Bozuk bataryaların bir süre sonra gösterdiği tepki genelde batarya şişmesi ile son buluyor. Şişen bataryalar, günümüz batarya teknolojisinde çok sık rastladığımız bir durumdur. Bu, bozulan bataryaların çok zorlanması durumunda görülen bir durumdur. Hatta bazı markalarda yazılımın çökmesi veya işlevi tam yapamaması gibi durumlarda da olabiliyor.
Yeni nesil akıllı telefonlarda şarj işlemi için akıllı yazılımlar tercih ediliyor. Bu yazılımlar cihazın en doğru ve en sağlıklı şekilde şarj edilmesine olanak tanıyor. Bu yazılımın doğru çalışmaması durumunda bataryaya fazla enerji gönderilerek bataryanın şişmesini gibi sorunlar görülebiliyor. Normal şartlarda bir yazılımın böyle hata yapmasının pek bir ihtimali yoktur. Ancak, yeni yazılım güncellemesi gibi durumlarda yazılım içerisindeki ufak bir sorun, bu problemin oluşmasına neden olabiliyor. Bu durumda şirketin yeni bir yazılım güncellemesi göndermesi sorunu tamamen çözebiliyor.
Şişen Bir Batarya Ne Zaman Normale Döner?
Ancak, batarya şiştikten sonra pek bir ihtimal kalmıyor. Batarya şişmesi, yeni nesil bataryalarda kronik bir sorun olarak kabul ediliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmanın aslında pek bir yolu yok. Bu aşamada cihazı doğru bir şekilde şarj etmek ve şarjı bir noktadan sonra manuel olarak kesmek doğru olacaktır. Batarya şişmesi tamamen mekanik bir sorunda olabilir. Bu durumda bataryanın kendisi de sorunlu olabilir. Normalde bu durum yan sanayi veya kalitesiz bataryalarda görülüyor. Ancak, fabrika çıkışı olup orijinal bataryalarda da görülen bir durumdur.
Bu aşamada cihazın garantisi varsa garantiye göndererek yeni batarya ile eski bataryanın değişmesini sağlayabilirsiniz. Şişen bataryaları manuel olarak düzeltmenin herhangi bir yolu yoktur. Bu aşamada bataryaya kesinlikle müdehale etmemek gerekiyor. Bazı forum sitelerinde bataryanın delindiği ve şişliğin indirildiği söyleniyor. Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir. Batarya içerisinde bulunan jelin hem anakarta hem de cildinize kesinlikle temas etmemesi gerekiyor. Şişen bir bataryanın delinmesi durumunda içerisinde madde sıçrayarak cildinize temas edebilir. Bunu kesinlikle istemezsiniz diye düşünüyorum.
Son olarak, şişen bataryaları uzman bir kişiye götürerek değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada normal bir batarya değişiminde yapılan işlem ile şişen bir bataryada yapılan işlem aynı olacaktır. Ek bir durum yoktur. Ancak, normal bir bataryaya göre daha titiz ve özenli olunması gerekiyor. Bataryanın çok şişmesi gibi durumda ekrana da zarar gelebildiği için ekran değişimi de gerekebilir. Bu durumda bu kişiye ekran değişimi talebinde de bulunabilirsiniz.