fcp

Dünyanın en yüksek rakımlı gözlemevi Şili'de açıldı

Kemal Y. 04.05.2024 (Güncellenme: 23.05.2024) Takip et
Şili'deki Atakama Gözlemevi (TAO), dünyanın en yüksek yerleştirilmiş teleskobu olarak açıldı.
Dünyanın en yüksek rakımlı gözlemevi Şili'de açıldı

Geçtiğimiz Salı günü, Şili'de Tokyo Üniversitesi'nin Atacama Gözlemevi (TAO) resmen açıldı - tasarımı ve inşası 26 yıl sürdü. Şili'nin Atacama Çölü'ndeki Chajnantor Dağı'nda 5640 metre yükseklikte bulunan TAO'nun 6.5 metre çapında bir diyafram açıklığına sahip optik ve kızılötesi teleskopu, dünyanın en yüksek yerleştirilmiş teleskobu oldu.

Yükseklik Rekorları ve Gözlemevleri

TAO, kendisinin küçültülmüş bir versiyonu olan MiniTAO'nun yerini aldı. Yeni yapı, daha önce en yüksek olan MiniTAO'yu geride bıraktı. Madrid Üniversitesi'ne ait olan, Bolivya'daki Chacaltaya Dağı'nda 5220 metre yükseklikte bulunan gözlemevi, bu yeni yapı ile geride kaldı. Beş en yüksek yerleştirilmiş teleskopun üçü, tekrar Atacama'da bulunuyor.

Yükseklik ve Gözlemler

Yüksek yerleşim, havanın düşük nemini ve dolayısıyla TAO'nun "nearly all near-infrared wavelegnths" ve orta dalga boyunu kapsamasını sağlar. Bu tür yerleşik gözlemevleri, daha büyük bir açıklığa sahip oldukları için uzaydaki karşılıklarından daha yüksek çözünürlüklü uzay görüntüleri çekebilirler.

TAO'nun Avantajları ve Zorlukları

TAO'nun yüksekliğinin getirdiği açık avantajlar var, ancak insanlar bu yükseklikte yaşamaya uygun değiller. Teleskopun inşası üzerinde çalışanlar düzenli tıbbi muayenelerden geçtiler ve sürekli olarak oksijen soludular. Sahada çalışan uzmanlar, yükseklik hastalığı belirtilerini önlemek için önlemler almak zorunda kalacaklar. Ancak bilim insanları, teleskobun çoğunlukla uzaktan alt tabandan kontrol edileceğini düşünüyorlar ve bu da benzer sorunlardan kaçınmaya yardımcı olabilir.

TAO gibi yüksek yerleşimli teleskoplar, evrenin gizemlerini çözmek için büyük öneme sahiptir. Bu tür gözlemevlerinin önemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi duymak isteriz!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!