fcp

Apple bunu da yaptı! İddiaya göre ‘Hey Siri’ dönemi sona eriyor

Kemal Y. 07.11.2022 (Güncellenme: 26.05.2024) Takip et
Bugün yayılan kulislere göre Apple’ın popüler asistanı Siri’de bir dönem sona eriyor. Sesli asistan Siri artık ‘Hey Siri’ olarak değil ‘Siri’ olarak uyandırılacak. Apple bu değişiklik için ciddi emek harcıyor. İşte detaylar!
Apple bunu da yaptı! İddiaya göre ‘Hey Siri’ dönemi sona eriyor

12 yıl önce App Store’da bir uygulama olarak tanıtılan Siri artık iPhone’nun bir parçası haline geldi. Kişisel asistan uygulaması kısa sürede popüler oldu. Uluslararası platformlarda iPhone kullanıcıları tarafından kabul gören Siri artık neredeyse her Apple ürününde kişisel asistan olarak sunuluyor. Apple’ın en çok satan akıllı telefonlarından bir tanesi olan iPhone 4S ile hayatımıza giren Siri, birçok işlemi ses ile yapmamızı sağlıyor. iOS 5 ile birlikte iPhone’ların parçası haline gelen Siri’de çok ciddi bir değişiklik olacak. Apple’a yakın kaynakların kulislerine göre ‘Hey Siri’ diye komut verdiğimiz sesli asistan artık ‘Siri’ diye çağırılacak. Ayrıca, söylemeden geçmeyelim; Siri Türkçe desteği ilk olarak 2015 yılında yayınlandı.

2024 yılında devreye alınması bekleniyor

Apple’ın bahsi geçen sesli asistanı çalıştırma kelimesini 2024 yılında değiştirmesi bekleniyor. Apple 12 yıldır yaptığı bütün yatırımları ‘Hey Siri’ kelimesi üzerine yapmıştı. Rakip firmaların sesli asistanlarına bir isim takmasından dolayı ‘Siri’ ismi devreye alınacak. Apple yıllardır oluşturduğu yapay zekâ ve mühendislik çalışmalarını değiştirmek zorunda! Apple’ın sesli asistanı Siri’nin onlarca dilde çevrilmesi gerekecek. Onlarca aksan ve lehçede hatasız olarak çalışması gereken ‘Siri’ kelimesi için Apple aylardır altyapı değişikliği yapmaya çalışıyor. Microsoft’ın sesli asistanı da ‘Hey Cortana’ olarak çalışıyordu ve şirket geçtiğimiz yıl uyandırma kelimesini ‘Cortana’ olarak değiştirdi. Yeni bir sesli asistan markası yaratılıyor.

Üçüncü taraf uygulamalara entegre edilecek

Daha kısa ve tetikleyici bir kelime olan ‘Siri’ ile değiştirilecek olan yeni Apple sesli asistanın 2024 yılında hizmete alınacağı söylemiştik. Apple, Siri’yi sadece iPhone’da değil üçüncü taraf uygulamalarda kullanmak için de çalışmalar yapıyor. Her alanda para kazanmaya odaklanan Apple, lisans alan firmalara Siri’yi satabilecek veya kiralayabilecek. Kullanıcıların isteklerini anlamak ve sahibinin ses tonundan aksanına kadar birçok değişikliği tanıyacak olan yeni Siri’yi şimdiden merak etmeye başladık.

Apple’da artık ‘Hey Siri’ yerine ‘Siri’ dönemi çok yakınımızda! Siri asistanı ile alakalı yorumlarınızı bekliyoruz.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!