fcp

Roskosmos, serim üretimle günde 1 uydu üretecek

Kemal Y. 17.11.2022 (Güncellenme: 12.10.2024) Takip et
2022 yılının son çeyreğine girdiğimiz bugünlerde çok sık uzay roketleri girmeye başladık. Nasa, Elon Musk ve Jeff Bezos derken şimdi de Roskosmos gündeme geldi. Rosmokos günde 1 uydu üretmeyi hedefliyor. İşte detaylar..
Roskosmos, serim üretimle günde 1 uydu üretecek

2015 yılında Rusya Federal Uzay Ajansı bünyesinde çalışmaya başlayan Roskosmos, uzay ve havacılık alanında araştırma ile ar-ge çalışmaları yapan devlet kuruluşudur. Geçtiğimiz günlerde kurumun yöneticisi değişti. Dmitry Rogozin’in oturduğu yönetici koltuğuna şimdi Yuri Borisov oturuyor. Borisov, koltuğa oturduğu andan itibaren vizyon programını açıkladı. Uzay endüstrisinde şu anda ABD, Rusya ve Çin arasında çok ciddi rekabet vardır.

Bu rekabeti bir üst seviyeye çıkarmaya hazırlanan Roskosmos günde 1 uydu yapmayı ve fırlatmayı düşünüyor. Günümüzde yılda 15 ayda üretebilen Roskosmos’un günlük 1 uydu üretmek için nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur. Teknik olarak üretimin 3 katına çıkarılmasının mümkün olduğu ve seri üretim ile günde 1 uydu üretilebileceği söyleniyor. Rusya’da uzay programları devlet veya devlete ait şirketler tarafından kontrol ediliyor.

Yeniden yapılandırma gerekiyor

Roskosmos’un günde 1 uydu üretmesi için yeniden yapılandırılması bekleniyor. İlk olarak bilimsel ve teknolojik olarak üretim planlaması yapılması gerekiyor. Ayrıca üretim için hammadde ve depolama gibi lojistik sorunlarının düzeltilmesi ile birlikte yeni personel yetiştirilmesi içinde gerekli dokümanların hazırlanması gerekiyor. Roskosmos yöneticisi Borisov, bahsettiğimiz çalışmalar yapılırsa eğer 2026 yılından itibaren seri üretime geçilebileceğini söyledi.  Rus uyduları seri üretime geçtikten sonra hem askeri alanda hem de teknoloji alanında ciddi yatırımların kapısı da açılmış olacak.

NASA, Rus kozmonotları kınadı

Uluslararası Uzay İstasyonunda birçok milletten kozmonot var. Rus kozmonotların Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bayraklarını tutarken ki fotoğrafları medyada geniş yankı bulmuştu. NASA ise ayrılıkçı ve ırkçı olarak nitelendirdiği bu kareyi kınamıştı. Rusya ve ABD arasındaki uzay yarışında bu kadar ciddi bir elektriklenme daha önce olmamıştı. Dünyadan binlerce kilometre uzakta ISS’de yaşanan bu olay 5 aydır alevlenmedi.

Rusya eğer günde 1 uydu yapmayı başarırsa sadece Elon Musk’ın başardığı Starlink projesi gibi uzaya her gün uydu fırlatabilir. Rusya’nın 3 yıl içerisinde tamamlayacağı günde 1 uydu bitirme projesi ile alakalı yorumlarınızı bekliyoruz.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!