Japon şirketi Kioxia'daki araştırmacıların NAND belleğini her hücreye yazılan 7 bitlik veriyle başarılı bir şekilde test ettiğini açıklandı. Şirket, 2021 yazında bir hücreye 6 bitlik veri yazmaktan bahsetmişti. Şimdiye kadar bu hedef için yüzlerce deney yapıldı ve sonunda başarılı testlerin yapıldığı haberleri ortaya çıkmaya başladı. Hücre başına 6, 7 ve hatta 8 bit kaydının sonunda son zamanların popüler malzemesi silikonda ile sonunda mümkün olduğunu söyleyelim.
Şimdiye kadar, bir hücrede bu kadar yüksek bir veri yoğunluğu elde etmek için kriyojenik sıcaklıklar gerekiyordu. Bellek denetleyicisinin, içinde kayıtlı 7 bitlik bilgi ile çalışabilmesi için bir hücrede 128 şarj seviyesini (eşik voltajı) kaydetmesi ve tanıması gerekir. Bu, bir zamanlar -196 ° C sıcaklığa soğutulması gereken 6 bitlik bir hücrenin kodunu çözerken iki kat daha fazla ısınmasına sebep oluyordu. Şimdi ise silikon işlemciler sayesinde artık eski sorunlar yaşanmıyor.
7 bit ve silikon mucizesi
Deneyler sırasında, transistör kanalları için kullanılan çok kristalli silikonun çok gürültülü olduğu ve bellek hücrelerindeki yük durumlarının kesin olarak belirlenmesine izin vermediği ortaya çıktı. Çıkış yolu, kanallarda tek kristal silikon kullanımına geçişte bulundu ve bunun bir etkisi oldu. 7 bitlik hücre silikon teknolojisi ile çok rahat bir şekilde çalıştı.
7 bit için engeller açıldı
Bu teknoloji geliştirilirken birçok sorunla karşılaşıldı ve beklenmedik bütün sorunlar bertaraf edildi. Mühendisler 7 bitlik bir hücreyi çalıştırmak için gerekli algoritmayı zorlu bir süreçten geçseler de yayınladılar. HLC (Hepta-Level Cell) kısaltması, 6 bitlik bir hücre (Hexa-Level Cell) tarafından kullanılırken, SLC (Septi-Level Cell) tek bitlik bir hücre tarafından kullanıldı. Kioxia, bellek teknolojileri konusunda uzman olduğunu bir kez daha açıkladı.