fcp

Masaüstü GeForce RTX 3060, Steam'deki en popüler ekran kartı oldu

Kemal Y. 03.10.2023 (Güncellenme: 25.05.2024) Takip et
Neredeyse üç yıl önce piyasaya sürülen masaüstü GeForce RTX 3060, Eylül ayına ait en son Steam Anketi raporuna göre nihayet Steam oyun platformundaki en popüler ekran kartları arasında zirveye ulaştı.
Masaüstü GeForce RTX 3060, Steam'deki en popüler ekran kartı oldu

Yaklaşık üç yıl önce piyasaya sürülen masaüstü GeForce RTX 3060, Steam Survey'in Eylül raporuna göre, sonunda Steam oyun platformunun en popüler ekran kartlarının zirvesine ulaştı. Kart, geçen ay kullanıcı tabanını %1.4 genişletti. Şimdi platformdaki ekran kartı kullanıcılarının toplam payı %6.10'dur.

GeForce GTX 1650'in Düşüşü

Steam platformunda popülerlik açısından birinci sırada olan GeForce GTX 1650 modeli, Eylül ayında ikinci sıraya geriledi. Kullanıcı oranı %0.33 azalarak geçen ayın sonunda %4.78'e düştü. Üçüncü sırayı ise, kullanıcı oranını %4.69'a (+0,75%) çıkaran GeForce RTX 2060 aldı. İlginç bir şekilde, platform kullanıcılarının aynı genel yüzdesi, eski GeForce GTX 1060 modelini hala kullanıyor. Bu kartın platformdaki kullanıcı oranı geçen ay %0.38 arttı.

Steam'da NVIDIA'nın Dominasyonu

Steam platformunun en popüler ekran kartlarının ilk on bir sırası NVIDIA tarafından oluşturulan kartlardan oluşmaktadır. 12. sıradaysa, belirsiz bir şekilde adlandırılan AMD Radeon Graphics bulunuyor. Steam istatistiklerinin son sonuçları, NVIDIA ekran kartlarının platform kullanıcıları arasında AMD Radeon ve Intel kartlarından çok daha popüler olduğunu bir kez daha gösteriyor. NVIDIA ekran kartları, platform kullanıcılarının %77'si tarafından kullanılırken; AMD'nin oranı %14.8, Intel'in ise %7.9'dur. Diğer yani Intel ve Qualcomm grafiklerine sahip olanların oranı ise sadece %0.3'tür.

Son Beş Yılın Ekran Kartları

Son beş yıl içinde üç farklı grafik mimarisini kullanan son üç nesil ayrık ekran kartı, Steam'daki toplam oyun ekran kartı pazarının %67,5'ini oluşturuyor. Bu, Radeon RX 5000 (AMD RDNA), Radeon RX 6000 (RDNA 2) ve Radeon RX 7000 (RDNA 3) modellerini, NVIDIA'nın GeForce GTX 16 serisi ve GeForce RTX 20 serisi (Turing), GeForce RTX 30 serisi (Ampere) ve GeForce RTX 40 serisini (Ada Lovelace) içeriyor. NVIDIA, bu alanda da daha büyük bir farkla öne geçiyor — platform kullanıcılarının %92,21'i NVIDIA kullanırken, AMD'nin kullanıcı oranı sadece %7,79'dur.

Bu sonuçlar, ekran kartı pazarındaki rekabetin yanı sıra, kullanıcı tercihlerinin ve teknolojinin sürekli evriminin bir yansımasıdır. Steam, dünya genelinde milyonlarca kullanıcısıyla, sektördeki trendleri ve kullanıcı eğilimlerini yansıtan önemli bir göstergedir. Bu nedenle, bu tür istatistikler, teknoloji şirketlerinin gelecekteki stratejilerini şekillendirmede kritik bir rol oynamaktadır.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!