fcp
Hesaplı Nisan 2024

Apple'ın Erişibilirliği Nedir ve Neler Yapabilirsiniz?

Emirhan K. 09.12.2021 (Güncellenme: 24.04.2024) Takip et
Apple, üstün yazılımlı cihazlarıyla kullanıcılara sunduğu erişilebilirlik özelliklerini tekrardan gösterdi. Bu özellikler kullanıcılara birçok yönden kolaylıklar sağlıyor.
Apple'ın Erişibilirliği Nedir ve Neler Yapabilirsiniz?

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Apple, üstün yazılımlı cihazlarıyla kullanıcılara sunduğu erişilebilirlik özelliklerini tekrardan gösterdi. Mobilite, erişilebilirlik, işitme ve görme gibi ihtiyaçlara yönelik ortaya çıkan bu özellikler kullanıcılara birçok yönden kolaylıklar sağlıyor. Eğer iPhone kullanıyorsanız hemen erişilebilirliği ayarlar bölümünden aktif edebilirsiniz.


Görme

VoiceOver özelliği sayesinde bir ekran okuyucusudur. Bu özellik sayesinde cihazınızı kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Kişileri, nesneleri, metinleri ve grafikleri detaylı açıklayabiliyor. Bu özellik öğeleri sesli olarak karşıya aktarıyor ve ister Bluetooth klavye kullanarak ister dokunmatik ekran veya trackpad üzerinde basit el hareketler yaparak ekranınızda kolayca gezinebilme imkanı sağlıyor. Bu ekran seslendirme özelliği ile birlikte cihazınızda bulunan tüm içerikleri dinleyebiliyorsunuz. VoiceOver özelliğini ayrıca şu cihazlarda kullanabilirsiniz: iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV, iPod touch.

Seçimi seslendir özelliği sayesinde metnin bir bölümünü seçerek dinleyebiliyorsunuz ve özelliğin içinde barındırdığı Konuşma Denetleyici sayesinde seslendirme sırasında okuma hızını kendini zevkinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca yazdığınız her harfin seslendirilmesini sağlamak için Yazma Geri Bildirimi özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Seçimi seslendir özelliği bu cihazlarda kullanılabiliyor: iPhone, iPad, Mac, iPod touch

Hareketi Azalt özelliğini etkinleştirmek isterseniz seçtiğiniz uygulamaların ekranında bulunan öğelerin daha az hareket etmesini sağlarsınız. Bu özellik sayesinde uygulamalar arasında geçiş veya uygulama açma işlemlerinde ekran görsel olarak daha sade hale gelip göz yorgunluğunu azaltıyor.

iWork ile birlikte en uygun çalışma biçiminizi bulabilirsiniz. iWork özelliği, Pages, Numbers ve Keynote gibi içinde barındırdığı yazılımlar sayesinde erişilebilir belgeler, hesap tabloları ve sunumlar hazırlamak çok basit bir hale geliyor. VoiceOver yerleşim motoru, oluşturduğunuz belgelerin kusursuz görünmesi ve okunmasını sağlamak için otomatik hizalar. VoiceOver Ses Grafiği desteği sayesinde de daha iyi veri iletişimi sağlayabiliyorsunuz.

Ekranınızın çalışma yöntemini kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz ve bu ayarları iOS ve iPadOS’te bulunan uygulamalarda etkinleştirebiliyorsunuz. iOS, iPadOS ve macOS'ta bulunan farklı renk filtreleri sayesinde renk körlüğünüzün türüne göre filtre seçebiliyorsunuz veya Renkleri Tersine Çevir özelliğiyle değerleri ve kontrast ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Bu özelliklerin en bilineni ve sürekli kullanılan Siri ise en büyük yardımcımız. Siri sayesinde dosyaları bulma, anımsatıcı ayarlaması yapma, görme ile ilgili özellikleri açıp kapatma gibi birçok farklı eylemi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Koyu Mod, ekranınızdaki her şeyi koyu renk şemasına dönüştürerek okumanızı rahatlatıyor. İçerikleriniz ekranda ön plana çıkarken araç çubukları ve menüler de arka plana geçiyor.

Metin Üzerinde Tutma özelliği, Mac ekranında okuyamadığınız metinleri görüntülemenizi kolaylaştırıyor. Bir paragrafta okuyamayacağınız kadar küçük bir yer varsa daha büyük ve yüksek çözünürlüklü bir versiyonunu görmek için imlecinizi metnin üzerinde gezdirip ve etkinleştirme anahtarına basabilirsiniz.

Büyüteç, iPhone, iPad veya iPod touch’ınızdaki kamerayı kullanan bu büyüteç, aygıtınızı doğrulttuğunuz aklınıza gelebilecek her nesneyi ve her türlü fiziksel nesnenin boyutunu büyüterek ekranınızda tüm ayrıntıları net bir şekilde görebilmenizi sağlıyor.

Dikte özelliği, sözcükleri ve noktalama işaretlerini yazmak yerine sesli komutlarla girmenizi sağlayan bir özellik. Bu özelliği denemek için bir metin alanına gidin ve klavyedeki mikrofon düğmesine dokunun ve dikte etmeye başlayın.

iPhone, iPad, Mac, Apple TV veya iPod touch’ınızda bulunan filmlerin her sahnesini ayrıntılı bir sesli açıklama ile izleyebilirsiniz. Apple TV uygulamasında veya iTunes Store’da film adının altında AD simgesini aramanız yeterli.

İŞİTME

AirPods Pro’lar için kullanılan Konuşma Yükseltme özelliği sayesinde kalabalık ve gürültülü alanlarda arka plandan gelen sesleri absorbe ederek konuşmaların daha verimli geçmesini sağlıyor.

Ses Tanıma özelliği belirli seslere odaklanıyor ve farklı bir ses algıladığında sizi uyarmak için akıllı teknolojilerden yararlanıyor bu sayede kapı zili veya bebek ağlaması gibi özel bir ses ya da uyarı algılandığında bildirim alıyorsunuz.

Kulaklık Kolaylıkları sayesinde, müzik, film veya telefon konuşması gibi eylemler gerçekleştirdiğinizde ses deneyiminizi işitme ihtiyacınıza göre özelleştirebiliyorsunuz. Yumuşak sesleri yükseltebiliyor ve belirli ses frekanslarını bireysel işitme ihtiyaçlarınıza göre ayarlaya biliyorsunuz.

FaceTime, işaret diliyle iletişim kurmanın harika bir yolu olarak gösterilebilir. FaceTime’ın sahip olduğu yüksek video kalitesi ve yüksek kare hızı sayesinde her hareketi ve her yüz ifadesini yakalamanızı kolaylaştırılıyor. Grup FaceTime görüşmelerinde işaret dili kullandığınızda FaceTime bunu algılıyor ve otomatik olarak sizi öne çıkarıyor.

Canlı Dinleme, Bu özellik gürültülü ortamlarda daha iyi sohbet edebilmenize olanak veren bir dinleme özelliğidir. Kullanmak için özelliği açıp aygıtınızı konuştuğunuz kişilere yaklaştırmanız yeterli. Ses, aygıtın mikrofonu tarafından algılanarak kablosuz kulaklığınıza veya Made for iPhone işitme cihazınıza gönderiliyor ve bu sayede konuşulanları daha net duyabiliyorsunuz.

Stereo kayıtlarda sol ve sağ kanaldaki ses kayıtları genellikle farklıdır bu yüzden Mono Ses, iki ses kanalını her iki kulakta da çalarak farklılıkların azaltılmasına yardımcı olur. Bu özellik sayesinde artık dinlediğiniz müziğin ince detaylarına kadar hissedebilecek veya sesli kitabın dünyasını yaşayabileceksiniz.

Gelen telefon ve FaceTime aramaları, yeni metin mesajları için görsel veya titreşimli uyarılar arasından seçim yapabiliyorsunuz bu sayede gelen aramalarda LED flaş ışığının yanıp sönüyor. Bildirim almak istediğiniz uygulamalar, atılan mesajlar yada aramaları siz başka bir işle uğraşırken cihazınız size sinyaller göndererek size haber verebilir. Örneğin: Apple Watch’unuzda Taptic Engine’ı etkinleştirerek bildirimleri bileğinizde hafif titreşimler hissederek haberdar olabilirsiniz.

Gizli altyazılar özelliği sayesinde videolardaki diyalogların ve sözlü olmayan iletişimleri metne dönüştürebilirsiniz ve bunu yapmak için sadece CC simgesini aramanız yeterli.

Gürültü uygulaması sayesinde çevrenizdeki seslerin desibel seviyelerini takip edebilirsiniz ve etrafınızdan yada kulaklığınızdan gelen, kulağınızı olumsuz etkileyebilecek seslerin düzeylerini görebileceksiniz.

Mobilite

Tekerlekli sandalye kullanıcıları düşünülerek dizayn edilen bu özellik kullanıcıların Apple Watch’taki Aktivite uygulamasıyla birlikte egzersiz yapabiliyor. Sürüş hedefi sayesinde sizi saat başı hareket etmeye teşvik ediyor ve Apple Watch’taki sensörler, farklı hızlar ve zeminler için farklı itme tekniklerini analiz ederek günlük aktivitenizle ilgili en doğru özeti sunuyor.

Anahtarla Denetim özelliği, uyarlanabilir birçok anahtar donanımıyla, ve basit seslerle cihazınızı kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Sistem genelinde yada farklı uygulamalarda kendinize ait paneller ve klavyeler oluşturabiliyorsunuz.

iOS ve iPadOS için AssistiveTouch ile birlikte dokunmatik ekranınızı ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebiliyorsunuz. Apple Watch ekranında rahatça gezinmeyi hedefleyen bu özellik imleci kolayca kontrol etmenizi ve gelen aramaları rahat bir şekilde yanıtlamalamanıza imkan sağlıyor.

Kafa İzleme özelliği sayesinde ekranınızdaki imleci yönetmek için cihazınız baş hareketinizi izliyor ve herhangi bir eylem gerçekleştirmek için yüz hareketlerinizi takip ediyor. Bu sayede kullanıcılar yalnızca göz hareketleri ile birlikte iPad’lerini kolay bir şekilde kontrol edebiliyorlar.

Arkaya Dokun özelliği ile birlikte, iPhone’unuzun arkasına iki veya üç defa tıklayarak favori uygulamanızı açmak veya ekran görüntüsü almak gibi birçok eylemi otomatik bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Yazmak yorucu geldiğinde Metin Tahmini özelliği ile birlikte, siz bir şeyler yazmaya başladığınızda, konuştuğunuz kişiye ve daha önce söylediklerinize göre ayarlanan sözcük önerileri sunuyor.

BİLİŞSEL

Etkinlik Raporları sayesinde kullanıcılar zamanlarını en çok yada en az nerede harcadıklarına dair bir özet çıkarabiliyor ve uygulama sınırları özelliği ile birlikte uygulamalarda geçireceğiniz maksimum süreyi belirleyebiliyorsunuz bu özellikler sayesinde uygulamalarda geçirdiğiniz süreler yada kullanım alışkanlıklarınız gibi birçok şeyi tespit etmenize imkan sağlıyor.

Arka Plan Sesleri özelliği sayesinde bir işe daha fazla odaklanabilir ve rahat bir şekilde çalışabilirsiniz çünkü bu özellik sizin dikkatinizin dağılmasını önlerken odaklanmanıza ve sakinleşmenize yardımcı oluyor. Bu özellik barındırdığı rahatlatıcı yağmur veya dalga seslerini dinlenmenize olanak sağlıyor.

Denetimli Erişim özelliği sayesinde elinizdeki işe veya uygulamaya daha rahat bir şekilde odaklana bilirsiniz. Bu özellik ile birlikte sadece bir uygulamada kalmanız sağlanıyor ve sadece açtığınız uygulamada kalmanıza teşvik ediyor. Denetim Erişim sayesinde Ana Ekran düğmesini devre dışı bıraka biliyorsunuz ve klavye kullanımınızı kısıtlaya biliyorsunuz bu sayede öğrenme süreciniz dokunma ve diğer hareket eylemleri nedeniyle kesintiye uğramıyor.

Yüz Tanıma özelliği sayesinde galeriniz tüm fotoğraf albümlerinizdeki kişileri algılayabiliyor. Fotoğraflar uygulaması arşivinizi tarayarak yeni yüzler bulmanızı sağlıyor. Seçtiğiniz kişilere istediğiniz gibi isim koyabiliyorsunuz.

Rahatsız Etme özelliği aygıtınız kilitliyken gelen aramaları, uyarıları veya bildirimleri sessize alarak konsantre olmanıza yardımcı oluyor. Rahatsız Etme özelliğini sadece belirlediğiniz kişilerden gelen aramaları kabul edecek şekilde de ayarlayabilirsiniz.

Bul veya Mesajlar uygulamasında konumunuzu arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle kolaylıkla paylaşabilirsiniz bu sayede aile bireylerinizin durumunu öğrenmeniz ve kalabalık bir yerde arkadaşlarınızı bulmanız kolaylaşıyor.

iCloud Anahtar Zinciri sayesinde onayladığınız cihazlarda belirli bilgileri otomatik olarak doldurabilirsiniz ve bu sayede oturum açma veya ödeme işlemleri gibi işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Emirhan Koyuncu

Mesai saatlerinde İncehesap içeriklerini üreten Emirhan, gün geceye bağladığında Valorant ve LoL düzlüklerinde tarih yazmaktadır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Çerezler Hakkında Bilgi Siteyi ziyaretiniz sırasında kişisel verileriniz siteyi kullanımınızı analiz etmek, reklamları kişiselleştirmek ve sosyal medya özellikleri sağlamak amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Aydınlatma Metni’ni okuyabilirsiniz.