fcp

Intel işlemci satışları düşüyor! Toplam düşüş yüzde 14

Kemal Y. 30.01.2024 (Güncellenme: 27.05.2024) Takip et
Intel mobil işlemcilerin satışları geçen yıl %5, masaüstü işlemcilerin satışları ise %9 düştü.
Intel işlemci satışları düşüyor! Toplam düşüş yüzde 14

Geçtiğimiz hafta müşteri sistemleri pazarındaki genel istatistikleri açıklayan Intel, şimdi de 10-K formundaki yıllık raporunu yayınladı. Bu rapor, pazardaki gelirin segmentlere göre daha detaylı bir şekilde izlenmesine olanak tanıyor.

Nootbook Segmentindeki Tedarik Azalması

Intel'in geçtiğimiz yıl dizüstü bilgisayarlar için tedarik ettiği bileşenler, bir önceki yıla göre %5 azaldı. Masaüstü segmentinde ise tedarikler %9 oranında düştü. Bu düşüşler, miktarsal ifadede, yani ürün sayısında gerçekleşmiştir.

Dizüstü Segmentinde Gelir Azalışı

Geçen yılın toplamında, Intel'in dizüstü segmentinde elde ettiği gelir 18,8 milyar dolardan 17 milyar dolara düştü, %9,6 azalma gösterdi. Intel'e göre, dizüstü bilgisayar bileşenleri talebi özellikle yılın ilk yarısında zayıftı ve ancak ikinci yarıda talep, önceki ürün stoklarının tükenmesiyle biraz telafi edildi.

Dizüstü Bileşenlerde Ortalama Fiyat Düşüşü

Intel'in dizüstü bilgisayar bileşenleri için ortalama satış fiyatı, 2023 yılında, özellikle eğitim alanındaki daha düşük maliyetli işlemcilerin talep görmesi nedeniyle %5 düştü. Bu, bu pazarın genellikle daha ucuz işlemcilere ağırlıklı olarak sahip olduğu bir gerçektir.

Masaüstü Segmentindeki Gelir Azalışı

Masaüstü segmentinde ise Intel'in 2023 yılındaki geliri %4,7 azalarak 10,2 milyar dolara geriledi. Miktarsal ifadede, yani ürün sayısında, tedarik %9 oranında azaldı. İkinci yarıda masaüstü PC pazarının Intel için daha iyi bir dönem geçirdiği belirtiliyor, ancak bu durum, belirli bir stok miktarının tükenmesiyle mümkün oldu.

Fiyat Artışları ve Toplam İş Sonuçları

Intel, düşen satış miktarlarına rağmen, işlemcilerinin ortalama satış fiyatını %5 arttırdı. Bu artış, ticari ve oyun segmentlerinde talep gören daha pahalı modellerin etkisiyle gerçekleşti. 2023'ü 2022 ile karşılaştırıldığında, Intel'in müşteri işi bir miktar azalan gelirle sonuçlanmasına rağmen, operasyonel karını 5,6 milyar dolardan 6,5 milyar dolara çıkarmasına izin verdi. Ürün tedariklerindeki düşüşler, önceki yılın oldukça daha ılımlı bir dinamik gösterdi.

Intel'in pazar dinamikleri, tedarik azalmalarına rağmen fiyat stratejileri ve segmentlere özel talep üzerindeki etkileri ile şekilleniyor.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!