fcp

Nvidia, gelir açısından dünyanın en büyük çip geliştiricisi oldu

Kemal Y. 10.05.2024 (Güncellenme: 01.06.2024) Takip et
Nvidia, gelir açısından dünyanın en büyük çip geliştiricisi oldu
Nvidia, gelir açısından dünyanın en büyük çip geliştiricisi oldu

Nvidia, yapay zeka patlaması sırasında gelirini 55.3 milyar dolara kadar iki katına çıkararak başta yer almayı başardı. Ancak şirket, geliştirdiği bileşenlerin üretimini TSMC gibi yüklenici üreticilere bırakıyor.

TrendForce'un Verileri

TrendForce'un verilerine göre, 2023 yılında en büyük on çip geliştiricisi toplam gelirini %12 artırarak 167.6 milyar dolara yükseltti. Nvidia'nın gelirdeki %105'lik artışı dikkat çekici bir ivme sağladı ve pazardaki lider konumunu sağlamlaştırdı.

Sıralamadaki Değişimler

Qualcomm, gelirindeki %16'lık düşüşle ikinci sıraya geriledi, Mediatek ise gelirini %25 azaltarak beşinci sıradaki yerini korudu. Realtek ise gelirindeki %19'luk düşüşle sekizinci sıraya geriledi.

İşaret Edilen Trendler

Analitikler, yapay zeka sistemlerinin popülaritesindeki artışın sadece sunucu segmentinde değil, aynı zamanda tüketici cihazları ve akıllı telefon pazarında da gelir artışını tetikleyeceğini belirtiyor.

Broadcom ve AMD'nin Durumu

Broadcom'un geliri geçen yıl %7 arttı ve 28.5 milyar dolara ulaştı, ancak bu yıl ağ depolama sistemleri ve geniş bant erişim çözümleri segmentindeki beklentileri düşük.

AMD'nin geliri geçen yıl %4 azaldı, ancak bu yıl şirket, gelirini artırmayı hedefliyor, özellikle de Instinct MI300 hızlandırıcılarının katkısıyla.

Qualcomm ve Mediatek'in Stratejileri

Qualcomm'un gelirindeki %16'lık düşüş, akıllı telefon talebindeki zayıflıktan kaynaklanıyor, ancak şirket 2030'a kadar otomotiv segmentindeki gelirini ikiye katlama hedefiyle hareket ediyor.

Mediatek, geçen yıl gelirini %25 azalttı, ancak bu yıl, Dimensity 9300 ailesi işlemcilerin kullanıldığı yüksek fiyatlı akıllı telefon segmentindeki geliri artırmayı planlıyor.

Yapay zeka ve çip endüstrisindeki bu gelişmeler hakkındaki düşüncelerinizi duymaktan mutluluk duyarız. Sizce bu trendler gelecekte nasıl bir etki yaratacak?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!