fcp

Dell'in Snapdragon işlemcili bilgisayarları Intel işlemcilere göre 2 kat daha fazla pil ömrü sunuyor

Kemal Y. 14.05.2024 (Güncellenme: 01.06.2024) Takip et
Dell: Snapdragon X dizüstü bilgisayarlar Intel dizüstü bilgisayarlara göre iki kat daha fazla pil ömrü sağlayacak.
Dell'in Snapdragon işlemcili bilgisayarları Intel işlemcilere göre 2 kat daha fazla pil ömrü sunuyor

Geçtiğimiz günlerde, Dell'ın iç belgeleri sızdırıldı ve bu belgelerde Intel tabanlı mevcut XPS 13 dizüstü bilgisayarları, gelecek nesil Snapdragon X Elite tabanlı sürümle karşılaştırılıyor. Dell'ın test sonuçlarına göre, Qualcomm yongası kullanan dizüstü bilgisayarların video oynatma süresi, son nesil Intel işlemcilere göre %68 ila %98 oranında artıyor. Qualcomm'un iddiasına göre ise, Core Ultra işlemcilere göre pil ömrü %43 artıyor.

Qualcomm Snapdragon X Serisinin Enerji Verimliliği

Gelecek nesil Qualcomm Snapdragon X serisinin en önemli avantajlarından biri enerji verimliliği olacak ve bunun sonucunda da bu işlemcilerle çalışan dizüstü bilgisayarların uzun pil ömrü sağlanacak. ARM tabanlı işlemciler, enerji verimliliği konusunda yeni bir standart belirlemeye hazırlanıyor, bu da AMD ve Intel'in haklı olarak endişelenmesine neden olabilir.

Qualcomm Snapdragon X tabanlı dizüstü bilgisayarların iç test sonuçları, ekran türüne bağlı olarak 16,8 ila 29,6 saatlik pil ömrü sağlayabileceğini gösteriyor. FHD+ ekranlı model 29,6 saat, QHD ekranlı model 21,9 saat ve OLED ekranlı model ise 16,8 saat pil ömrü sunuyor. Bu, Intel Alder Lake-P işlemcili dizüstü bilgisayarlara göre sırasıyla %91, %98 ve %68 daha uzun bir pil ömrü anlamına geliyor.

Qualcomm'un Pil Ömrü İddiaları

Qualcomm şirketi resmi olarak, dizüstü bilgisayarların 25 saatten fazla video oynatma süresi sağlayacağını iddia ediyor. Şirketin tahminlerine göre, yerel video oynatma durumunda pil ömrü, Intel Core Ultra işlemcili dizüstü bilgisayarlara göre %43 artıyor.

Qualcomm Snapdragon X İşlemcilerin Fiyat Avantajı

Enerji verimliliği kadar önemli olan bir diğer avantaj da yeni Qualcomm Snapdragon X işlemcilerin fiyatı olacak - bunlar Intel işlemcilere göre üreticilere çok daha düşük maliyetle mal olacak. Dell'in iddiasına göre, Snapdragon X işlemcili XPS 13 dizüstü bilgisayarın maliyeti, Intel versiyonuna göre belirgin şekilde daha düşük olacak.

Dell'ın Üretim Planları ve Beklentileri

Dell'in Ağustos 2023 tarihli iç belgesinde, Qualcomm işlemcilere dayalı Dell XPS 13 Plus serisinin üretim planları detaylı olarak yer alıyor. Bu belgeden anlaşıldığı kadarıyla, Qualcomm yongalarının üreticiye maliyeti, Intel işlemcilere göre çok daha düşük olacaktı. Ön değerlendirmelere göre, 10 çekirdekli Nuvia yongasının (Snapdragon X Plus) beklenen fiyatı 145 dolar iken, Core i7-1360P'nin fiyatı 293 dolardı.

Bu gelişmeler, dizüstü bilgisayar pazarında ciddi bir rekabet döneminin kapısını aralıyor gibi görünüyor. Sizce Qualcomm'un iddiaları gerçekleşirse, bu, tüketicilere ne gibi faydalar sağlar? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!