Japon otomotiv devi Honda, kendi geliştirdiği platformu üzerinde elektrikli otomobil üretmeye hazırlanıyor. Şirket, bu elektrikli aracın 2023 yılında Kuzey Amerika pazarına sunulacağını açıkladı.
Honda Motor'un temsilcilerinin ortaklar ve yatırımcılarla yaptığı toplantı sonucunda, Engadget'in bildirdiği gibi, şirketin kendisi tarafından geliştirilen e:Architecture platformu sayesinde orta ve büyük boyutlu elektrikli araçlar üretilebileceği duyuruldu. Bu araçlar yerel pazarda 2025 yılında satışa sunulacak.
Genel Motors ile İşbirliğini Sürdürecek
Daha önce Honda'nın, 2027'den itibaren ABD otomotiv devi General Motors ile birlikte Kuzey Amerika pazarı için orta boy elektrikli araçlar üreteceği belirtilmişti. Şirketler, elektrikli araçlar için özel bir işletim sistemi de geliştirecekler. Diğer bölgesel pazarlarda Honda, yerel özelliklere uygun olarak uyarlanmış bir elektrikli araç geçiş stratejisini benimsemeye devam ediyor.
Çin Pazarındaki Varlığını Artırıyor
Honda, Çin pazarının Kuzey Amerika ile aynı kapasitesine sahip olduğunu düşünüyor ve 2030 yılına kadar ülkede 800 bin elektrikli araç satmayı ve yerel pazar için 2027 yılına kadar 10 yeni elektrikli araç sunmayı hedefliyor. Honda, farklı bölgelerde en az 30 farklı elektrikli araç modeli çıkarmayı planlıyor. Şirket, 2040 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araç üretimini tamamen durdurmayı planlıyor ve Çin'de 2035'e kadar e:N platformu sayesinde tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi hedefliyor.
Honda, Yerel Pazarlara Özgü Elektrikli Araçlar Üretecek
Japonya'da ise Honda, önümüzdeki yıldan itibaren özel bir platformda ticari elektrikli araçlar üretecek ve Japonya pazarı için 2026 yılına kadar kompakt elektrikli crossover modeli sunacak. Ayrıca, Sony ile ortak girişim kapsamında Honda orijinal modelli elektrikli araçlar da üretecek ve 2025 yılında Honda markası altında Japonya pazarı için dört yeni elektrikli araç modeli piyasaya sürecek. Honda ayrıca TSMC ile yarı iletken bileşenlerinin tedarik zinciri güçlendirme konusundaki işbirliğinden de ilk kazanımını 2025 yılına kadar göreceğini belirtiyor.