fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2025

Yapay zeka, Çin'in raylı silahlar alanında sükse yapmasına yardımcı oldu

Kemal Y. 11.12.2023 (Güncellenme: 21.10.2024) Takip et
Çinli bilim adamları, yapay zeka destekli elektromanyetik ray silahında elde ettikleri başarı ile, rekor sayıda atış yapabilen ve bakım ihtiyacını minimumda tutan bir sistem geliştirdi.
Yapay zeka, Çin'in raylı silahlar alanında sükse yapmasına yardımcı oldu

Çinli bilim adamları, raylı silah teknolojisinde önemli bir ilerleme kaydetti. Geleneksel olarak, mermi için rehber raylarda aşırı aşınma meydana gelir, bu da silahın onarıma ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirebileceği atış sayısını onlarca hatta daha azına düşürür. Çin'in geliştirdiği teknoloji, silahın bakım açısından modern namlulu topçulara yaklaştı, bu başarıda yapay zeka önemli bir rol oynadı.

Yapay Zeka Destekli Elektromanyetik Ray Silahının İşleyişi

Raylı silahın içindeki yapay zeka, sistem parametrelerini ve ateşleme modlarını kontrol etti. Mermi, raylardaki iletken yönlendiriciler boyunca hızlandırılır. Farklı anlarda akım gücünü hassas bir şekilde kontrol etmek, sistemdeki bir dizi mevcut özelliklere bağlı olarak inanılmaz bir hızda karar alma yeteneği gerektirir. Çin yapımı raylı silah, modern uçaklardaki sensör sayısını 10 kat aşan 100.000 sensörle donatılmıştır, bu sayede sistem normdan saparsa atışlar ve ekipman arızaları önlenir.

Yapay Zekanın Güvenilirliği ve Hızlı Karar Alma Yeteneği

Yapay zeka, milisaniyeler içinde tüm sensör verilerini analiz edebilme ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahipti. Bu sayede silahın işleyişi sırasında arızalar giderek daha az ortaya çıktı. Son 50 atışın hiçbirinde silah arızalanmadı. Bu süre zarfında mermiler, saniyede 2 km hızla fırlatıldı, bu da yaklaşık olarak 6 Mach hıza denk gelir. Bu hızla, 200 km uzaklıktaki hedeflere hassas bir şekilde ulaşmak mümkün hale gelir.

Elektromanyetik Ray Silahları ve Gelecek Projeler

Nasyonal Elektromanyetik Enerji Laboratuvarı ekibi, "Bu tür bir çalışma hakkında daha önce hiçbir zaman kamuya açık bir bilgi bulunmamaktadır." diyerek belirtiyor. Elektromanyetik raylı silah sistemlerinin savaş etkinliğini belirleyen kilit faktörün sürekli ateş hızı olduğunu vurguluyorlar. Diğer ülkelerin askeri mühendisleri de raylı silahları inceledi, özellikle de ABD. Çin kaynaklarına göre, Amerikalılar 2010'ların başlarında 1000 deneme mermisi ateşleyerek dört yıl harcadılar. 2018'e kadar bakımsız olarak 1000 atış gerçekleştirebilen bir sistem oluşturma hedefleri başarısız oldu ve 2021'de proje kapatıldı.

Elektromanyetik Ray Silahları: Küresel Projeler

Avrupa'da raylı silah projesi resmi olarak 2020'de onaylandı. Bu projenin geliştirilmesiyle Avrupa Savunma Ajansı (EDA) ve Fransız-Alman araştırma enstitüsü ISL ilgileniyor. Beş Avrupa ülkesi projede yer alıyor. Demonstratörün 2028'e kadar tamamlanması planlanıyor ve proje kod adı PILUM. Japonlar da raylı silahlar geliştiriyor. Deniz kompleksi için kütle ve boyut testleri bu yaz yapıldı ve başarılı oldu.

Gelecekteki Uygulamalar: Sivil Elektromanyetik Teknolojiler

Çinli bilim adamları, ray teknolojilerinin sivil kullanımları üzerinde de düşünüyor. Bu, vakum tüplerinde süzülen levitasyon trenleri (maglev) ve uzaya yararlı yükleri fırlatmak için elektromanyetik hızlandırıcılar gibi uygulamaları içerebilir. Bu, elektromanyetik teknolojilerin savunma dışında geniş bir yelpazede kullanım potansiyeline işaret ediyor.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!