Günümüzün en popüler sosyal medya uygulamaları arasında Instagram yer alır. Instagram, kullanıcıların takip eden ve takip edilen olarak konumlandırıldıkları dijital bir platformdur. Kullanıcılara paylaşım yapabilecekleri yeni bir özgürlük ortamı yaratan bu uygulama diğer taraftan gizlilik ihlali gibi güvenlik sorunlara neden olabilir. Gizliliği korumaya yönelik olarak Instagram uygulamasının sunduğu önlemler arasında hesabı kilitlemek yer alır. Uygulamayı açık hesap veya gizli hesap formatında iki farklı şekilde kullanmak mümkün. Açık hesaplar, takip edilme işleminde kullanıcı onayı gerektirmez. Yani, hesabı açık olan bir kullanıcının profilini dilediğiniz zaman inceleyebilir, paylaşım ve durumunu görebilirsiniz.
Gizli hesaplarda ise kullanıcı rızası önceliklendirilir. Takip etmek istediğiniz kullanıcının hesabı gizli ise uygulama kullanıcıya arkadaşlık isteği gönderir ve kullanıcı onaylarsa kendisinin profilini görebilirsiniz. Gizli hesap kullanıcıları genellikle arkadaş, akraba ve tanınmış kişileri takip eden ve etkileşimde bulunur. Açık hesap kullanıcıları genellikle tanınmış, ünlü olan veya takipçi sayısını arttırmak isteyen kullanıcılardır. Dolayısıyla, Instagram kullanıcılara özelleştirilmiş güvenlik ayarları sunan dijital bir mecradır demek yanlış olmaz. Uygulama ve kullanıcılar güvenlik önlemlerini ne denli artırsa arttırsın, kural tanımaz kişiler de alternatif yollar geliştiriyor, nasıl mı? Fake Instagram hesabı adı verilen sahte Instagram hesapları aracılığıyla güvenlik ihlalleri yapılabiliyor. Nasıl önlem alınır, instagramda fake hesap anlaşılır mı? dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazımızda, sahte diğer adıyla Fake instagram hesabı nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlıyoruz.
Fake Hesap Ne Demek?
Türkçe telaffuzu “Feyk hesap” olan bu terim sahte hesap anlamına geliyor. Fake hesaplar, gerçek kullanıcılara ait olmayan çevrimiçi hesaplardır. Sahte hesaplar, Instagram, Facebook, Twitter gibi dijital mecralarda yaratılır. Bazıları dolandırıcılık, bazıları da yalan haber ve yanlış bilgi yayarak insanları manipüle etmek için kullanılır. Eski sevgilisinin paylaşımlarını görmek amacıyla fake hesap açan kullanıcılar da var tabii.
Bot hesaplar tarafından yönetilen sahte hesapların taşıdığı amaçlar genellikle şöyledir:
- Bir kişinin popülerliğini yapay olarak artırmak
- Başkalarını susturmaya çalışmak
- Siyasi ve finansal hareketleri etkilemek
- Spam ve kimlik avı saldırılarını yaymak
Influencer olmak isteyen birçok kullanıcının aklına ilk önce bot hesap satın almak geliyor. Fakat Influencer Olmanın Yazılı Olmayan Kuralları başlıklı yazımızda altını çizdiğimiz üzere bu kalıcı bir çözüm değildir. Bot hesaplar, gerçek kullanıcılar gibi sosyal medya platformlarını takip edebilir, paylaşabilir ve yorum yapabilirler fakat gerçek başarı özgün içerikleriniz sayesinde kazandığınız takipçilerdir. Diğer taraftan, bot hesapların tehlike potansiyeline sahip olduğu bir gerçektir. Gerçek kullanıcı davranışlarını taklit eden bu hesaplar, aktif olarak kamusal söylemde yer aldıklarında manipülasyona neden olabilir.
Fake hesapların tümü botlar tarafından yönetilmez, bazıları gerçek kullanıcılar tarafından yönetilir. Kukla hesaplar olarak tanımlayabileceğimiz bu hesaplar başkalarını izlemek, eleştirmek, hatta kendilerini övmek için kullanılabilir.
Sosyal medyadaki bot hesap sayısı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Fakat bu hesapların %5 ila %15'lik bir dilim oluşturduğu tahmin ediliyor. Sosyal medya botlarının hacmi ve "gerçek" görünme yetenekleri, onları amaçlarına göre çok etkili kılıyor. Birçok kişi botları fark etmez. Sosyal medya botları, ağlarını büyütmek için diğer kullanıcılarla bağlantı kurmaya veya arkadaş olmaya çalışabilir. Takipçi isteği gönderen kişiyi tanımıyorsanız ve ortak bağlantınız yoksa isteği reddetmek en iyisidir.
Instagram Fake Hesap Nedir?
Sahte Instagram fotoğrafları, Instagram sahte hesap diğer adıyla “Fake Instagram hesabı” gibi yöntemlerle gerçek kimliği kamufle etmek maalesef mümkün. Instagram fake hesapları, paylaşımlarınızı, takipçi, takip edilen kullanıcı bilgileri ve profil etkileşimini görmek isteyen gizli bir kullanıcı olabilir. Diğer taraftan, profilinizle alakası olmayan tek amacı paylaştığı link’lere tıklamanızı sağlamak olan bir dolandırıcı hesabı da olabilir. Dolandırıcı hesapları çeşitli indirim, kampanya teklifi gibi tuzaklar adı altında kullanıcıları mağdur edebiliyor. Kişisel bilgilerini korumak ve dolandırılmamak için sahte hesaplardan gelen istekleri kabul etmeyin, hatta Instagram fake hesapları şikayet ederek hem kendinizi hem de diğer kullanıcıları koruyun. Peki, sahte instagram hesabı nasıl anlaşılır?
Fake Hesap Nasıl Anlaşılır?
Hesabın sahte olduğunu ele veren belli başlı ipuçları vardır. Profil fotoğrafı var mı, takipçi ve takip edilen sayısı ne kadar? Takipçi ve takip edilenlerde aynı soy isimde kullanıcılar var mı? İlk paylaşım tarihi ne zaman? Profilde paylaşım veya etiketli gönderi var mı?
1. İlk paylaşım yaptığı tarih ne zaman? Paylaşım sayısı değil ama ilk paylaşım tarihi Instagram fake hesap nasıl anlaşılır kısmında işe yarar bir bilgidir. Paylaşım yapmayı sevmeyen bir kullanıcının gönderi sayısı az olabilir fakat ilk gönderi yükleme tarihi genellikle yakın zaman olmaz.
2. İnsanlar sosyal ağını güçlendirmek aile ve tanıdıklarıyla birbirlerini bulmak için genellikle profil fotoğrafı kullanır. Profil fotoğrafı olmayan bir hesap fake olabilir. Tabii bu tanımlayıcı fotoğraf olmayan tüm profillerin fake olduğu anlamına gelmez. Fotoğraflarını beğenmeyen bir kullanıcı ya da fotoğraf yüklemeye vakti olmayan biri de olabilir. Beğeni ve yorumlar ınstagram sahte hesapları ele verir. Takipçi ve takip edilenler bölümünde aynı soy isimde başka kullanıcılar var mı? Eğer yoksa bu hesap tamamen kafadan uydurulmuş isim soy isimle açılmış bir sahte instagram hesabı olabilir.
3. Fake takipçileri belli eden özelliklerden bir tanesi de takipçi ve takip edilen sayısının sıfır olmasıdır. Yeni doğmuş bir hesabın takip sayıları da sıfır olabilir fakat bu uzun sürmez. Çünkü kullanıcılar genellikle diğer kullanıcıları takip eder ve onlar tarafından takip edilir. Sıfır takipçili sayfalar genellikle botlara aittir ve spam bağlantılarının reklamı yapılır. Bu tarz bir profildeki bağlantılara tıklamaktan kaçının.
4. Instagram, kullanıcıların fotoğraf ve video yüklediği görsel bir platformdur. Dolayısıyla bu platformdaki kişiler içerik paylaşmayı sevmese bile diğer kullanıcılar tarafından paylaşılmış fotoğraf ve videolara etiketlenir. Paylaşımı olmayan hesapların sahte olma ihtimali çok yüksektir.
5. Takipçi kazanmak isteyen sahte hesaplar paylaşımların altına sık sık "harika gönderi!" ya da "güzel fotoğraf!" gibi kalıplaşmış yorumlar yazar. Paylaşımlarınıza sürekli bu tarz yorumlar yapan bir takipçi sahte hesap olabilir.
6. Hesap başka birini taklit ediyorsa muhtemelen sahtedir. Fotoğrafları Google’da görsel olarak aratın, paylaşılan görseller başka yerde varsa hesap sahtedir.
7. Takipçi sayısı az, takip edilen sayısı çok fazla hesaplar sahte hesap olma potansiyeli taşır. Fakat bu özellikteki tüm hesaplar için geçerli değildir. Yeni hesap açmış ve kısa sürede yüksek takipçi sayısına ulaşmak isteyen bir kullanıcı da olabilir.
8. Takipçi sayısı yüksek, etkileşim sayısı düşük hesaplar sahte olma riski taşır. Örneğin, 1 Milyon takipçili bir hesap gönderileri 30-50 beğeni alıyorsa bu profildeki takipçiler muhtemelen satın alınmış ve hesap sahte olabilir.
9. Hesap, kendine ait olmayan fotoğrafları yayınlıyorsa sahtedir. Başkalarının fotoğraflarını paylaşan hesapları anlamak için profilde birkaç dakika gezinmek yeterli olabilir.
10. Lüks markalara ait büyük indirimlerle sunan bir hesap muhtemelen sahtedir. Bu tarz dolandırıcı hesaplarından uzak durun, bağlantılara tıklamayın.
11. Hashtag'lerin spam amaçlı kullanımına dikkat edin. Twitter'da bot hesapları hashtag'leri trend haline getirmek için genellikle çok sayıda hashtag kullanır. Gönderinin içeriğiyle ilgili olmayan çok sayıda hashtag kullanmak, potansiyel bir bot etkinliğinin işaretidir.
12. Kullanıcı genellikle hangi konular hakkında yayın ve paylaşım yapıyor? Tekrar tekrar aynı konulara odaklanan hesap programlanmış bir bot hesap olabilir. Instagram fake hesapları belli eden diğer bir işaret içeriktir. Sahte hesaplar genellikle orijinal içerik yayınlamaz, sadece mevcut içeriği beğenir ve paylaşır.
Instagram fake hesap nasıl anlaşılır sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Maddeler halinde verdiğimiz tüyolar sayesinde Instagram fake hesap nasıl anlaşılır sorusu artık kafanızı kurcalamaz. Instagram’da herhangi bir hesabın sahte olduğunu düşünüyorsanız Instagram fake hesap nasıl anlaşılır sorusunu yanıtladığımız bu yazıyı dikkatle okuyun ve sahte olduğunu düşündüğünüz hesabı bu tüyolara göre inceleyin.
Maddeler halinde kısaca değindiğimiz bu işaretler tek başına yeterli olmaz. Bu özelliklerin yanısıra hesabın genel davranışlarına odaklanmak gerekir. Şunu belirtmekte fayda var, sahte hesapların tümü kötü amaçlı değildir, bazıları şeffaftır ve faydalı bir amaca hizmet eder. Bu bağlamda, sosyal medyayı eleştirel bir yaklaşımla kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Instagram’da Fake Hesap Nasıl Şikayet Edilir?
Tekrar tekrar söylüyoruz, çevrimiçi mecralara ne çok iyimser ne de kötümser yaklaşın, en iyisi eleştirel yaklaşmaktır. Sahte hesapların kötü amaçlı olabileceğinden bahsettik, bu durum sizi endişelendirebilir. Fakat bu hesaplara karşı savunmasız olmadığınızı da bilmelisiniz. Çünkü sosyal medya uygulamaları, kullanıcıları korumaya yönelik çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Sizi veya tanıdığınız birini taklit eden, rahatsız eden, dolandırıcılık amacı güden hesapları şikayet edebilirsiniz. Fake hesap nasıl bulunur artık biliyorsunuz, peki sırada ne var? Tespit ettiğiniz fake hesaplar nasıl şikayet edilir?
Sahte Facebook Hesabı Nasıl Şikayet Edilir?
- Sahte hesabın profiline gidin.
- Bulamıyorsanız, profilde kullanılan adı aramayı deneyin veya arkadaşlarınıza size bir bağlantı gönderip gönderemeyeceklerini sorun.
- Kapak fotoğrafının altındaki üç noktaya tıklayın, Profili Şikayet Et'i seçin.
- Şikayette bulunmak için sahte hesaplar ekrandaki talimatları izleyin.
Sahte Instagram Hesabı Nasıl Şikayet Edilir?
Başkalarını taklit etmek suçtur. Instagram'da sizi veya diğer kullanıcıları taklit eden hesapları şikayet ederek kapatmak mümkün. Sahte hesabın kapanması için şikayet edilen hesabın topluluk kurallarına aykırı olması ve belli bir şikayet sayısına ulaşması yeterli olur. Sizi veya diğer kullanıcıları taklit eden hesapları Instagram Yardım Merkezinden şikayet edebilirsiniz. Topluluk kurallarını ihlal eden hesaplar belli şikayet sayısına ulaştığında kapatılır.
- Sahte hesap profiline gidin.
- Sağ üst köşedeki üç noktaya dokunun ve Şikayet Et’i seçin.
- Açılan ekrandaki yönlendirmeleri takip edin.
- Bu işlem aynı zamanda hesabı takipçi listenizden de engeller.
Sahte Twitter Hesabı Nasıl Şikayet Edilir?
- Sahte hesap profilini açın.
- Sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın.
- Twitter şikâyet konusunu seçin.
- Twitter şikâyet ekibi sizden konu hakkında ek bilgi ve tweet isteyebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir: Instagram Profiline Kim Baktı Nasıl Öğrenilir? Instagram Takip Etmeyenleri Nasıl Görürsünüz?