fcp

Dünyanın ilk bilgisayar farelerinden biri açık artırmada 179.000 $'a satıldı

Kemal Y. 21.03.2023 (Güncellenme: 21.10.2024) Takip et
Tamamen mekanik bir teknolojiyle üretilen dünyanın ilk bilgisayar farelerinden birisi rekor bir fiyata satıldı. İsimsiz bir alıcı tarihi eser kategorisindeki bilgisayar faresi için yaklaşık 3.5 milyon TL ödedi.
Dünyanın ilk bilgisayar farelerinden biri açık artırmada 179.000 $'a satıldı

Boston'daki RRAuction müzayedesinde, geçen yüzyılın 60'larının sonlarında Douglas Engelbart tarafından yaratılan ilk Engelbart bilgisayar farelerinden biri satıldı. İsimsiz bir alıcı, cihaz için 178.936 dolar ödedi.

3 düğmeli ve plastikten üretilmiştir

Engelbart faresi, beş tuşu olan bir kodlayıcıyla eşleştirildi. Farenin kendisi beyaz plastikten yapılmıştır. Kasanın üst kısmında üç siyah düğme bulunur ve imlecin ekranda dikey ve yatay olarak hareket edebilmesi nedeniyle aşağıda iki metal disk bulunur. Beş kodlama tuşlu ped, 31 tuş kombinasyonunu destekler ve harfleri ve bazı noktalama işaretlerini girmenize izin verir.

2020’de 34.470 USD’ye satılmıştı

Mevcut verilere göre, mevcut müzayedede satılan fare, tarihin en pahalı faresi oldu. Başka bir Engelbart faresi, 2020'de 34.479 dolara açık artırmaya çıkarıldı. O zamanlar ilk bilgisayar farelerinden birinin toplam maliyetinin yaklaşık 800 dolar olacağı varsayılmıştı. Orijinal Engelbart farelerinden bir diğeri müzayedeye çıkarsa değerinin daha da yüksek olacağı varsayılabilir.

Douglas Engelbart bilgisayar faresinin mucidiydi

Douglas Engelbart'ın kendisi, insan-makine arayüzünün ilk araştırmacılarından biriydi ve bilgisayar manipülatörünün, yani bilgisayar faresinin mucidiydi. Ayrıca grafiksel kullanıcı arabirimi, köprü metni, metin düzenleyici vb. gibi bir dizi başka icadın da yazarı oldu. Yıllar süren araştırmalarda Engelbart 25'ten fazla çalışmanın yazarı oldu ve icatlar için 20 patent aldı. Bilim adamı, başarılarından dolayı çok sayıda ödül aldı ve ayrıca IEEE Akıllı Sistemler Onur Listesi'ne girdi. Douglas Engelbart, 2013 yılında 89 yaşında öldü.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!