fcp

RISC-V işlemciler sadece 6 yılda 16 milyar adet kullanılacak

Kemal Y. 09.11.2023 (Güncellenme: 20.10.2024) Takip et
2030 yılına gelindiğinde dünyada 16 milyardan fazla RISC-V işlemci bulunacak.
RISC-V işlemciler sadece 6 yılda 16 milyar adet kullanılacak

2014 yılında tanıtılan RISC-V işlemci mimarisi, şu anda RISC-V International organizasyonunun koordinatör projesine göre 1 milyardan fazla çip üzerinde kullanılıyor. Ve bu sadece başlangıç, çünkü 2030 yılına kadar bu rakamın 16 milyar çipe çıkması bekleniyor.

RISC-V İnternational'ın Başkanı'ndan Büyük Bir Açıklama

RISC-V International'ın Başkanı Calista Redmond, RISC-V Summit etkinliğinde yaptığı açıklamada, yakın yıllarda ortalama yıllık büyüme hızının (CAGR) yüzde 40 seviyesinde seyredeceğini ve bu nedenle 2030 yılında bu mimarinin 1 milyardan fazla çipte kullanıldığı günümüzden 16 milyar çipe ulaşması gerektiğini öngördü. Bu tahmin, RISC-V hakkında detaylı bir raporu Aralık ayında sunacak olan SHD Group analistleri tarafından yapıldı.

RISC-V: Teknik Devrimin Bayrağını Taşıyor

Redmond, "Dünya genelinde milyarlarca çipimiz var ve bazı analistler artık RISC-V'yi içermeyen yeni bir gelişme bulmanın her geçen gün daha da zorlaştığını belirtti. RISC-V, zamanımızın en önemli teknik devrimi," dedi. Bu mimari, Qualcomm gibi çiplerin içine entegre edilen mikrodenetleyicilerde yaygın olarak kullanılıyor. Aynı zamanda Meta, Intel, Tenstorrent ve Ventana gibi firmalar tarafından yapay zeka platformları ve yüksek performanslı hesaplama çözümleri için RISC-V tabanlı özgün çözümler geliştiriliyor.

RISC-V'nin X86 ve Arm Tabanlı İşlemcilere Karşı Yarışabilmesi İçin

RISC-V işlemcilerinin X86 ve Arm tabanlı çiplerle rekabet edebilmesi için yazılım ve donanım ekosistemi gereklidir. İkisi de hızla gelişmektedir: Bugün, açık kaynak mimari dünya genelinde 4000'den fazla şirket tarafından desteklenmektedir ve endüstri, donanım ve yazılım geliştiricileri için yeterli sayıda anakart üretmektedir.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!