fcp

Xiaomi elektrikli araç fiyatları, özellikleri ve Türkiye çıkış tarihi

Kemal Y. 16.11.2023 (Güncellenme: 02.06.2024) Takip et
Xiaomi elektrikli otomobil Şubat ayında tanıtılacak mı? İşte Çin malı Xiaomi elektrikli araba özellikleri ve tasarımı...
Xiaomi elektrikli araç fiyatları, özellikleri ve Türkiye çıkış tarihi

Çin merkezli şirket Xiaomi, kendi markası altında elektrikli araç üretme konusundaki uzun süren çabalarını sonunda gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yetkililerin baskısıyla kendi üretim tesisini kurma zorunluluğunda kalan Xiaomi, bu konuda uzmanlaşmış bir üretim ortağı bulmaya karar verdi. Şirketin tercihi, Çinli otomotiv devi BAIC oldu, ki bu bilgi resmi belgelerde ortaya çıktı. Ayrıca Xiaomi'nin ilk elektrikli aracının tasarımı ve temel özellikleri de bu belgelerle gün yüzüne çıktı.

Xiaomi SU7 Elektrikli Araç Fiyatı

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı, bu hafta önümüzdeki aylarda satışa sunulacak yeni elektrikli araç modellerini içeren bir katalog yayınladı. Bu katalogda Xiaomi SU7 sedanının birkaç modifikasyonu, resimlerle birlikte, ortaya çıktı. Bu, bu uzun zamandır beklenen elektrikli aracın resmi görüntülerini inceleme fırsatı sunuyor. Daha önce araç ya ağır kamuflajla Çin yollarında görülüyordu ya da başka kaynaklar tarafından sızdırılan fotoğraflarda hayal gücüne dayanarak şekillendiriliyordu.

Xiaomi SU7 Satışa Hazır

Elektrikli aracın Çin halkına sunulmak üzere sadece seri üretime hazır olmakla kalmayıp aynı zamanda önümüzdeki aylarda satışa sunulacak olması, bu bilgilerin Çin hükümeti tarafından onaylandığını gösteriyor. Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, Çin'de Xiaomi SU7'yi 2023 yılı şubat ayından itibaren 41,000 dolardan daha yüksek bir fiyatla satın almak mümkün olacak. Yeni modelin üretimi, SUV'lar konusunda uzmanlaşmış olan BAIC otomotiv şirketi tarafından gerçekleştirilecek. Ancak Xiaomi için benzer yetenekler söz konusu değil, özellikle bir dizi konfigürasyonda tam tahrik dışında.

Boyut ve Performans

Gelen açıklamalara göre, Xiaomi SU7, genel olarak Tesla Model 3 veya NIO ET5'ten daha büyük bir sedan olacak. Elon Musk'ın şirketi Tesla'nın en son yeniden tasarlanan Model 3'ünün boyutları 4720 × 1848 × 1442 mm iken, yeni Xiaomi modeli 4997 × 1963 × 1455 mm boyutlarına sahip. Bu ölçümler, genellikle gövde yüksekliği ile ilişkilidir. Xiaomi SU7'nin aks mesafesi ise etkileyici 3000 mm'ye ulaşıyor. Araç için belirtilen maksimum hız 210 km/s, ancak Çin'deki genel yolların bu hızlarda kullanılmasına izin verilmediği göz önüne alındığında, pratikte bu hıza çıkmak pek olası değil.

Xiaomi Elektrikli Araç Modelleri ve Özellikleri

Temel Xiaomi SU7, tek bir aksa sahip ve 210 kW (285 bg) gücünde tek bir elektrik motoru ile gelecek. BYD tarafından üretilen bir LFP türündeki çekme pil ile donatılacak olan araç, 1980 kg ağırlığında olacak. İki elektrik motorlu tam zamanlı sürüşe sahip modeller SU7 Pro ve SU7 Max olarak adlandırılacak ve ağırlıkları 2205 kg'ye ulaşacak, maksimum hızları ise 265 km/s olacak. Tam zamanlı sürüşe sahip versiyon, nikel ve kobalt temelli bir lityum çekme pil ile donatılacak ve daha düşük sıcaklıklara daha dayanıklı, hızlı şarj istasyonlarında daha hızlı şarj olan, ancak yangın riskine daha fazla maruz kalan bir yapıya sahip olacak. Tam zamanlı modellerin elektrik motorlarının gücü 220 ve 275 kW olacak, bu da toplamda 495 kW veya 673 bg'ye ulaşacak. Belirli donanım seviyelerinde araç, gelişmiş bir otomatik pilot özelliği sunan bir tavana yerleştirilmiş bir lidar ile donatılacaktır. Tam zamanlı modeller, özellikle belirli bir hıza ulaşıldığında çıkıp açılan aktif bir arka spoylere sahip olacaklar. Çekme pillerin kapasitesi belirtilmemiştir.

Xiaomi SU7'nin üretimi önümüzdeki ay başlayacak ancak resmi bir duyuru Şubat 2023'e kadar yapılmayacak. Şirket, gelecek yıl analist beklentilerine göre 50.000 ila 60.000 araç üretmeyi planlıyor. Ayrıca, DC hızlı şarj istasyonlarında şarj sürecini önemli ölçüde hızlandırmak için 800V'a kadar bir voltajı destekleme olasılığı da bulunmaktadır. Xiaomi elektrikli araçların Türkiye çıkış tarihi henüz bilinmiyor.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!