fcp

Ekran Kartı Neden Pahalı?

Başak U. 10.10.2022 (Güncellenme: 31.05.2024) Takip et
Ekran kartları bilgisayar teknolojilerinde en önemli bileşenlerden biridir. Hem teknoloji hem de çalışma prensibi gereği pahalı teknolojiler arasında yer alıyor.
Ekran Kartı Neden Pahalı?

Ekran kartı bir bilgisayar sisteminde en önemli bileşenlerden biridir. Ekran kartı, sistem içerisinde ki grafik detayını işler ve sisteme yardımcı olur. Sistem içerisinde ayrı bir grafik arabirimi olarak kabul edilir. Bu aşamada ekran kartının grafik performansını sağlayan en önemli detay olarak kabul edebiliriz. Grafik arabirimi olmayan bir bilgisayar sisteminin grafik performansı olmayacaktır. Yeni nesil işlemcilerde sistemin belirli şartlar altında çalışabilmesi için grafik arabirimi bulunduruluyor. Ancak, bu arabirim sistemin performanslı bir sistem olması için yeterli değildir.

Bilgisayar sistemleri belirli performans standartları çerçevesinde üretiliyor. Bu aşamada istenilen performans içeriği neyse, sistem içerisinde ki bileşenler de ona göre dizayn ediliyor. Yüksek performanslı sistemlerde, yüksek performans içeriği verebilecek sistem bileşenleri yer alır. Böyle bir durumda yüksek performanslı sistem toplamak isteyen kişilerin de yüksek performanslı ekran kartı ve işlemci gibi bileşenleri tercih etmesi gerekiyor.

Ekran Kartı Neden Pahalı?

Bilgisayar toplamak isteyen bir kişi, birçok sistem bileşenini toplayıp bir araya getirmesi gerekiyor. Ülkemiz şartlarında yüksek performanslı bir bilgisayar toplamak epey zordur. Bunun sebebi ise, gerekli sistem bileşenlerinin çok pahalı olmasıdır. Yüksek performanslı ekran kartı ve işlemci gibi bileşenler, hem yapıları hem de performans şartları gereği çok yüksek fiyatlarda satılıyor. Özellikle yüksek performanslı bir ekran kartının fiyatının bir servet değerinde olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ekran Kartının Fiyatı Neden Yüksek?

Ekran kartları, bir bilgisayar sisteminde ki belki de en kıymetli bileşenlerden biridir. Sistemin tüm grafik ihtiyacını en iyi şekilde karşılayarak grafik performansı sağlar. Yüksek performanslı bir ekran kartının da aynı orantı da yüksek performanslı olacaktır. Ekran kartlarında kullanılan son teknoloji, bu bileşenlerin pahalı olmasına neden oluyor. Özellikle oyun sistemleri için üretilen yüksek performanslı oyun ekran kartlarının fiyatları normal ekran kartlarına göre daha yüksek oluyor. Bu aşamada tabii kur farkının da etkileri oluyor. Günümüz şartlarında yüksek performans içeriğine sahip bir oyun bilgisayarı toplamak istiyorsanız adeta bir servet ödemeniz gerekiyor.

Ekran kartı, günümüz teknoloji şartlarına göre en hassas ve en performanslı olacak şekilde dizayn ediliyor. Elbette bir oyun ekran kartının verdiği performans sıradan ekran kartlarına göre çok daha iyidir. Ancak, sıradan ekran kartları ile de hemen hemen her oyunu oynayabiliyorsunuz. Ekran kartlarına kullanılan bu üstün teknoloji içeriği, ekran kartlarının pahalı olmasına neden oluyor. Bu aşamada ekran kartlarının fiyatlarını hep yüksek görüyoruz.

Başak Uzun

Teknoloji Editörü ve İncehesap Blog Yazarı. Teknoloji, pratik bilgiler, ürün incelemeleri ve oyunlarla ilgili yazılar kaleme alır. Yemek yapma, gezme ve yeni şeyler keşfetmeye bayılır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!