fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2024

ABD çip fabrikaları, üretimi 2032 yılına kadar 3 katına çıkaracak

Kemal Y. 09.05.2024 (Güncellenme: 20.09.2024) Takip et
ABD çip üretimi 2032 yılına kadar üç katına çıkacak ve küresel pazar payı %14'e ulaşacak
ABD çip fabrikaları, üretimi 2032 yılına kadar 3 katına çıkaracak

Amerikan yarı iletken sektöründeki şirketleri kapsayan endüstriyel bir birlik olan SIA, Boston Consulting Group'a Amerikan yonga üretiminin gelecek perspektiflerine dair bir araştırma sipariş etti. Analistlerin yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, ülke içindeki yarı iletken ürünlerinin üretim hacmi 2032 yılına kadar 2022'ye göre üç kat artacak ve ABD'nin küresel pazardaki payı %10'dan %14'e yükselecek.

ABD'nin Yonga Üretimine Yönelik Hedefleri

SIA'nın raporuna göre, ABD hükümeti zaten 2022'de "Yonga Yasası" olarak adlandırılan bir yasa çıkararak ülke içinde yeni yonga üretim tesislerinin inşasını teşvik etmeyi ve bu alandaki araştırma geliştirme faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Analistlerin görüşüne göre, bu yasal girişim olmasaydı, ABD'nin yarı iletken bileşenlerinin küresel pazardaki payı 2032'ye kadar %10'dan %8'e düşebilirdi.

Amerikan Yarı İletken Endüstrisinin Desteklenmesi

SIA temsilcileri, "Yonga Yasası"nın kabul edilmesinde aktif rol oynamış ve yasanın mevcut haliyle yonga üretiminin tam anlamıyla merkezi olmaktan çıkması gerektiğini vurgulamıştır. ABD hükümetinin hedeflerini gerçekleştirmek için daha fazla destek önleminin gerekebileceğini belirtiyorlar.

Küresel Yarı İletken Endüstrisinde Rekabet

SIA'nın raporuna göre, ABD'nin yanı sıra diğer ülkeler de yarı iletken endüstrisini geliştirmeye hazırlanıyorlar. Çin, mevcut durumda yaklaşık 30 yeni yonga üretim tesisinin inşasıyla uğraşırken, ABD'de bu sayı sadece 26 ile sınırlı. Avrupa'da ise 8 yeni tesis planlanıyor.

Yarı İletken Üretiminde Planlar ve Beklentiler

2032'ye kadar ABD'nin ileri yarı iletken üretiminin %28'ini ülke içinde yoğunlaştırmayı hedeflediği belirtiliyor. Bu süreçte, ABD'nin 10 nm ve daha gelişmiş teknolojilere dayalı yonga üretiminin dünya çapındaki payının artması bekleniyor. Bu planlar doğrultusunda, ABD'nin ve diğer ülkelerin yarı iletken endüstrisindeki rekabeti yakından takip edilecek.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz? Yarı iletken endüstrisindeki bu gelişmelerin teknoloji ve ekonomi üzerindeki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!