fcp
Hesaplı Nisan 2024

Cep Telefonu Neden Donar?

Emirhan K. 14.07.2022 (Güncellenme: 22.04.2024) Takip et
Oyun oynadığınızda ya da herhangi bir işlem yaptığınızda cep telefonunuzun kasması, donması veya yavaşlaması bazen bizi rahatsız edebilir. Bu yazımızda sizlere cep telefonunun neden donduğu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Cep Telefonu Neden Donar?

Günümüzde cep telefonları artık bir uzvumuz haline geldi. Sürekli yanımızda taşıdığımız ve sürekli vakit geçirdiğimiz cep telefonları, bazen sorun yaratabilir. Oyun oynadığınızda ya da herhangi bir işlem yaptığınızda cep telefonunuzun kasması, donması veya yavaşlaması bazen bizi rahatsız edebilir. Bu yazımızda sizlere cep telefonunun neden donduğu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Yazımızda bahsedeceğimiz yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Cep Telefonu Neden Donar?

Cep telefonu modellerinde belli bir süreden sonra donma meydana gelir. Oldukça hassas bir yapıya sahip bu akıllı telefonlar, indirdiğiniz uygulamalardan tutun donanımsal eksikliklere kadar herhangi bir durumda hemen tepki gösterir ve donar. Aşağıda sizler için sorunları derledik.

  1. Yazılım ve donanım uyuşmazlığı
  2. Donanımsal sorun
  3. Cep telefonuna indirilen uygulamalar
  4. Virüs sorunu

Yazılım ve donanım uyuşmazlığı

Genellikle Android ve iOS olmak üzere iki farklı işletim sistemine sahip cep telefonu modelleri bazen donanımla ile uyuşmazlık yaşayabiliyor. Eğer cep telefonunuz yazılım ve donanım uyuşmazlığından kaynaklı bir sorun yaşıyorsa yazılım güncellemenizi kontrol etmeniz gerekiyor.

İlginizi Çekebilir: Android ve iOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cep telefonu parçalarıCe

Donanımsal Sorun

Telefon donmalarında en çok rastlanan sorunlardan bir tanesi de donanım sorunudur. Aldığınız cep telefonunda bir parça eksik olabilir ya da size gelen cep telefonu modelinin bir parçası arızalı olarak gönderilmiş olabilir. Yeni aldığınız bir cep telefonunda eğer donma sıkıntıları yaşıyorsanız büyük ihtimal fabrika hatasından oluşan bir sorun vardır. Özellikle kaçak telefonlarda ya da yeni alınan cep telefonu modellerinde bu sorun karşınıza çıkabilir.

Cep Telefonuna İndirilen uygulamalar

Her cep telefonunun sahip olduğu teknik özellikler farklıdır. Bu yüzden cep telefonunuzun kapasitesini iyi bilmeniz gerekiyor. Cep telefonlarının sahip olduğu işlemci, depolama alanı ve RAM özellikleri cihazın, işlem hızını belirler. Eğer cep telefonunuza yüksek kapasiteli uygulamalar yüklerseniz veya cep telefonunuza kapasitesinden fazla video - fotoğraf yüklerseniz telefonunuz donabilir. Hatta yukarıda belirttiğimiz bu nedenler cep telefonunuzun sadece donma değil ayrıca yavaşlamasına da yol açabilir. Eğer cep telefonunuz önceki performansına göre daha yavaş çalışıyorsa veya donuyorsa cep telefonunuza format atabilirsiniz.

Not: Cep telefonunuza format atmaya karar verdiyseniz. Cep telefonunuzda bulunan fotoğraf ve videoları depolamayı unutmayın.

Virüs Sorunu

Bilgisayarlarda olduğu gibi cep telefonlarına da virüs bulaşabilir. İndirdiğiniz uygulamadan, tıkladığınız zararlı linklerden ya da girdiğiniz bir siteden aldığınız bir virüs olabilir. Eğer bu sebeplerden dolayı cep telefonunuza virüs bulaştıysa cep telefonunuz yavaşlayabilir ya da donabilir.

İlginizi Çekebilir: Android Cep Telefonlarından Virüs Nasıl Temizlenir

Cep telefonunuza zarar veren virüslerden kurtulmak için telefonunuzu sıfırlamanız gerekiyor. Cep telefonunuzu sıfırladıktan sonra bir anti-virüs programını indirmenizi tavsiye ederiz. Cep telefonunuza anti-virüs programı kurarak böyle bir sorunla karşılaşma oranını düşürerek sağlıklı bir cep telefonuna sahip olabilirsiniz.

Cep Telefonu Donma Nasıl Çözülür

Yukarıda bahsettiğimiz gibi günümüzdeki cep telefonu modelleri genellikle 2 farklı işletim sistemine bağlı. iPhone model cep telefonları iOS işletim sistemine sahip iken, geri kalan diğer cep telefonu modelleri Android işletim sistemine bağlıdır. Bu yüzden sizlere hem iPhone hem de Android cep telefonu modellerinin çözüm yolunu göstereceğiz.

iPhone Donma Sorunu Nasıl Çözülür?

iPhone model bir cep telefonunuz varsa ve donma sorunu ile karşı karşıyaysanız sizlere bazı önerilerimiz olacak. iPhone donma sorunu ile karşı karşıyasınız ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizler için hazırladığımız adımları takip ederek bu sorunu çözebilirsiniz.

  1. Yeniden Başlatın
  2. Güncellemeleri Kontrol edin
  3. Uygulamaları Silin
  4. Fabrika Ayarlarına Döndürün

Yeniden Başlatın

Cep telefonunuzun donması durumda yeniden başlatmak her zaman faydalıdır. Ciddi bir sorun değilse ve cep telefonunuz sürekli donma sorunu ile karşılaşmıyorsa yeniden başlatarak bu sorunu çözebilirsiniz. Cep telefonunuzu yeniden başlatmak için manuel bir işlem gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yeniden başlatmak için cep telefonunuzun güç tuşuna parmağınızı basılı tutun.

iPhone güç tuşu

Daha sonra karşınıza çıkacak olan “kapatmak için kaydır” yazısını görünce sağ yöne doğru kaydırma işlemi yapın. Biraz bekledikten sonra cep telefonunuzu yeniden açın. Yukarıda belirttiğimiz işlemleri yapmanıza rağmen cep telefonunuz size yanıt vermiyorsa ve halâ donuksa cihazınızı yeniden başlamaya ısrar etmeniz gerekiyor. Cep telefonunuzu yeniden başlatmaya zorlamak bazı iPhone modellerinde farklılık gösteriyor. Örnek verecek olursak iPhone 7 serisine ait bir cep telefonu modeline sahipseniz Apple logosu görünceye kadar ses kısma tuşuna ve güç tuşuna basılı tutmanız gerekiyor.

iPhone güç ve ses kısma tuşu

Eğer iPhone 8 cep telefonu modeline sahipseniz sesi aç düğmesine basıp çabucak bırakın, sesi kıs düğmesine basıp çabucak bırakın, sonra yan düğmeyi basılı tutun. Apple logosu göründüğünde düğmeyi bırakın. iPhone X, iPhone XS, iPhone XR veya herhangi bir iPhone 11, iPhone 12 veya iPhone 13 modelini yeniden başlatmaya zorlamak için şunları yapın: Sesi aç düğmesine basıp çabucak bırakın, sesi kıs düğmesine basıp çabucak bırakın, sonra yan düğmeyi basılı tutun. Apple logosu göründüğünde düğmeyi bırakın.

Güncellemeleri Kontrol Edin

Aşağıdaki adımları takip ederek iPhone’nunuzu güncelliebilirsiniz. Tek yuapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmek.

  • Cep telefonunuza yazılım güncellemesi yapmadan önce kesinlikle ilk adım olarak iCloud'u veya bilgisayarınızı kullanarak aygıtınızı yedeklemeniz gerekiyor.
  • Daha sonra iPhone’nunuzu şarja takın ve daha sonra Wi-Fi ile birlikte bir internet ağına bağlanın.
  • Daha sonra Ayarlar butonuna tıklayın
  • “Genel” seçeneğine tıklayın
  • “Genel” butonunda yer alan “Yazılım Güncelleme” seçeneğine tıklayın
  • Daha sonra karşınıza İki farklı yazılım güncelleme seçeneğini çıkacak ve cep telefonunuza yüklemek istediğiniz yazılım sürümüne tıklayın..
  • Karar verdikten sonra “Şimdi Yükle” seçeneğine basın. Ardından parolanızı girin

Uygulamaları Silin

Cep telefonlarımıza bazen kaldırabileceğinden fazla uygulama yükleyebiliyoruz. Çok sevdiğiniz bir oyunun mobil versiyonu çıktı fakat çok fazla yer kaplamasına rağmen yine de indiriyorsanız cep telefonunuz donabilir. Bir çocuk sahibiyseniz ve çocuğunuz sürekli cep telefonunuza uygulama yüklüyorsa yine donma sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

akıllı telefon uygulamaları

Bu yüzden cep telefonunuza indirdiğinizi fazla uygulamaları ve gereksiz uygulamaları silmeniz gerekiyor. Bazende yüklü olan uygulamalar güncelleme aldığı için cep telefonunuzu ağırlaştırabiliyor ya da dondurabiliyor. Bu tarz uygulama veya oyunları silerek cep telefonunuzu rahatlamış olursunuz ve cep telefonunuzun donma işlemini ortadan kaldırmış olursunuz.

Cep Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Döndürme

Sizlere iPhone’nunuzdaki bilgileri güvenli bir şekilde silme ve aygıtınızı fabrika ayarlarına geri yükleme hakkında bilgiler aktaracağız. Aşağıdaki adımları takip ederek cep telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.,

  • İlk olarak “Ayarlar” bölümüne gidin
  • Daha sonra Genel seçeneğine basın
  • “Aktar” ya da “Aygıtı Sıfırla” seçeneğine basın.
  • Daha sonra “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğine tıklayın
  • Sonra parolanızı girin
  • Diğer bir adım olarak aygıtınızı silmek istediğinizi onaylamanız gerekiyor.
  • Son adım olarak aygıtınızın silinmesini beklemeniz gerekiyor. Bu son aşamada sizlere bir not düşmemiz gerekiyor. Sahip olduğunuz modele göre silme işlemi farklılık gösterebilir ortalama olarak bu işlem 1-2 dakika civarındadır.

Android Donma Sorunu Nasıl Çözülür?

Android işletim sistemine sahip cep telefonları günümüzde daha yaygın olarak kullanılıyor. Cep telefonu üreticileri (Xiaomi, Samsung, OPPO vb.) Android işletim sistemini kullanmayı tercih ediyor. Sizlere Android işletim sistemine sahip bir cep telefonunun donması durumunda ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.

  1. Telefonunuzu Kapatın
  2. Uygulamaları Silin
  3. Fabrika Ayarlarına Döndürün

Telefonunuzu Kapatın

Genellikle teknolojik aletlerde sorun yaşandığı zaman kapatıp açmak bir çözüm yoludur. Sizde ilk adım olarak telefonunuzu açıp kapatabilirsiniz. Cep telefonunuzu kapatmak için cihazınızda yer alan güç tuşuna basılı tutun ve karşınıza “sessiz, uçak modu, yeniden başlat, kapat” gibi seçenekler çıkacaktır. “Kapat” seçeneğine dokunarak cep telefonunuzu kapatabilirsiniz.

Eğer ekranınız bu duruma yanıt vermiyorsa telefonunuzu kapanmaya zorlamalısınız. Kapanmaya zorlama işlemi için güç ve ses artırma tuşuna basılı tutmanız gerekiyor. Eğer bu da işe yaramazsa tam tersi olarak güç ve ses kısma tuşlarına basılı tutmanız gerekiyor. Bu işlemi sıkılmadan 10- 15 saniye civarı yapmanız gerekiyor.

Uygulamaları Silin

Cep telefonlarının donmasına veya yavaşlamasına sebep olan bir diğer faktör ise telefonumuza indirdiğimiz uygulamalardır. Cep telefonumuzun RAM ve işlemcisini yoran bu uygulamalar cep telefonu modellerinde kasma ve donma gibi sorunlar yaşatabilir. Bu sorunlara çözüm olarak cep telefonunuzda bulunan uygulamaları silmeniz gerekiyor.

akıllı telefonlardaki uygulamalar

Fabrika Ayarlarına Döndürme

Cep telefonlarını fabrika ayarlarına döndürünce içinde bulunan her şeyi temizlemiş oluruz. Genelde hiçbir kullanıcı cep telefonunu fabrika ayarlarına döndürmek istemez. Eğer yukarıda belirttiğimiz hiçbir çözüm işinize yaramıyorsa cihazınızı Fabrika ayarlarına döndürerek bir çözüm elde edebilirsiniz.

Not: Cep telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürmek, cihazda bulunan fotoğraflar, videolar ve uygulamaların silinmesi demek. Bu yüzden cep telefonunuzu fabrika ayarlarını döndürmeden gerekli verileri başka bir yere yedekleyin.

Cep telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürmek için ilk önce “Ayarlar” bölümüne gidin daha sonra “Telefon Hakkında” seçeneğine tıklayın. Daha sonra” Fabrika Ayarlarına Sıfırla” yazan seçeneğine dokun ve cihazınızı fabrika ayarlarına döndürün. Kısa bir not olarak farklı Android cihazlarda bu yöntem farklı şekilde yapılabilir.

Genel Anlatım

Cep telefonunuzun markası veya işletim sistemi ne olursa olsun donma sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Cep telefonları belirli bir RAM ve depolama kapasitesine sahiptirler. Ayrıca cep telefonlarında önemli olan bir diğer özellik ise işlemci kısmıdır. Cep telefonu alırken bu tür detaylara dikkat etmeniz gerekiyor ve cep telefonu kullanımızı sahip olunan teknik özelliklere göre ayarlamanız lazım.

Cep telefonunuzda donma sorunu ile karşılaşıyorsanız bunların başlıca sebepleri vardır. Genellikle cep telefonunuza fazla uygulama indirirseniz cep telefonunuz belli bir süreden sonra kasmaya ve donmaya başlar. Sadece uygulama indirirken değil hatta indirdiğiniz uygulamalara gelen güncellemelerden dolayı da cep telefonunuzda donma meydana gelebilir. Bu tür durumlardan dolayı cep telefonunuza indirdiğiniz uygulamaların boyutuna dikkat edin. Cep telefonlarında oluşan donma sorunun diğer bir sebebi ise cep telefonunuzun yazılım güncellemesi olabilir.

Cep telefonunuz eğer eski bir yazılım sürümü kullanıyorsa donma sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorunu da çözmek için cep telefonunuzun güncel yazılım sürümüne sahip olduğunu kontrol edin. Cep telefonlarında donma problemi bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Donma sorunun diğer bir faktörü de virüs olabilir. Cep telefonunuza farklı yerlerden virüs bulaşmış olabilir bu yüzden cep telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürerek bir anti-virüs programı indirebilirsiniz. Diğer bir sebep ise kesinlikle donanım. Bazen fabrikasyon hatalı cep telefonları kullanıcının karşısına çıkabiliyor ve bu durum sonradan kullanıcının canını sıkabilir bu yüzden teknik servise götürebilirsiniz. Cep telefonunuz eğer eski bir modelse ve artık değitirmek zorunda da kalmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak isterseniz sizlere en yeni ve dayanıklı cep telefonu modelleri önerebiliriz.

Bütçenize en uygun ve en yeni cep telefonu modelleri için tıklayın.

Emirhan Koyuncu

Mesai saatlerinde İncehesap içeriklerini üreten Emirhan, gün geceye bağladığında Valorant ve LoL düzlüklerinde tarih yazmaktadır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Çerezler Hakkında Bilgi Siteyi ziyaretiniz sırasında kişisel verileriniz siteyi kullanımınızı analiz etmek, reklamları kişiselleştirmek ve sosyal medya özellikleri sağlamak amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Aydınlatma Metni’ni okuyabilirsiniz.