fcp
Peşin Fiyatına Taksit Kampanyası

Elektrikli scooterlar yasaklanıyor mu? Nasıl kullanılır? İşte detaylar

Kemal Y. 26.10.2022 (Güncellenme: 16.06.2024) Takip et
Özellikle mega şehir İstanbul’da popüler olan elektrikli scooterlar can almaya devam ediyor. Özellikle gençlerin hayatını kaybettiği elektrikli scooterlar düzenlemesi ne zaman yapılacak? Elektrikli scooterlar yasaklanacak mı? İşte detaylar...
Elektrikli scooterlar yasaklanıyor mu? Nasıl kullanılır? İşte detaylar

Son günlerde elektrikli scooterlar maalesef ölümler ile gündeme geliyor. Özellikle gençlerin aktif olarak kullandığı elektrikli scooterlara hiçbir güvenlik önlemi almadan birden fazla kişi ile biniliyor. Hiçbir güvenlik önleminin ve denetimin olmadığı bu ulaşım araçlarını trafik bilinci olmayan 18 yaşından altında kişilerde kullanıyor.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın farklı ülkelerinde de kullanılan elektrikli scooter hizmetinde özel yollar yapılıyor. Bisikletler ve elektrikli scooterlar için yapılan özel güvenlikli yollar maalesef Türkiye’de yoktur. Türkiye’de karşıdan karşıya geçen insanlara bile saygı yokken araç yolunda ilerleyen elektrikli scooterlarda güvenlik riskinin ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz.

Elektrikli scooterlar yasaklanıyor mu? Elektrikli scooter yaş sınırı

Türkiye’de özellikle gençlerin aktif olarak kullandığı elektrikli scooterlar ulaşım bir yana daha çok eğlence için kullanılıyor. Ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için kullanılan ve kısa mesafede ulaşım sorunlarını ortadan elektrikli scooterlar yasaklanıyor mu? En son 2 kişi bindiği elektrikli scooterda araç ile çarpışan liseli gençler hayatını kaybetti. Bu kadar olay varken halen bu hizmetlere herhangi bir soruşturma açılmadı.

Genelde sahil yollarında özel yolları bulunan elektrikli scooterların Türkiye’de maalesef başka bir karayolunda altyapısı yoktur. Bu sebeple sürücülerin koruyucu ekipman kullanması ve trafik bilincinin olması gerekiyor. Kredi kartı ve akıllı telefonu olan herkes bu araçları kiralayabiliyor. Bu sebeple kimlik doğrulamada yeni bir sistemin devreye girmesi gerekiyor. Elektrikli scooter yaş sınırının 18’e çıkarılması da çözüm önerileri arasında bulunuyor.

Elektrikli scooter nasıl kullanılır?

Türkiye’de sadece scooter için değil, asfaltta giden her türlü araç için trafik bilincinin geliştirilmesi gerekiyor. Ehliyet gerektirmeyen ve B sınıf ehliyetle kullanılabilen 50 cc motosikletlerle alakalı da bir düzenleme yapılması gerekiyor. Kaldırımlarda gitmeye çalışan elektrikli scooterların sadece belirli alanlarda kullanılması gerekiyor. Şehir içine yayılmış olan bu ulaşım araçlarının ilk etapta sadece genelde doldurma alan olan sahilde kullanılmaları bir çözüm önerisi olabilir.

Reflektörlü yelek, kask, dizlik gibi koruyucu ekipmanlarla kullanılması gereken elektrikli scooterlar 60-80 km/saat hıza çıkabiliyorlar. Uzmanlar ters çizgi, direkt araçlara reflektör takma gibi çözüm önerileri sunsalar da maalesef bu öneriler uzun vadede çözüm sağlamayacaktır.

Elektrikli scooterlarda ölümleri engellemenin tek yolu trafik bilincinin gelişmesi ve araçların çok ciddi denetime girmesidir. Siz ne düşünüyorsunuz? Elektrikli scooterlar yasaklanmalı mıdır?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!