fcp

Bilgisayar Açıkken RAM Takılır mı?

Kemal Y. 27.04.2022 (Güncellenme: 27.07.2024) Takip et
Bilgisayar sistemlerinde, sistem açıkken RAM bellek takmak sisteme zarar verebilir mi? sorusuna bu yazımızda cevap verdik.
Bilgisayar Açıkken RAM Takılır mı?

RAM bellekler, bilgisayar sistemi için gerekli bir bileşendir. Bellekten gelen bilgileri kaydederek işlemciye aktaran bir parça olduğundan, önemli bir parçadır. RAM’ler, bellek kapasitesine ve hızına göre değişiklik gösterebilir. Eski nesil belleklerde oyun ve normal sistemlerde tek çeşit RAM tercih edilebiliyorken, günümüz şartlarında oyun için ayrı RAM’ler üretilmektedir. Oyun RAM’leri ile normal RAM’ler arasında aslına pek bir fark bulunmaz. Oyun için olanları sadece oyun odaklı olduğu için hem daha performanslı hem de iş alanı farklı olan RAM’lerdir. Fiyatları genelde normalin biraz daha üzerinde olabilir. Ek olarak tercih edilen RAM’in teknik detayları, ürünün fiyatını belirleyen ana etkenlerdir.

Bilgisayarı Kapatmadan RAM Takmak Sisteme Zarar Verir mi?

Sisteme en uygun RAM’i bulabilmeniz için, sisteminizin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Elbette her RAM her sistemde iş yapabilir. Ancak, bu iş verimli olmayabilir. Dolayısıyla sistem içeriğine uygun bellek tercih etmek, hem sistem sağlığı hem de sistem verimi için önemli detaylardan biridir. Öncelikle sistemi ne amaç ile kullandığınızı göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Örneğin; oyun sistemine sahipseniz, oyun için üretilmiş yüksek performanslı RAM bellek tercih etmelisiniz. Bu aşamada, seçim yaparken yüksek performans ve kapasitenin yanı sıra kullandığınız sistem içeriğini de göz önünde bulundurmalısınız. RAM’inizi sisteme dahil etmek için öncelikle sistemin kapalı ve güç akışının olmaması gerekiyor. Hatta, sisteme RAM dahil ederken fişinin çekili olması çok daha iyi olacaktır. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra kasanın içerisini açarak Memory soketlerine RAM’i dikkatli bir şekilde takın. Üretici firmalar, parçanın doğru takılması için belleğin alt kısmında çentikli bir yapı kullanır. Bu çentik, belleğin bir köşesine daha yakın olur. Dolayısıyla yanlış takılamaz. Takarken önce bir köşesini düzgün bir şekilde oturdun, oturtulmaya diğer köşesine de hafifçe bastırın. “Tık” sesi geldikten sonra soketin kilidini dikkatli bir şekilde kontrol edin. RAM, takıldığı kadar basitçe yerinden çıkmıyor ise, RAM’iniz oturmuş demektir.

İkili RAM’ler de belleklerin konumu anakarta doğru şekilde yerleştirilmelidir. Anakart üretici firmalar, ikili RAM’lerin anakarta nasıl takılacağı konusunda ürünün kutusunda ya da web sitesinde bir yol gösterebilir. Özellikle dört adet bellek yuvası bulunan anakartlarda nasıl takılması gerektiği kesinlikle belirtilir. Yanlış konuma takılan RAM’lere herhangi zarar gelmez. Ancak, sistem yanlış takılanı algılamayacağı için RAM iş yapamaz. En iyi verim için, parçaların kesinlikle doğru takılması gerekiyor. Bu işlemleri özellikle sistemde enerji akışı yokken yapmanız gerekiyor. Sistemde enerji varken, bu işlemi yapmak doğru olmayacaktır. Enerji akışı varken takılan ya da çıkarılan RAM’lere herhangi bir zarar gelmez. Ancak, bu işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Ummadığınız bir anda RAM bellekleriniz bir anda kül olabilir. Sistem açısından ise gerekli sistem dosyalarına ve yazılımlara zarar gelebilir. Dolayısıyla ne olursa olsun bu işlemi sistemde enerji akışı yokken yapın. Aksi halde sisteme ciddi zararlar verebilirsiniz.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!