Cep Telefonlarındaki Verileri Silme Yöntemleri

Aile fertlerimizle, arkadaşlarımızla iletişimden banka işlemlerimize, çalışma hayatımıza kadar günümüzde birçok işimizi akıllı telefonlarla hallediyoruz. Özel bilgilerimizin cep telefonlarında oluşunu göz önünde bulundurarak, geri döndürülemez şekilde akıllı telefonlardaki bu bilgilerin kaldırılması uygun olacaktır. Birçok insan için eski telefonunu bir aile üyesine ya da güvendiği bir arkadaşına vermeden önce cihazdaki kişisel bilgilerin ulaşılmasına mani olunması için "fabrika ayarlarına geri döndürme" yaparak temizlemesi yeterli gelecektir. Eğer telefonunuzda başkalarının görmesini arzulamadığınız utandırıcı fotoğraflar videolar, mahrem iş planları gibi hassas içerikler varsa bunlara başka kimselerin veri kurtarma yoluyla ulaşmamasına emin olmak istiyorsanız telefonunuzu  parçalara ayırın ve parçaları farklı alanlara atın gitsin. Bu pratik ve ekoloji dostu bir çözüm değil ve akıllı telefonu ziyan etmenize de gerek yok. Mahrem içeriklerinizi geri getirilemez şekilde derinlemesine temizlemek daha kolay bir çözüm olacaktır.


Android

Eğer telefonunuzda SIM kart ve hafıza kartı varsa öncelikle bunları cihazdan çıkarın. İhtiyaç duyuyorsanız telefonunuzun kablosuz internet bağlantısı kalabilir. Eski Android telefonlar (Android 4 ve altı sürümler) için Ayarlar>Gizlilik>Fabrika Ayarları yolunu takip ederek silme seçeneğine dokunun. Lollipop ve daha yeni sürümle çalışan Android telefonlar için Ayarlar>Hesaplar>Yedekle ve Sıfırla yolunu takip ederek Fabrika ayarlarına sıfırla seçeneğine dokunduğunuzda gelen ekranın alt kısmında yer alan ‘Cihazı Sıfırla’ya dokunduğunuzda her şeyi kolayca silebilirsiniz.

Bazı durumlarda Android’in Marshmallow (5.0) veya daha yeni sürümlü işletim sistemine sahip telefonlarda kişisel verilerinizi silmeden evvel hesaplarınızı telefonlardan kaldırmanız gerekebilir. Bunu yapmak için Ayarlar>Hesaplar yolunu takip ederek Google hesabınızın üzerine dokunun. Google e-posta hesabınızı seçtikten sonra menü simgesine dokunun ve hesabı telefonunuzdan kaldırın. Daha sonra telefonunuzdaki bilgileri tamamen silmek için Ayarlar>Hesaplar>Yedekle ve Sıfırla yolunu takip ederek Cihazı Sıfırla butonuna basarak cep telefonunuzdaki tüm bilgileri silebilirsiniz.

Telefonunuzun hangi Android versiyonunu kullandığına bakmaksızın cihazınızın Google hesaplarına bağlantısının olmadığından öncelikle emin olunuz. Bunun için myaccount.google.com adresine giderek bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sol üst köşede yer alan "Oturum açma ve güvenlik" menüsünde yer alan "Cihaz etkinliği ve bildirimler"e tıklayınız. Bu bölümde Google e-posta hesabınızın hangi cihazlarda tanımlı olduğunu ve son aktivite zamanını göreceksiniz. Google e-posta hesabını kaldırmak istediğiniz cihazın üzerine tıklayarak cep telefonunuzla e-posta hesabınızın bağlantısını sonlandırabilirsiniz.

iOS

Eğer iOS 10 işletim sistemi sürümü olan bir iPhone kullanıyorsanız telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek için önce aktivasyon kilidini devre dışı bırakmanız gerekiyor. Bunun için de iCloud hesabınızdan çıkış yapmanız gerekiyor. iPhone telefonunuzdaki verileri temizlemek için Ayarlar>Genel>Sıfırla  yolunu takip ederek "Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil"e basın. Telefonunuzdaki verileri silmeniz için onay vermeniz gerekiyor. Eğer bir şifre atadıysanız gelen bildirim ekranına şifrenizi girerek cihazınızdaki tüm bilgileri silebilirsiniz.



Yorum yap

*