fcp

NASA, sivil havacılık için X-59 sessiz süpersonik uçağını tanıttı

Kemal Y. 15.01.2024 (Güncellenme: 19.10.2024) Takip et
NASA ve Lockheed Martin, X-59 projesi kapsamında ses hızını aşan süpersonik uçağı tanıtarak, şehirlerde ses kirliliği oluşturmayan sivil süpersonik havacılığın önünü açmayı hedefliyor.
NASA, sivil havacılık için X-59 sessiz süpersonik uçağını tanıttı

NASA ve Lockheed Martin, X-59 projesinin deneysel süpersonik uçağını ilk kez tanıttı. Uçak, NASA logosu ve kanatlarda kırmızı şeritlerle beyaz bir liverya ile sunuldu. Bu hava aracı, şehirlerin üzerinde ses kirliliği oluşturmayan sivil süpersonik havacılığın yollarını açacak olan süpersonik hızda sessiz uçuşun pratiği için bir poligon görevi görecek.

X-59'un İlk Uçuşu ve Test Süreci

X-59 uçağının ilk uçuşu bu yılın ilerleyen aylarında gerçekleşecek. Bu tarihten önce, uçak, uçak sistemlerinin kapsamlı testine tabi tutulacak ve yer ekipmanları ile uyumluluk kontrolü yapılacak. Ardından, kalkış pistinde taksi yapılacak ve ilk uçuş ancak ilkbaharın sonunda veya yazın başında gerçekleşecek. Denemelerin sonunda, X-59'un üzerinde deneme uçuşları yapılacak birkaç Amerikan şehri seçilecek. NASA uzmanları, yerde gürültü sensörleri yerleştirecek ve X-59'un uçuşları sırasında yerel halkın deneyimlerini değerlendirecek.

Ses Hızını Aşan Uçak ve Ses Kirliliği Sorunu

Toplanan veriler, düzenleyici kurumlara iletilmek üzere kullanılacak. Süpersonik sivil havacılığın, özellikle ses bariyerini aşma ve süpersonik hızda uçuş sırasında motorlar tarafından yaratılan yüksek gürültü seviyesi nedeniyle gelişemedigi düşünülmektedir. X-59 uçağının ses bariyerini aşması, NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, bir otomobil kapısının kapanma sesinden daha yüksek olmayacak. Gelecekteki süpersonik sivil uçaklar, insanların kulağını rahatsız etmemelidir, hatta başlarının üzerinden geçerken bile.

X-59 Tasarımı ve Gürültü Azaltma Çalışmaları

X-59 uçağı, uçuş sırasındaki gürültü seviyesini azaltan bir tasarımı test etmek amacıyla geliştirilmiştir. Uçağın 30.4 metrelik gövdesinin neredeyse üçte biri burun bölümüne ayrılmıştır. Bu nedenle, pilot kabini neredeyse uçağın ortasında bulunmakta ve rotaya göre görüşü imkansız kılmaktadır.

Bu yönde kabinde cam bile bulunmamaktadır. Pilot, yüksek çözünürlüklü dış kameralarla yönlendirilmektedir. X-59, maksimum hızda 1.4 Mach (1715 km/saat) geliştirecek. Bu, Tu-144 ve Concorde'un cruise hızlarının önemli ölçüde altında olmasına rağmen, günümüz jet uçaklarının cruise hızlarının iki katından daha fazla hızlıdır.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!