fcp
Peşin Fiyatına Taksit Kampanyası

e-Bisiklet ve Scooter kaynaklı yangınlardan sonra kısıtlamalar başladı

Kemal Y. 15.11.2022 (Güncellenme: 15.06.2024) Takip et
Elektrikli bisiklet ve scooterların en çok kullanıldığı şehirlerden olan New York’ta yeni kanunlar çıkıyor. Elektrikli araçlardan kaynaklı yangınlar çıkınca yöneticiler bu araçları kısıtlama ve yasaklama kararı aldı.
e-Bisiklet ve Scooter kaynaklı yangınlardan sonra kısıtlamalar başladı

Elektrikli araçların yaygın olmasından bu yana tüm dünyada mobil ulaşım cihazları yaygın olmaya başladı. En popüler elektrikli araç olan scooterlar Türkiye’de de çok fazla kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullanım oranı çok yüksektir. Dünyanın en çok elektrikli araçlarının kullandığı şehir New York, dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olmasına rağmen eski evlerle doludur. E-bisikletler ve diğer elektrikli ulaşım araçlarının şarj soketleri, bataryaları veya kontrol edilmeyen elektrik aksamı sebebiyle yangınlara sebebiyet veriyor. New York başta olmak üzere dünyanın her yerinde binlerce lityum iyon pil kaynaklı yangın meydana geldi.

Hızlı şarj üniteleri aşırı ısınmaya sebep oluyor

Elektrikli araçların hızlı şarj üniteleri hızlı şarj destekliyorsa güncellenmiş elektrik altyapısı ile hizmet vermek zorundadır. Çünkü hızlı şarj demek aşırı ısınma anlamına geliyor. Türkiye’de de birçok vaka meydana geldi fakat can kaybı olmadı. Dünyanın elektrikli araç kaynaklı en büyük yangını ise geçtiğimiz günlerde New York’ta meydana geldi. New York’ta meydana gelen elektrikli araç kaynaklı yangında bir apartman tamamen yandı. Apartmanın elektrik şebekesinden kaynaklı yangında yaklaşık 50 kişi hastaneye kaldırıldı. E-bisikletten çıktığı açıklanan yangında birçok kişi camdan sarkarak ölümle yüz yüze geldi.

Elektrikli araçların girişi ve kullanımı yasaklanıyor

Lityum iyon pil teknolojisi sadece elektrikli bisiklet ve scooterlarda değil elektrikli otomobillerde de kullanılıyor. Lityum iyon piller hızlı şarj olabilme özelliği ile ön plana çıkıyor. Bisiklet gibi ulaşım araçları 15-20 dakikada tam kapasitesi şarj olabilirken otomobiller 30 dakika gibi sürede 300-500 km arası yol alabileceği elektriği depolayabiliyor. ABD ve Avrupa’da lityum iyon pil kaynaklı ölümler sebebiyle birçok kamu alanına elektrikli araçların girişi ve park edilmesi yasaklandı.

Lityum iyon pil kaymaklı ölümlerin meydana geldiği 2022 yılında uzmanlar elektrikli araçların pillerinin patlamaması veya yangına sebep vermemesi için önlem almanız gerekiyor. Elektrikli bisiklet ve scooterların sıcak yerde depolanmaması gerekiyor. Özellikle kış aylarında soba, kalorifer veya farklı ısıtıcıların yanına kesinlikle pil ile çalışan herhangi bir ürünü koymayın. New York yöneticileri tüketicilere lisanslı ürün kullanmaları ve pil değişimi yaptıranların ise sadece endüstriyel onaylı piller ile değişim yapılmasını tavsiye ediyor. Ucuz diye merdiven altı pilleri kullanmamak gerekiyor.

Sadece elektrikli araçlarda değil akıllı telefonlarımızda da lityum iyon piller bulunuyor. Sizde yangınlarla ve pil patlaması olayları ile karşı karşıya kalmamak için kesinlikle orijinal ürün kullanmaya özen gösterin. Lityum iyon pilli elektrikli araçların ölümle ve yaralanmalar ile sonuçlandığı yangınlar hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!