fcp

Bu bellek başka! 600 dereceye kadar ısınsa da bozulmuyor

Kemal Y. 07.05.2024 (Güncellenme: 20.10.2024) Takip et
Bilim insanları, 600 dereceye kadar ısıtıldığında bozulmayan, kalıcı bir bellek yarattılar.
Bu bellek başka! 600 dereceye kadar ısınsa da bozulmuyor

İnsanlığın artan talepleri için mikroelektronik alanındaki yeteneklerin sınırlarını genişletmek için, hem ekstrem düşük hem de ekstrem yüksek sıcaklıklarda çalışabilen yeni bileşenlere ihtiyaç vardır. Bu durum, klasik bilgisayarları ve kuantum platformlarını birleştirmek gibi yeni olanaklar sunarken, aynı zamanda roket motorları gibi yerlerde ve uzayda çalışma fırsatı sağlar.

Sıcaklık Dayanıklı Ferrodiode'un Geliştirilmesi

Pensilvanya Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, Nature Electronics dergisinde bir makale yayınladı. Bu makalede, 600°C'ye kadar ısıtıldığında 60 saat boyunca çalışabilen ferrodiode adı verilen bir tür sıcaklık dayanıklı enerji bağımsız belleğin prototipinin geliştirilip oluşturulduğunu duyurdular.

Yüksek Sıcaklıkta Çalışabilen Elektronik ile Entegrasyon

Bu belleğin önemi, silikon karbür temelli elektronikle entegre edilme yeteneğinde yatıyor. Silikon karbür teorik olarak 600°C'ye kadar çalışabilir. Silikon bazlı elektroniklerin teorik çalışma sıcaklığı limiti ise 125°C'dir. Silikon karbür üzerine inşa edilen mantık devreleri, yeni geliştirilen ferrodiode bellek ile birleştirildiğinde, 100 km derinliğe kadar olan yer altı çalışmaları veya Venüs'ün yüzeyinde çalışma gibi uygulamalar için verimli hesaplama platformları ve yapay zeka sistemleri oluşturulmasına olanak tanır.

Yüksek Sıcaklıkta Dayanıklı AIScN Prototipi

Pensilvanya Üniversitesi'nde geliştirilen 45 nm'lik ferrodiode prototipi, AIScN (l0.68Sc0.32N) adı verilen bir bileşikten oluşmaktadır. Laboratuvar ortamında 600°C'ye kadar ısıtılan deneysel bellek hücresi, 15V'un altında bir güç beslemesi ile bile veri saklamaya devam etti. Ayrıca, bellek hücresi "hızlı" bir şekilde durumlar arasında geçiş yaparak, gelecekteki yüksek sıcaklık mikroelektronik çözümlerinde verimli bir performans vaat ediyor.

Yüksek sıcaklıkta çalışabilen elektronik bileşenlerin geliştirilmesi, endüstride büyük bir adımı temsil ediyor. Sizce bu tür teknolojilerin uzay keşfi ve derin deniz araştırmaları gibi alanlardaki etkisi nedir?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!