fcp

LCD - LED TV Satınalma Rehberi

Başak U. 28.09.2022 (Güncellenme: 09.05.2024) Takip et
LCD TV Satınalma Rehberi. Televizyon alırken karar veremiyorsanız bu rehber tam size göre.
LCD - LED TV Satınalma Rehberi

Plazma TV Nedir?

Plazma, maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı olarak elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isimdir. Bugün bu teknoloji kullanılarak üretilen televizyonlar Plazma TV olarak nitelendirilir.

Plazmaların en büyük avantajı, sadece 8.8 cm. ile 13 cm. olan incelikleri, 25-60 kg. civarındaki ağırlıkları ve duvara asılarak yerden ek tasarruf sağlamalarıdır. Manyetik alanlardan etkilenmezler. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı ile detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile rahatça izlenmesini mümkün kılar. Plazmalar merkezden köşelere  kadar mükemmel görüntü sunar. Ortalama 160 derecelik görüntü açısına sahip düz ekran yapıları, oturma konumunuz ne olursa olsun kayıpsız görüntüler sunar. Bir dezavantaj olarak görülebilecek konu plazmaların fiyatları, LCD TV'lere göre daha pahalıdırlar. Öte yandan, gerek kullanım ömrü, gerekse gelecek teknolojilere şimdiden hazır olmaları açısından, plazmaları uzun vadeli bir yatırım olarak görmekte yarar var.

LCD TV Nedir?

LCD'nin açılımı Liquid Crystal Displaydir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT ise Thin Film Transistordur. Bu teknoloji LCD panallerden görüntü üretilmesinde kullanılır. Bugün TFT tekniğinin kullanıldığı LCD monitörler standart durumdadır.

LCD televizyonlar ince yapılarından dolayı hem yer kazancı sağlarlar hem de hafif olduklarından taşıması kolaydır. Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. LCD televizyonalrda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir. LCD televizyonlar göz yormazlar, aksine odaklama sorunu olmadığından daha keskin ve net görüntü sunarlar. Güç tüketimleri az ve plazma televizyonlara kıyasla daha uygun fiyatlardadır. LCD televizyonların bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, LCD ekranları, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz.

Her gün ev sinema sistemi bileşeni adedi artıyor. DVD oynatıcı, uydu alıcı, dijital yayın çözücü, DVD kaydedici, video kamera ve hatta VHS video oynatıcı. Bunların hepsinin aynı anda televizyonunuza bağlı olmasının, her seferinde kablo takıp çıkarmaktan sizi kurtaracağını düşününce, çok bağlantı seçenekli bir LCD ya da plazma televizyona sahip olmanın önemi de anlaşılıyor.

LED TV Nedir?

LED TV (İng. Light Emitting Diode(Işık Yayan Diyot)), arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür. 

Aydınlatma Teknolojisi Türleri

LED Televizyonlarında üç tür LED kullanılır, bunlar :

Kenardan Aydınlatma: Işığın ekran arkasına yansıtılması için ekran kenarlarından beyaz ledler ile aydınlatma. Bu teknoloji kullanılan ekranlar daha ince olur ve ışık ekran boyunca eşit olarak dağıtılır.

Doğrudan Aydınlatma : Ekran arkasında doğrudan RGB kullanımı. Bu teknoloji ile ekranın istenilen alanında karartma uygulanabilir.

Dizi Aydınlatma : Ekran arkasında tek tek dizilmiş kontrol edilen led kullanımı. Bu teknoloji ile LED televizyonlarda daha az enerji tüketimi sağlanmıştır. Daha fazla renk aralığı sayesinde sahne geçişleri fark edilemez dereceye getirilmiştir.

Teknoloji

LED televizyonlardaki en büyük fark siyah rengin geleceği bölgedeki ledin kapatılarak ekranda daha fazla siyah elde edilmesidir. Bu sayede çok yüksek kontrast oranı yakalanabilir. Bu durum görüntüde netliğe yol açar. LCD televizyonlarda 1:10.000 ile 1:50.000 lümens arasında kontrast elde edilirken, LED televizyonlarda bu oran 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasındadır.

Bu teknoloji ile gelen diğer önemli özellik ise düşüş enerji tüketimidir. LED televizyon türlerinin tümünde enerji kullanımı düşük seviyededir.

Full HD ve HD Ready Arasındaki Farklar Nelerdir ? 


HDTV Nedir?


HD teknolojisinin gelişimine kayıtsız kalmayın. Uydudan erişilebilir kanalların yanı sıra, deneme yayınına başlamış olan Türk kanalları ve bu yıl içinde tüm platformunu yüksek çözünürlüğe taşımaya hazırlanan eski ve yeni dijital yayın kuruluşları yüksek çözünürlüğü daha da ilgi çekici hale getiriyor. Dolayısıyla televizyon tercih ederken HD-Ready ya da tam HD destekli olmasına dikkat etmenizde fayda var.

3D Led Tv , 3D Lcd TV ve 3D Plazma Tv ‘ler Hakkında !

Evinizdeki televizyonun performansından memnun değil misiniz artık? Televizyonunuzdaki görsellik sizin için çok mu önemli?  O zaman size önerimiz en kısa zamanda bir 3d TV satın alın. 3d tv nedir, 3D fiyatları, 3D TV özellikleri, 3D TV için gereksinimler konularında sizlerle bilgilerimizi paylaşmak istiyoruz. 3D TV, LCD TV, LED TV ve Plazma TV fiyatları ve kampanyaları konusunda bu makalemizi okumadan bir televizyon almayın derim.

Ek olarak birçok TV kanalları yayınlarını 3D yayınlayarak bizlerin hizmetine sunmaya başladılar. Yüksek çözünürlüklü yayınlar ve 3D görüntü teknoloji ile seyredilemeye olanak sağlayan bu kanallar ile izlenilen yayınlardaki programlardaki görsellik seyredenlerin sanki bambaşka bir dünyada olduklarının hissini yaşatmaktadırlar .Bu keyifli seyirler için elbette bir 3D LED TV, 3D LCD TV veya 3D PLAZMA TV‘ye ihtiyacınız olduğunu da unutmamak gerekir .Yayınların kalitesini merak ederseniz eğer sunum yapılan mağazalarda bu görselliği inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

3 boyutlu televizyon ne işe yarar?

Bluray  medyasına kaydedilen 3 boyutlu filmler, 3D özellikli televizyonda izlenebilir. 3 boyutlu TV yayınları da başladı. Özellikle spor aktiviteleri, özel kameralarla 3 boyutlu olarak çekiliyor ve yayınlanıyor. Fransa’da Orange, İngiltere’de SKY televizyonları bazı lig maçlarını 3D yayınladı. Fransa’da düzenlenen Roland Garros tenis turnuvası 3D yayınlandı. Eurosport ile işbirliği yapılarak, özel şifre kartlarıyla Avrupa’da 4000, Türkiye’de 15 ayrı noktada bu yayınlar izleyiciye tanıtıldı. Doğa çekimlerinin, belgesellerin yakında 3D olması gündemde. ABD’de Panasonic firmasıyla Nvidia’nın işbirliği söz konusu. Bu da işin oyun tarafı. Bilgisayarınızı revize ederek mevcut oyunları televizyonunuzda 3D oynamanız mümkün. Nvidia sonbaharda Avrupa ile aynı zamanda Türkiye’ye gelecek. 3D gözlük ve ekran kartı içeren kitleri var. 300 civarında bilgisayar oyununu 3D haline getirebiliyorlar. 3D video kameralarda sırada. İnsanlar diledikleri görüntüleri 3D çekecek ve izleyecek. Bu yılın sonlarına doğru bu kameraları görmeyi bekliyoruz.

Gün geçmiyor ki yeni donanımlı ve üst konfigürasyonlara sahip teknolojik ürünlerin yayınlanması ve piyasaya sürülmesi hızlı bir şekilde devam etmesin. Teknolojinin hızla gelişmesi ile Full HD (1920 x 1080 çözünürlüklü) televizyonlar evlerimizdeki yerlerini aldılar. Günlük hayatta her yerde karşımıza çıkan bu 3d teknolojisi hakkında ne kadar bilgimiz var peki?

Sinemalarda tanıştığımız üçüncü boyut artık fiyatların makul düzeylere gelmeye başlaması ile evlerimize de gelmeye başladı. Buna istinaden perakende sektöründe ise teknolojik ürün satışı gerçekleştiren mağazalar bu yeni teknolojiyi tüm müşterilerine en iyi şekilde tanıtmaya devam etmektedir. Bu teknoloji için eski mavi veya kırmızı renkteki gözlüklere ihtiyacınız da olmayacak. Artık çok daha özel
3D gözlükler var.

Peki 3D için başka neler gerekli ?

• Öncelikle 3D özellikli bir 3D LED TV , 3D LCD TV  veya 3D PLAZMA TV gerekli elbette. 

• Daha sonra yeterli sayıda (eşiniz, çocuklarınız ve misafirleriniz için mesela) özel 3D gözlüğüne ihtiyacınız olacak. Bu gözlükler normal gözlükler gibi değil, pil ile çalışan, usb ile şarj edilen cinsten ve uyumlu olduğu TV ile bluetooth sayesinde sürekli iletişim halinde. Farklı gözlere farklı yayın sayesinde 3. boyut yaşatılıyor. Gözlüklerin pil ömrü 40 saat civarında.
• Bir de buna uygun medya oynatıcı, mesela 3D uyumlu bir Blu-ray oynatıcı ve uygun cd. Blu-ray oynatıcınız yoksa çok yakında PS3 oyun konsolunuzu kullanabilirsiniz (yazılım güncellemesi pek yakında). Ancak yeterli yayın konusunda başlangıçta sıkıntılar kaçınılmaz.
• Ayrıca ara bağlantı için yüksek hızlı HDMI kablosu gerekli.
• Ses sistemi için bu yapıya uygun ve uyumlu bir sistem gerekli.

Peki ya eski sistemler? Eğer eski sistem bir 3D televizyonuz varsa, işlemci hızının bu teknolojiyi destekleyip desteklemeyeceğini araştırmanızda fayda var zira yeni sistemin gereksinimleri oldukça yüksek. Veya mevcut sisteminiz uyumlulaştırmak için destek gerekebilir. Eski tip HDMI kablolar da uygun değil malesef ve hatta eski 3D DVD’ler.

Mevcut yayınlar 3D boyutlu TV’de neye benzeyecek, eski yayınlar değişecek mi peki? 3D TV’ler çok kaliteli LCD TV’ler olduğundan (mesela 10 milyon:1 kontrast oranlı, yüksek yenileme hızlı 120-400 hz. ) mevcut yayınları oldukça yüksek kalitede gösteriyorlar, tabii gözlüğe gerek olmadan, standart yayın tarzında.

Peki 3D TV fiyatı nedir, pahalı değil mi? Mevcut 3D TV’ler 3 bin TL’den başlıyor. Takdir edilir ki, yeni bir teknolojik ürün çıktığında, arz-talep dengesinden ötürü ürünler diğer ürünlerden daha pahalı oluyor. Ayrıca, harcanan araştırma-geliştirme masrafları ve yatırım bir şekilde ürün fiyatlarına yansıyor. Ancak zaman içinde tıpkı mevcut LCD TV’lerin ucuzladığı gibi bu teknoloji de ucuzlayacak. 3D TV’ler aslında mevcut modellerdeki bir gelişmeden ibaret, TV’nin kendisinde baştan aşağı bir değişiklik yok. Bu nedenle ucuzlama süreci sanılandan daha kısa sürede gerçekleşecektir. Tabi gözlükler yepyeni ürünler, bir miktar yüksek fiyatlarını koruyacakları sanılsa da firmamızdan 3D TV gözlükleri çok uygun fiyatlar ile temin edebiliyorsunuz. Siz de 3D deneyimini yaşamak istiyorsanız, en azından sitemizdeki bu fırsatları, cazip taksit seçeneklerini ve kampanyaları incelmenizde yarar var.

HDMI Nedir?



HDMI ya da tam adıyla High Definition Multimedia Interface 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına (ör. "HD Ready" LCD televizyon) bağlar. HDMI dijital video (DVI-D veya DVI-I) taşıyan DVI arayüzü ile uyumludur. Bu arayüz (DVI) birçok bilgisayar ve ekran kartında kullanılmaktadır. Yani DVI-D çıkışı olan bir cihaz uygun adaptör veya kablo ile HDMI girişi olan bir monitöre bağlanabilir. Ancak ses bağlantısı veya uzaktan kumanda fonksiyonları mümkün olmayacaktır.

HDCP Nedir?

Sistem şu şekilde çalışmaktadır. Eğer kaynaktan görüntüye giden yolun dijital olmakla birlikte HDCP uyumsuz olduğu belirlenirse, (örneğin DVD oynatıcınızın HDCP'yi desteklemediğini düşünün) görüntünün kalitesinin düşürülmesi sağlanır; o zaman da DVI veya HDMI gibi dijital bir arabirimle bağlanılan bir High Definition televizyonda, HD-DVD'den beklenilen 1080p'deki 1920×1080 gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip görüntü yerine, 960×540 gibi nispeten daha düşük bir çözünürlükte bir göüntü elde edilir.

24p Gerçek Sinema Nedir ?

Gerçek sinema deneyimini yaşamanıza izin veren görüntü teknolojisidir. Bu mod, filmlerin yönetmenin büyük ekran için amaçladığı üzere saniyede 24 kare hızında izlenmesine olanak sağlar. Günümüze dek, evde izlenen filmler sinema salonunda olduğundan daha hızlı oynatılmaktadır. TV'de yayınlanan ya da DVD olarak satılan filmlerin, PAL biçimiyle uyumlu izlenebilmesi için televizyon hızına ayarlanması gerekmektedir. Buradaki fark, filmler saniyede 24 kare hızında çekilirken standart bir TV'nin saniyede 25 kare hızında yayın yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu mod ile filmleri 25 yerine 24 kare hızıyla izleyerek en gerçek sinema deneyimini edinirsiniz.

Frekans Nedir ?

LCD televizyonlar için temel disiplin: Hareket görüntüleme. Hareket etmeyen kişi veya nesne her LCD'de keskin gözükür. İşin içine hareket girdiğinde ise gölgelenme efekti, kirli kenarlar veya üst üste dış hat oluşumu gibi problemler ortaya çıkabilir. İşte tüm bunlar basit bir TV keyfini berbat edebilir.

Genelde televizyon yayınları 50 Hz frekansını kullanır. Bu iş için 24 Hz ile hazırlanmış sinema materyali minimum (yüzde 4) seviyede hızlandırılır. Aynı durum normal DVD'lerde de geçerlidir. 60 Hz ile üretilmiş ABD prodüksiyonları televizyonda gösterim için kare kırpma yöntemiyle uyumlu hale getirilir. Bunun ekstradan titremelere sebep olduğu ise görüntüde belli olur. Blu-ray disklerdeki film materyali 24 Hz ile hazırlanmıştır. Eğer televizyon buna yerel destek veriyorsa oynatım orijinal temposunda gerçekleşir. Bunun dışında kural olarak dönüşüm işlemi (3:2 Pulldown) gerçekleştirilir. Televizyon bu dönüşüm işlemini de titremelerle belli eder.

Daha fazla Hertz en azından hareketli görüntülerde büyük bir iyileştirme gerçekleştiriyor. Fakat fazla resmin kısa bir sürede hesaplandığı yerde TV'nin yanlış hesaplamalar sonucu ortaya çıkaracağı görüntü hatalarının oluşma tehlikesi de artıyor. 60'dan 50'ye, 24'den 50'ye formatlama da hataları ortadan kaldırılmıyor.


Progressive Scan (Sürekli Tarama), Interlaced Scan (Taraklı Tarama) Nedir ?

Sürekli taramada görüntü karesi tek seferde ekrana yansıtılmaktadır. Taraklı taramada ise önce görüntünün tek numaralı satırları ekrana yansıtılmakta, arkasından çift numaralı satırları yansıtılmaktadır. Böylece bir poz 2 turda oluşturulmaktadır. Klasik TV yayınları taraklıdır. i yani interlaced terimi ile kastedilmek istenen şudur, televizyonda yayınlanan video yatay tarama hatlarında gösterilmektedir. Bu toplam tarama hatlarının yarısında videonun yarısı gösterilmekte daha sonra bizim beynimiz ve gözlerimizin fark edemeyeceği hızda(saniyenin 30′da 1′i) diğer yarısı diğer tarama hatlarında gösterilmektedir. Böylece bir defalık interlaced sinyal ile görüntünün sadece yarısı gönderildiği için band genişliği korunmaktadır. Peki 720′i ile 1080′i arasındaki fark nedir? 1080i de daha fazla yatay hat bulunduğu ve bundan dolayı diğer resmin geliş süresi kısaldığı için 720i’ye göre daha kaliteli bir görüntü elde edilir. p yani progressive scan (sequential scanning)’de ise görüntünün tamamı saniyenin 60′da 1’i hızla gelir ve sonra yerini diğer görüntüye bırakır. Böyle olunca interlaced’da resimlerin değişmesi esnasında meydana gelen küçük titremeler ortadan kalkar ve daha net bir görüntü elde edilir.

Çözünürlük Nedir ?



Çözünülük ekrandaki küçülme orandır. Çözünürlük arttkça ekran küçülür. Yani küçüldükçe piksel büyür. Ekran değerleri, piksel/inç cinsiyle ifade edilir ve ekran tiplerine göre 83 ila 120 piksel/inç arasındadır. Piksel/inç değeri aynı olan ekranlarda görüntü oranı da aynıdır.

Tv fiyatları için tıklayınız.

Televizyon fiyatları ve modelleri için tıklayınız.


Başak Uzun

Teknoloji Editörü ve İncehesap Blog Yazarı. Teknoloji, pratik bilgiler, ürün incelemeleri ve oyunlarla ilgili yazılar kaleme alır. Yemek yapma, gezme ve yeni şeyler keşfetmeye bayılır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Çerezler Hakkında Bilgi Siteyi ziyaretiniz sırasında kişisel verileriniz siteyi kullanımınızı analiz etmek, reklamları kişiselleştirmek ve sosyal medya özellikleri sağlamak amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Aydınlatma Metni’ni okuyabilirsiniz.