fcp
Hesaplı Temmuz 2025

Güney Kore, Rusya'ya lityum pil tedarikini yasakladı

Kemal Y. 07.03.2024 (Güncellenme: 21.10.2024) Takip et
Güney Kore, son dakika aldığı bir karar ile uzun zamandır kulislere de konu olan Rusya'ya lityum-iyon pil tedarikini yasakladı. İşte detaylar..
Güney Kore, Rusya'ya lityum pil tedarikini yasakladı

Южная Корея, Avrupa Birliği'nin ardından Rusya'ya elektrikli taşımacılık için lityum-iyon pillerin tedarikini yasakladı. "Kommersant" gazetesine göre, bu durum Rusya'daki devlet şirketi Rosatom'un montaj sahalarının işini zorlaştırabilir çünkü bu sahalar Güney Kore ürünlerini kullanıyor. Analistler ise yasağın Rusya'daki gelişmelere yatırım yapma teşviki olacağını düşünüyor.

Yasak ve Etkileri

Güney Kore Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yasak elektrikli taşımacılık için pil dahil tüm şarj edilebilir pilleri kapsıyor. Daha önce Avrupa Birliği, 12. pakette (2023 Aralık ayında yayımlandı) Rusya'ya pil ihracatını yasaklamıştı.

Tedarik ve Ticaret İstatistikleri

Rusya'ya lityum-iyon piller, taşınabilir piller de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelmektedir. Çin Gümrük İdaresi verilerine göre, 2023 yılında Rusya'ya Çin'den toplam değeri 315.2 milyon dolar olan piller sevkiyat yapıldı. Güney Kore'den yapılan sevkiyatlar çok daha azdır - geçen yıl bu ülkeden gelen piller, toplam ağırlığı 322.8 ton olan 18.4 milyon dolar değerinde, ve bileşenleri, Güney Kore Gümrük İdaresi verilerine göre 184.6 ton ağırlığında ve 8.6 milyon dolar değerindedir.

Enertech ve Rusya İlişkileri

Enertech, Rusya'ya lityum-iyon piller tedarik eden başlıca Güney Koreli tedarikçidir. Bu pilleri Rus devlet şirketi Rosatom'un yakıt bölümüne bağlı "Renere" şirketi için tedarik etmektedir. Ayrıca, Enertech'in hisselerinin %98.32'sine 2022'den bu yana "Renere" sahiptir. 2023 yılında Enertech'in tedarik hacmi en az 1.5 milyar ruble olmuştur.

Gelecek Planlar ve Yatırımlar

"Renere", Rusya'daki montaj tesisleri için Koreli Enertech fabrikasından hücreler ve modüller alır. Bu fabrika yılda 150 MW·h kapasitesine sahiptir. Koreli hücrelerden monte edilen piller, "Made in Russia" statüsüne sahiptir çünkü devlet şirketinin Rusya'da bir gigafabrika inşa etmek için özel yatırım sözleşmesi (SPIK) bulunmaktadır. Bu fabrika, 2025 sonbaharında Kaliningrad bölgesinde yılda 4 GW·h kapasiteli piller üretmeyi planlamaktadır. "Renere" ayrıca, Moskova'daki metalürji tesisi ve "Teknopolis Moskova" ekonomi bölgesinde sırasıyla 150 MW·h ve 320 MW·h kapasiteli montaj tesislerine sahiptir. Ayrıca geçen yıl sonbaharda "Renere"in, Troitsky bölgesinde 4 GW·h kapasiteli bir gigafabrika inşa edeceği açıklanmıştır.

SBS Consulting'den Dmitry Babansky'ye göre, yasak, pil bileşenlerine yönelik AR-GE yatırımlarını teşvik etmelidir. Kaynaklar, Güney Kore'nin Rusya'ya piller gönderimine, ürünün çifte kullanım statüsüne sahip olmadığı koşuluyla yasak listesinden muafiyet verme olasılığı olduğunu belirttiler.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!