrupa'da kuracak. Bu süper bilgisayar, Aleph Alpha'nın Alpha ONE veri merkezinde yer alacak ve Almanya'nın GovTech kampüsünde faaliyet gösterecek. CS-3'ün, yapay zeka modelleme ve araştırma çalışmaları için kullanılması planlanıyor.

Yeni Nesil Yapay Zeka Modelleri ve Güvenlik

Cerebras CEO'su, Aleph Alpha ile yapılan ortaklığın, dünya genelinde hükümetlere ve işletmelere yeni yapay zeka modellemeleri yaratmaya olanak tanıyacağını belirtti. Ancak, bu yeni modellerin güvenli ve korunaklı olacağına dair detay vermedi.

Aleph Alpha ve Veri Egemenliği

Aleph Alpha, 2019 yılında veri egemenliği kavramı çerçevesinde üretken yapay zeka modelleri geliştirmek amacıyla kuruldu. Alpha ONE veri merkezi, 2022 yılında Almanya'nın GovTech kampüsünde faaliyete geçti ve kamu ve özel sektör kuruluşlarının yapay zeka uygulamaları için bir araştırma ve geliştirme merkezi olarak hizmet veriyor.

Cerebras CS-3 ve Yüksek Performans

Cerebras CS-3, bir silikon yonga boyutunda olan WSE-3 yapay zeka hızlandırıcısını temel alıyor. Bu hızlandırıcı, 4 trilyon transistör, 900 bin çekirdek ve 44 GB SRAM içeriyor ve seyrek FP16 hesaplamalarında 125 petaflop performans sağlıyor.

Bu önemli işbirliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!