fcp
Hesaplı Eylül 2024

Laptop'a SSD Nasıl Takılır?

Serap K. 22.04.2022 (Güncellenme: 10.09.2024) Takip et
Bütçe ve performans beklentinize uygun SSD’ye kolayca ulaşabilirsiniz. Peki, SSD disk bilgisayara nasıl monte edilir?
Laptop'a SSD Nasıl Takılır?

Teknoloji dünyasında yaşanan yenilikler insan hayatını değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Kullanıcıların büyük çoğunluğu bu yeniliklere karşı olumlu tavır sergilerken bir kısmı olumsuz veya nötr yaklaşmaktadır. Tartışma okları hangi yönü gösterir bilemiyoruz fakat teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gerçeği yadsınamaz bir gerçektir, işte bunu biliyoruz.

Markalar her geçen gün, kullanıcıların eksik gördüğü, şu özellik olsa daha iyi olur, bu fonksiyon neden eksik, şöyle bir cihaz olsa bu iş daha kolay olurdu gibi öneri, eleştiri ve soruları üzerine çıkarımlarda bulunmaya devam ediyor. İhtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurarak üretmeye devam ediyor. Örneğin Grahambell’in icat ettiği telefon, önce taşınabilir oldu, sonra cebimize sığdı, hatta daha da ileriye gitti ve dünyayı avucumuza sığdırdı. Ya da bilgisayarlar, ilk bilgisayar bir oda büyüklüğündeydi bugün ise ince ve hafif tasarımlarıyla çantamızda, kucağımızda, kısacası biz nerde, notebook bilgisayarlar orda. Genel olarak, günlük hayatta yoğun olarak kullandığımız cihaz ve donanım parçaları kompakt forma ulaştı ve daha kullanışlı hale geldi. Depolama teknolojisinde harddisklerin yerine SSD disklerin geçmesini ele alalım. Harddisk masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda depolama işlevi gören parçadır. Harddisk’i bir nevi bilgisayar sistemlerinin hafızası olarak tanımlayabiliriz. Hareketli parçalardan oluşan harddisk veri okuma ve yazma işlevini yerine getirmektedir. Disk, motor ve iğne uçlu başlıktan oluşan bu parçanın çalışma mantığı tıpkı bir plak gibidir. Geleneksel harddisk’ler, veri okuma-yazma işlemi sırasında plak gibi hareket eder. İğne uçlu başlık, dönen disk üzerine verileri işler ve bu sayede veriler depolanır. Hafıza görevi gören bu parça hassastır, düşme ve darbeler diskin bozulmasına ve veri kaybına neden olabilir. Bu hassisyete karşılık, üretici firmalar, daha küçük formda, daha hızlı okuma-yazma gerçekleştiren ve daha dayanıklı olan bir parça geliştirdi.

SSD Harddisk nedir?

SSD Harddiskler’de, geleneksel harddisk’lerdeki gibi okuma yazma kafası ve motor bulunmamaktadır. Veri yazma, okuma işlevini disk üzerinde bulunan çip gerçekleştirir. Bir bilgisayar kasası birden fazla disk takılabilir, bu senaryoda SSD diski ikinci veya üçüncü depolama alanı olarak kullanmak mümkündür. SSD diskler notebook ve ultrabook’larda standart donanım parçası olarak kullanılmaktadır.

SSD Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SSD takma işlemi oldukça basit işlemdir, fakat bu SSD takma işleminin dikkat gerektirmediği anlamına gelmez. Sadece SSD takma işlemi özelinde değil bilgisayarınızın içini açtığınız genel durumlarda da kullanma kılavuzunu okuyarak, dikkatle işlem yapmanızı öneriyoruz. Bu sayede, hassas yapıdaki donanım parçalarına zarar verme riskini minimum seviyede tutmuş olursunuz.

  • Donanım parçalarını statik elektrik kaynaklı zarardan korumak için, kasa üzerinde boyasız metal yüzeylere dokunun veya özel ESD bileklikleri kullanın.
  • Sürücü bağlantı noktalarına dokunmak sürücüye zarar verebilir, bu nedenle sürücü bağlantı noktalarına dokunmayın.
  • SSD sürücü kasasını açmayın, bu işlem kasa içindeki parçalara zarar verebilir ve garantiyi geçersiz hale getirebilir.

Bilgisayara SSD nasıl takılır?

Masaüstü bilgisayarlar, notebook ve ultrabook’lara SSD disk takılabilir. Harddisk’e kıyasla tasarımı daha kompakt olan SSD diskler özellikle notebook ve ultrabook gibi ince tasarımlarda kullanılmaktadır. Bilgisayar performansı ve depolama alanını arttırmak için SSD disk tercih edebilirsiniz. Piyasada farklı marka, model, okuma-yazma hızı ve depolama kapasitesine sahip SSD diskler bulunmaktadır. Bütçe ve performans beklentinize uygun SSD’yi bilgisayarınıza kolayca takabilirsiniz. Peki, SSD disk bilgisayara nasıl monte edilir?

  1. Öncelikle notebook bilgisayarınızı kapatın ve güç kablosunu çıkarın.
  2. Tornavida yardımıyla bilgisayarınızın iç bileşenlerinin bulunduğu alt kısmı açın ve pili çıkarın. Eğer pil çıkmıyorsa pil-anakart bağlantı kablosunu çıkarın. Pili çıkarmadan önce pil konumu ve çıkarılma şeklini öğrenmek için kullanım kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz.
  3. SSD takma işlemini yapmadan önce bilgisayardaki elektrik yükünü boşaltmak gerekir. Sistem üzerinde kalan elektriği boşaltmak için güç düğmesini 5 saniye basılı tutun, böylece bilgisayarın elektrik yükü boşaltılmış olur.
  4. Bilgisayar bileşenleri statik elektrik nedeniyle hasar görebilir. Statik elektriği önlemek için kasa üzerinde boyasız metal bir yüzeye dokunun ve kendiniz topraklayın.
  5. Depolama birimlerinin konumu belirlemek için kullanma kılavuzunu inceleyiniz. Depolama sürücüsünün yerini tespit edin ve sürücüyü kasaya sabitleyen herhangi bir materyal (yuva, adaptör, çerçeve, mandal ve vida) olup olmadığını kontrol edin. Sürücüyü sabitleyen parçaları dikkatle çıkarın, eski sürücüyü yuvasından çıkarıp yerine SSD sürücüyü takın.
  6. SSD sürücüyü, depolama sürücüsü yuvasına yerleştirin. Sürücüyü yuvaya doğru yerleştirdiğinizden emin olduktan sonra hafifçe bastırarak sürücünün bağlantı yuvasına tam olarak oturmasını sağlayın. Vida, çerçeve ve benzeri parçalar varsa, bu parçaları kullanarak diski yuvaya sabitleyin.
  7. SSD’yi yuvaya sabitledikten sonra sürücü yuvası kapağını ya da sistemin kasa kapağını yerine takın.
  8. İşlem bu kadar basit, SSD sürücünüz kullanıma hazır!
Serap Kılıç

Yeni teknolojilerin başımızı döndürdüğü dijital çağın dinamiklerini takip etmek en büyük hobim. Merakımın mesleğimle kesiştiği incehesap.com'da yazılarımla karşınızdayım.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!