fcp

Telefon Ekran Boyutu Nasıl Ölçülür?

Zuhal Ö. 28.11.2022 (Güncellenme: 03.06.2024) Takip et
Daha büyük ekranlı telefon olarak araştırma yaptığımızda karşımıza özellikleri arasında inç değeri çıkmakta. Peki cep telefonunda inç ne demek? Ve telefon ekran boyutunda inç değeri nasıl ölçülür? Bu yazımızda ele aldık.
Telefon Ekran Boyutu Nasıl Ölçülür?

Birçoğumuz zamanımızın büyük bir kısmını cep telefonlarımızla geçiririz. Gerek sosyal hayatımız gerekse iş hayatımız çoğunlukla artık cep telefonları üzerinden yürütülmekte. Bu yüzden de gün içerisinde telefonu pek elimizden düşürmeyiz. Bunların dışında da kalan zamanımızda ise kafamızı dağıtmak için oyun oynar ya da bir şeyler izleriz. Tüm bunlar için bazen elimizdeki telefonun ekran boyutu bize keyif vermeyebilir ve daha büyük ekran bir telefona sahip olmak isteyebiliriz. Daha büyük ekranlı telefon olarak araştırma yaptığımızda ise karşımıza özellikleri arasında bir de inç değeri çıkmakta. Peki cep telefonunda inç ne demek? Ve telefon ekran boyutunda inç değeri nasıl ölçülür? 

İnç Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Akıllı telefon, televizyon, tablet gibi teknolojik ürünlerin ekran boyutlarını gösteren uzunluk ölçü birimidir. Üstten iki tırnak (“) şeklinde ifade edilir. İnç uzunluk ölçü birimi genellikle İngiltere ve Amerika’da kullanılanılıyor olup ülkemizde bu ölçü birimi daha çok santimetre cinsine göre çevrilerek kullanılır. Bir televizyon örneğinden gidecek olursak 32 inç 82 ekran şeklinde ifade edilir.

Bir diğer bilgiye göre de inç kelimesi Latinceden gelmektedir. Latince her şeyin ½ sini ifade eden “untia” kelimesinden gelir. İnç aynı zamanda bisiklet tekerleklerinin ölçüsünde, harici disk ölçülerinde ve boru yarı çaplarının ölçülmesinde kullanılır. Ülkemizde bu değer genel olarak kullanılmadığı için bir akıllı telefon alımı yaparken ekran boyutlarının inç ölçü birimine göre olması bazen kafamızı karıştırıyor olabilir.
1 inç tam olarak 2,54 santimetre olarak bilinmektedir. İnç cinsinden bir boyutu santimetre cinsine çevirmek istediğinizde 2,54 ile çarpmanız gerekmektedir. Aynı şekilde santimetre olarak belirtilen bir boyutu inç olarak çevirmek istediğiniz de ise 2,54’e bölmeniz gerekir.
Aslında inç ölçümü doğru yapıldığında bize doğru değeri verecektir. Fakat inç ölçümü yapılırken yapılan bazı hatalar bize doğru değeri vermeyebilir. En çok yapılan hatalar ise cep telefonun uzun veya kısa kenarının ölçümünün ekran boyutu sanılmasıdır. Burada yapılması gereken cep telefonu ekranının çerçevesi yani mevcut kasa dikkate alınmadan sadece ekran üzerinde ölçüm yapmaktır. Bir köşeden diğer köşeye doğru tam orta noktaya gelecek şekilde ölçmek size doğru değeri verecektir.

Son olarak belirtmek gerekirse büyük boyutlardaki her telefonu büyük ekranlı olarak düşünmemek gerekir. Telefonun büyük olması ekranında büyük olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden büyük ekranlı bir telefon almak istiyorsanız telefonun büyüklüğünden çok inç değerini dikkat etmeniz gerekir.


Zuhal Öztürk

Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi seven ve bunları paylaşmaktan mutluluk duyan biriyim. Sizlere katkı sağlayacak içerikler üretmeye devam ediyorum.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!