fcp

Apple Vision Pro için En iyi Oyun Seçenekleri Hangileridir?

Serkan A. 14.02.2024 (Güncellenme: 01.06.2024) Takip et
Apple Vision Pro cihazınız için bulut tabanlı oyun arıyorsanız inceleyebilirsiniz.
Apple Vision Pro için En iyi Oyun Seçenekleri Hangileridir?

Apple Vision Pro ile Oyun Oynamak: Seçenekler ve İpuçları

Apple Vision Pro'nun piyasaya sürülmesinin ardından hemen oyun oynamak, düşündüğünüz kadar sınırlı değil. Bulut oyunu ve diğer çevrimiçi seçenekler sayesinde, bu başlık için üretilmeyen geniş bir oyun yelpazesini oynayabilirsiniz. Apple ekosisteminde cihazlarda oyun oynamanın birçok yolu vardır, iOS, iPadOS ve macOS oyunları arasından seçim yapabilirsiniz. Ancak aynı şey, Apple'ın en son platformu olan Apple Vision Pro için geçerli değil, çünkü bu platform, halkın kullanabileceği birkaç yerel oyun deneyimiyle piyasaya sürüldü. Apple Arcade'den bazı başlıklar, artırılmış gerçeklik veya uygun sanal gerçeklik görünümüyle birlikte kulaklıkla çalışır. Bununla birlikte, bu, tam Apple Arcade kataloğuna ve genel olarak VR oyunlarına kıyasla hala küçük bir sayıdır. Apple Vision Pro'un varlığının başlangıcında, tutkulu oyuncular için başlangıçta sınırlı seçenekler olmasına rağmen, karışık gerçeklik başlığında oyun oynamanın hala yolları vardır. Eğer zaten geniş bir oyun koleksiyonunuz varsa, bunları Apple Vision Pro arayüzünde hala oynayabilirsiniz. Bu büyük ölçüde, oyun oynama yeteneğinin ağ üzerinden veya çevrimiçi olarak yayınlanabilmesi sayesinde gerçekleştirilir. Birçok durumda, PlayStation'da konsol oyunu oynamak gibi, bu oyunları evdeki bir ağ üzerinden bir Mac veya bir iPad'e yayınlamak uzun bir süredir mümkündü. Sadece bu fikri Apple Vision Pro'ya getirme meselesi oluyor. Bu bir VR deneyimi olmayabilir, ancak zaten oynadığınız oyunlara erişim sağlar. İşte Apple Vision Pro'yu giyerken oyun kitaplığınızı oynatmanın en iyi yollarından bazıları:

Apple Vision Pro İçin Oyun Kumandaları

Önceden de belirttiğimiz gibi, Apple cihazlarında konsol oyunu oynama, evdeki bir oyun konsolundan ağ veya İnternet üzerinden akış yaparak ve Apple'ın donanımını taşınabilir bir ekran olarak kullanarak mümkündür. İPhone ve iPad oyunları zaten bu şekilde çalıştığı için, bunu Apple Vision Pro'da yapmak için çok fazla bir sıçrama yapmak gerekmez. İlk engel, işin içine kumandaların girmesidir, çünkü tüm bunların çalışması için oyun kumandalarına ihtiyacınız vardır. Göz takibi ve parmak dokunuşlarıyla konsol oyunları oynamak pek mümkün değil. Xbox Series X ve S konsolları, PlayStation 4 ve 5 ve Nintendo Switch için, kumandaları Apple'ın donanım ekosistemine basit bir Bluetooth eşleştirme ile bağlayabilirsiniz. Bu destek, Apple Vision Pro'da da bulunmaktadır. Apple ayrıca, MFi oyun kumandalarının aynı şekilde Apple Vision Pro'ya bağlanmasına izin verir. Bu, genellikle oldukça pahalı olan konsol oyun kumandaları için para harcamak istemiyorsanız kullanışlıdır. Donanım düzenlendikten sonra, bir sonraki adım yazılımdır ve zaten size sunulan birkaç iyi seçeneğiniz vardır.

Nexus

Apple'ın App Store ve bulut oyun hizmetleriyle ilgili geçmiş sorunları, birçok hizmetin bulut oyununu bir web tarayıcısı üzerinden çalıştırmasına neden oldu. Apple'ın iOS 17.4'e bulut oyunu akış uygulamalarına düzgün çalışma izni verme hazırlığında olduğu için, şu anda oyun akışını destekleyen tarayıcıları kullanmanız gerekecek. Nexus, Chen Zhang tarafından geliştirilen ücretsiz bir çerçevesiz tarayıcı olarak, ilerleyen web uygulamalarını Apple Vision Pro'da göstermek için bir araç olarak geliştirildi. Bu destek sayesinde, kullanıcılar tarayıcı içinde çalışan bulut oyunu hizmetlerine erişebilirler. Geliştirici, bir Github gönderisinde, kullanıcıların tarayıcı aracılığıyla Apple Vision Pro'dan GeForce Now'a erişebileceğini gösteriyor. Apple Vision Pro'daki yüksek çözünürlüklü ekranlar nedeniyle, GeForce Now Ultimate üyeleri, 4K çözünürlükte yayın yapabilirler. Ancak, Safari'nin WebRTC uygulamasında H.265 desteğinin olmaması durumunda, 4K 120Hz kullanırken görsel hataların oluşabileceği ve 60FPS oyunun daha iyi bir seçenek olabileceği uyarısında bulunuluyor. Aynı tarayıcı, Xbox Cloud Gaming ile oynamak için de kullanılabilir, ancak desteklenen en üst akış çözünürlüğü 1080p'dir. Xbox sahipleri için daha da iyisi, ev konsoluyla Uzaktan Oynatma kullanmak için Better xCloud'u kullanabilirler. Zhang, visionOS'un oyun kumandası olaylarını "gerçekten kendine özgü" olduğunu ve oyun kumandasının çalışmadığı durumlarda, kullanıcıların oyun kumandası girişlerinin nereye gönderileceğini visionOS'a bildirmek için uygulamadaki görünümü merkezlemelerini öneriyor. Nexus, App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir.

MirrorPlay

Konsol oyuncuları için, bir tarayıcı yerine bir uygulamanın tamamı muhtemelen daha kullanışlıdır, ancak tarayıcı yayını bir iğne deliğinde çalışır. Ancak, PS Uzak Oynatma uygulaması gibi durumlarda, konsol üreticilerinin iOS ve iPadOS yayın uygulamaları için visionOS desteğini hızlıca etkinleştirmek için çok fazla teşvikleri yoktur. Durum, PlayStation için daha da kötü, çünkü ev konsolundan yerel ağ yayınını işlemek için Better xCloud'u kullanabilirsiniz, ancak bunu bir PlayStation 5 için yapamazsınız. Florian Gill tarafından geliştirilen MirrorPlay, visionOS'u desteklediğinden, Apple Vision Pro'da kullanılabilir. AppleInsider, kendi Apple Vision Pro kulaklığıyla uygulamayı denedi ve oldukça iyi çalıştığını buldu. Ayrıca, passthrough görünümü aracılığıyla gösterilen ekranın gerçek ekranından daha temiz bir görüntü sunar, 1080p 60fps olarak yayınlanır. Apple Vision Pro'yu çoklu ekranlı bir oyun kurulumunun bir parçası olarak kullanmayı bekliyorsanız, bu en azından oyunu PlayStation 5'ten MirrorPlay aracılığıyla kulaklığa yayınlamanın iyi bir yol olduğunu gösterir. MirrorPlay, App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir ve yeni özellikleri kilitlemek için 5,99 ABD doları fiyatında bir iç uygulama satın alımı içerir.

Moonlight

Birçok Steam kitaplığınızı içeren PC oyuncusuysanız veya başka bir PC'de büyük oyun koleksiyonunuz varsa, evinizin ağını kullanarak Apple Vision Pro'ya Steam Link tarzı yayın yapabilirsiniz. Moonlight, Nvidia GPU'lu bir PC'den oyunları uzaktan oynatmak için bir oyun yayını uygulamasıdır. Nvidia GameStream'i destekleyen bir PC'de veya LizardByte Sunshine kullanılarak, oyunları PC masaüstünden diğer cihazlara yayınlayabilirsiniz. PC'de oynanan VR oyunları olsa da, Moonlight kullanarak bunları Apple Vision Pro'da oynayamazsınız. Ancak, PC'de çalışan neredeyse herhangi bir diğer oyunu oynayabilirsiniz. Uygulama, MFi'yi destekleyen kumandalar için destek sağlar, ancak Apple Vision Pro'da fare desteğinin olmaması, kullanıcıların geleneksel PC oyunu fare ve klavye kontrollerini kullanamamasına neden olabilir. Açık kaynaklı bir uygulama olarak, kod Github'a yüklendi ve Apple'ın kulaklığını kullanırken daha geniş bir şekilde visionOS'a özgü bir port üzerinde çalışılıyor. Ücretsiz Moonlight uygulaması için App Store'un listesi, ana uygulama için visionOS desteğinin etkinleştirildiğini göstermektedir, ancak görünüşe göre çatal, Apple'ın kulaklığını kullanırken genel olarak daha destekleyici olacaktır.

AfterPlay

Apple'ın en son bilgi işlem teknolojisini kullanarak retro oyunlar oynamak istiyorsanız, şu anda kulaklık için geleneksel emülasyonu kullanmak zor olacaktır. Bir Mac üzerinde bir emülatör kurup Mac Sanal Ekranı aracılığıyla çalıştırma seçeneği her zaman vardır, ancak bu rotada gereken ek donanımı ortadan kaldırmak güzel olurdu. Bunun yerine, size sunulan daha iyi bir seçenek AfterPlay'dir. Emülasyonun yasal yönlerini anlamanız gerekirken, genel olarak, konsolun emülasyonunun, orijinal donanıma ve orijinal oyun kartuşuna veya medyasına sahipseniz kabul edilebilir olduğu kabul edilir. AfterPlay, bir tarayıcı tabanlı bir emülasyon hizmetidir, bu da bunu bir uygulama yerine Nexus'ta diğer oyun akış hizmetleri gibi çalıştırabileceğiniz anlamına gelir. Bu, hizmeti bir iPhone veya iPad'in yanı sıra Apple Vision Pro'da kullanmanızı sağlar. Birden fazla cihaz kullanıcısı için daha da iyisi, sorunsuz senkronizasyon sistemi, bir cihazda oyun oynamanıza ve diğerinde devam etmenize olanak tanır. Hızlı İleri ve Yavaş Hareket gibi özellikler oyun deneyimini artırırken, oyunlardaki hile kodları, zor bir başlıkta ilerlemeyi kolaylaştırabilir. Ücretsiz AfterPlay sürümü, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance ve Super Nintendo emülatörlerine erişim içerir. Aylık 5,99 ABD doları veya yıllık 59,99 ABD doları fiyatında bir Prim sürümü, daha fazla oyun ve özellik ekler. Apple Vision Pro için yerinde emülasyon uygulaması olana kadar, AfterPlay şu anda en iyi alternatiflerden biri olabilir. Çapraz cihaz işlevselliği sayesinde, uzun vadede daha iyi bir seçenek olabilir.

Sonuç Olarak

Bu yazının yazıldığı sırada, Apple Vision Pro henüz çok kısa bir süre piyasaya sürüldü ve bu nedenle oyun seçenekleri oldukça sınırlı, eğer yukarıda belirtilen yollardan gitmezseniz. Sunduğumuz yöntemler, farklı platformlarda oyun oynamak ve Apple Vision Pro'yu bu oyunları göstermek içindir. Bu, Apple Vision Pro'da zaten oynayabileceğiniz oyunların olmadığı anlamına gelmez. Elbette "What the Golf?" ve "Super Fruit Ninja" gibi Apple Arcade öğelerini oynayabilir ve bir VR oyun deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak, bu deneyimler şu anda oldukça sınırlı olacak ve VR oyun geliştiricilerinin Apple Vision Pro'nun değerli olup olmadığına karar vermeleri için zaman alacak. Başlık, kulaklığın karşılanmasının ardından, geliştiricilerin onu desteklemeyi güçlü bir şekilde düşüneceği muhtemeldir, ancak bunun gerçeklik haline gelmesi zaman alacaktır. Ayrıca, iOS 17.4'e Apple'ın kural değişiklikleri sayesinde bulut oyun hizmetlerinin kendi yerel uygulamalarını sunma umudu var. Bu nedenle, Apple Vision Pro ileride aynı uygulamalara da açılabilir. Apple, Apple Vision Pro için her şeyden önce oyun konsantre olmasa da, yüksek özellikli grafik gözlüklerinin oyun manzarasında mutlaka bir yeri olacağını gösteriyor. Ancak, şu anda oyun oynamak için seçenekleriniz olduğunu unutmayın.
Serkan Alçay

Yazmayı ve araştırmayı çok seven profesyonel bir editör

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!