fcp

Kulaklık Neden Bozulur?

Zuhal Ö. 23.08.2022 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Hepimizin severek kullandığı kulaklıklar bazen elimizde olan ya da olmayan sebeplerden dolayı bozulabiliyor. Hal böyle olunca müzik zevkimizin de o anlık tadı kaçıyor. Peki severek kullandığımız bu kulaklıklar neden bozulur? Biz biraz inceledik.
Kulaklık Neden Bozulur?

Gelişen teknoloji ve yaşam standartları insanların beklentilerini ve müzik alışkanlıklarını gün geçtikçe etkilemektedir. Özellikle gelişen dijital ses teknolojileri sayesinde kullandığımız akıllı telefonlarda ya da bilgisayarda istediğimiz müziğe kolaylıkla ulaşabilmekteyiz.

Günlük hayatımızın pek çok vakti dışarıda geçiyor. İşe giderken, yolda yürürken, araba kullanırken, spor yaparken, telefon görüşmesi yaparken veya bunlara benzer herhangi bir eylemi gerçekleştirirken müzik dinleme ihtiyacı duyabiliyoruz. Kulaklıklarda tamda bu durumlarda kolay taşınabilmeleri ve kullandığımız cihazlarla uyumlu olmaları durumunda müzikseverlerin tercihi haline geliyor.

Fakat hepimizin severek kullandığı kulaklıklar bazen elimizde olan ya da olmayan sebeplerden dolayı bozulabiliyor. Hal böyle olunca müzik zevkimizin de o anlık tadı kaçıyor. Peki severek kullandığımız bu kulaklıklar neden bozulur ve bozulmaması için ne yapmalıyız? Biz biraz inceledik. Gelin birlikte bu sorunun cevabını bulalım.

Önceden sadece kablolu olan kulaklıklar gelişen teknoloji sayesinde bluetooth özellikli kablosuz kulaklık olarak hayatımızda yer almakta. Kablosuz kulaklıkta her ne kadar kullanım kolaylığı olsa da kablolu kulaklığa göre bozulma oranı da hemen hemen aynıdır diyebiliriz.

Kablolu Kulaklık Neden Bozulur?

Yazımızda da belirttiğimiz gibi günlük hayatımızda kulaklık kullanımı bluetooth kulaklıkla daha kolay hale geldi. Fakat onun öncesinde hepimizin mutlaka kullandığı hatta bozulduğu için birden çok kullandığı kablolu kulaklığın bozulmasının nedenlerini şöyle sıralayacak olursak;

  • Kablolu kulaklıkta bir jak girişi ve kablo ucunda iki adet sağ R ve sol L olmak üzere hoparlör bulunmaktadır. Bazen bu jak girişi dediğimiz uç kısmında eğilme, yamulma ya da kırılma gibi durumlar olabiliyor. Bu durumda telefon ya da kullandığımız farklı bir cihazda bağlantının sağlanamamasına sebep oluyor. Jak girişindeki bu algılayamama ve temassızlık genellikle en sık rastlanan durumlardan biri.
  • Kablolu kulaklık kullanımı bazen kullanım durumuna göre karmaşık bir hal alabiliyor. Dikkatli bir şekilde kullanmazsak farkında olmadan kablo içindeki yapıya zarar verebiliriz. Bazen kulaklığın hoparlörünün tekinden veya ikisinden ses gelmeyebilir. Bu durumda kulaklığımızın kablosu zarar görmüş ya da hoparlörü patlamış olabilir. Bu yüzden kulaklığı kullanmadığımız zamanlarda düzgün bir şekilde katlayıp kutusuna koymak faydalı olacaktır.
  • Kablolu kulaklık dikkatli kullanım gerektirdiği kadar düzenli temizlikte gerektirir. Gün içerisinde kullandığımız kulaklıklar sürekli kulağımızla temas halinde olduğundan bir çok bakteri ve kir barındırabilir. Bu bakteri ve kirler zamanla hoparlörün tıkanmasına neden olur. Buda kulaklığımızın bozulmasına sebep olacaktır.
  • Kulaklık için dikkatli kullanım gereklidir. Bazı durumlarda kablolu ya da kablosuz farkmetsizin hassas cihazlar olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Biz farkında olmadan kulaklık elimizdeyken bir yere çarpabiliyoruz. Ya da bulunduğumuz ortamdaki masada sıvı tüketimi varsa istemsizce bazen kulaklığımıza dökülebiliyor. Bu tip durumlarda da yine kulaklığımız zarar görebilir hatta tamamen bozulabilir.

    Kablosuz (Bluetooth) Kulaklık Neden Bozulur?

Kablosuz (bluetooth) kulaklık kablolu kulaklığa göre daha kullanışlıdır. Fakat kablolu kulaklığa oranla da kaybolma riskleri daha fazladır.

Kablosuz kulaklığın bozulma nedenlerine gelecek olursak ;

  • Kablosuz kulaklıklar biraz daha hassas özelliktedirler. Ufak bir düşme darbe alma gibi durumlarda bozulma ihtimalleri yüksektir. Bu gibi durumlarda kulaklığın sağ veya sol tekinden ses gelmediği durumlarda kulaklığınızın hoparlörü bozulmuş olabilir.
  • Kablosuz kulaklıklarda, kulaklıkları şarj etmek için şarj ünitesi bulunmaktadır. Bu şarj üniteside en az kulaklıklar kadar hassas bir aygıttır. Düşme, darbe alma, sıvı ile temas halinde ya da kulaklık giriş yerlerine toz, kir tıkanması nedeniyle bozulabilir.
  • Kablosuz kulaklıklar bluetooth bağlantısı gerektirir. Bazı durumlarda birden çok bluetooth bağlantısına bağlandığımız oluyor. Sonrasında kendi cihazımızda denediğimizde cihaz bluetooth’u algılamayabiliyor. Bu gibi durumlarda cihazla kulaklık arasında bağlantı sorunları yaşayabiliriz.

Kulaklığın Bozulmaması İçin Ne Yapmalıyız?

Öncelikle bu cihazların hepsi teknolojik alet olduğu için hiçbir zaman bozulmaz gibi bir durum söz konusu değildir. Ne kadar garantili olsalarda belli bir süre sonra kullanım şeklimiz ya da cihaz ömründen kaynaklanan sebeplerden dolayı bozulacaklardır. Fakat yine de biz elimizden geldiğince dikkatli kullanırsak daha sağlıklı bir şekilde kullanabiliriz.

  • Eğer kablolu kulaklık kullanıyorsak kablolarının ezilmemesine, zarar görmemesine ve sıvıyla temas etmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Ve yine kablolu kulaklık kullanıyorsak telefonumuzla ya da bilgisayarımızla bağlantısı olan jak girişi dediğimiz uç kısmının hasar görmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Her iki kulaklıktada da temizliğe özen göstermeliyiz. Kulaklıkların kulağımızda bulunduğu süre boyunca milyonlarca bakteri ürettiğini unutmamalıyız.
  • Kablosuz bir kulaklığa sahipsek, şarj ünitesini dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumalıyız.
  • Kaybolma riski daha yüksek olduğu için kullandığımız kablosuz kulaklığı işimiz bittikten sonra kutusuna koymamız faydalı olacaktır. Hatta bluetooth bağlantısını kesmek olası bağlantı sorunlarına karşı da alınmış bir önlem olacaktır.

Kulaklıklarımız yukarıda saydığımız ve daha başka nedenlerden dolayı bozulabilir. O kadar para veripte sonrasında bozuldu diye yeni aldığımız kulaklığı çöpe atamayız :) Bazen bizim müdahalemiz ile kurtarabileceğimiz durumlar olabilir. Tamamen sorunu gideremesekte küçük çaplı testlerle sorunun nereden kaynaklandığını bulabiliriz. Biraz olsun elektronik aletlerin tamiri konusunda yatkınlığımız varsa bu sorunu giderebiliriz. Fakat sorunun nereden kaynaklandığını bilmiyorsak ve çözümü içinde herhangi birşey yapamıyorsak bunun için ürünü bir yetkili servise göstermek iyi bir çözüm olacaktır.

Zuhal Öztürk

Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi seven ve bunları paylaşmaktan mutluluk duyan biriyim. Sizlere katkı sağlayacak içerikler üretmeye devam ediyorum.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!