fcp
Hesaplı Nisan 2024

Isınan Laptopları Soğutmanın 7 Farklı Yolu

Serap K. 06.05.2022 (Güncellenme: 25.04.2024) Takip et
Bu yazımızda, laptop neden ısınır, laptop ısınması normal midir, laptop aşırı ısınırsa ne olur gibi soruları yanıtlıyor ve en iyi laptop soğutmanın 7 farklı yolunu sizlerle paylaşıyoruz.
Isınan Laptopları Soğutmanın 7 Farklı Yolu

Yazın gelmesi ve sıcaklıkların artması kötü olabilir mi? Evet, aşırı ısınan bir bilgisayarınız varsa kötü olabilir. Bilgisayarların ısınmasına neden olan fiziksel ve yazılımsal problemler bulunur. Bilgisayarım çok ısınıyor ve gürültülü çalışıyor diyorsanız, endişelenmeyin. Bu yazımızda, laptop neden ısınır, laptop ısınması normal midir, laptop aşırı ısınırsa ne olur gibi soruları yanıtlıyor ve en iyi laptop soğutmanın 7 farklı yolunu sizlerle paylaşıyoruz. Laptop’unuz yaz aylarında yumurta pişirecek kıvama geliyorsa yazımızı okumaya devam edin.

Gürültülü çalışma, ısınan yüzey ve düşük performans laptop ısınma soruna işaret eder. Bilgisayarınızda bu belirtiler varsa öncelikle ne kadar ısındığını tespit etmelisiniz. Bilgisayar ısısını ölçmek için HWMonitor gibi çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulama gerçek zamanlı olarak fan hızları, parça voltajları ve sıcaklıkları hakkında ölçüm yapar ve ısı değerleri hakkında bilgi almanızı sağlar. Bu sayede, bilgisayarınızın soğutma performansını test edebilir ve önlem alabilirsiniz.

Laptop neden ısınır?

Laptop, elektronik devre ve donanım parçalarından oluşan bir cihazdır. Dolayısıyla bu parçalar çalıştıkça cihaz ısısı artar. Laptop ısınmasına neden olan belli başlı faktörler bulunur. Donanım parçalarının yoğun olarak konumlandırılması ve kasa içinde hava sirkülasyonun yetersiz olması ısınmaya neden olabilir. Bilgisayardaki soğutucu fanların ve havalandırma kanallarının yetersiz olması da ısınmaya neden olur. En bilindik sorun olarak kasa içerisinde biriken tozların ısınmaya neden olduğunu söyleyebiliriz.

Laptop ısınması normal midir?

Laptop ısınması normal mi? sorusu pek çok kullanıcının aklını kurcalar. Bilgisayarlarda ısınma problemini ele aldığımız bu yazıda ısınma normal mi sorusunu da yanıtsız bırakmıyoruz. Kullanılan elektronik aletlerin tümünde olduğu gibi çalışan laptop’un ısınması normaldir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bazı dizüstü bilgisayarlar aşırı ısınır ve yavaşlar. Aşırı ısınma sorunu masaüstü sistemlerde daha az görülür. Bunun nedeni, parça ve devrelerin geniş bir alana yerleştirilmesidir. Donanım parçaları masaüstü sistemlerde dizüstü bilgisayarlara kıyasla daha geniş bir kasanın içerisinde konumlandırılır. Kasa içinde daha fazla hava akışı gerçekleşir ve ısınan parçalar soğutulur. Yine de, yüksek performans gerektiren programların çalıştırılması durumunda ve diğer etkenlere bağlı olarak her iki bilgisayarda ısınma sorunu görülebilir. Düzenli cihaz bakımı ve soğutucular yardımıyla ısınan bilgisayarı soğutabilirsiniz.

Laptop aşırı ısınırsa ne olur?

Isınan notebook sorun oluşturur mu? Isınan her notebook sorun anlamına gelmiyor çünkü ısınmayan notebook yoktur. Güncel teknoloji ürünü dizüstü bilgisayarlar gelişmiş özelliklerle donatılmış olsa da ısınma problemi henüz tamamen çözülmüş değil.

Bilgisayarların içinde sayısız elektronik devre, transistör ve bileşen bulunur. Özellikle son teknoloji ürünü işlemci, ekran kartı gibi bileşenlerin performansı epey yüksektir. Bu sayede, bileşenler daha kısa sürede, daha fazla işlem gerçekleştirir. Diğer taraftan daha fazla ısınma meydana gelir. Dolayısıyla ısınan bilgisayarlarda sorunun kaynağı olarak donanım bileşenlerinden önce soğutma sistemlerine bakılır.

Bilgisayarın aşırı ısındığı durumlarda fanlar maksimum hızda çalışır. Fanların aksine, işlemci performansında düşüş olur, yani bilgisayarınız yavaşlar. Normalden daha yavaş çalışma, işlemcinin aşırı ısınmaya karşı aldığı bir önlemdir. Isındığını fark eden parça, frekans hızını düşürür ve riskleri azaltır. Laptop aşırı ısınırsa bilgisayar gücü keser ve kapanır.

Sıcaklık gösteren bilgisayar izleme uygulaması kullanmak, aşırı ısınmanın bilgisayar performansı üzerinde ne kadar güçlü bir etkisi olabileceğini gösterebilir. Bu nedenle, yoğun iş yükü gerektiren çizim, kurgu, modelleme vb. programları kullanan işletme sahipleri ve oyuncular genellikle etkili soğutma yöntemlerine başvurur.

Aşırı Isınmanın İşlemci Üzerindeki Etkisi

Aşırı ısınan dizüstü bilgisayarlarda işlemci zayıflar. Bilgisayarın “beyni” olarak nitelendirilen bu parça daha az verimli çalışır. Dolayısıyla bilgisayar performansı düşer. Sağlıklı bir bilgisayar sisteminde işlemci ısınmaya başladığında soğutma fanları devreye girmelidir. Bu sayede, aşırı ısınmaya karşı işlemci serin kalır ve çalıştırdığınız programlarda yavaşlama, kapanma vb. sorunlar yaşamazsınız.

Aşırı Isınmanın Batarya Üzerindeki Etkisi

Dizüstü bilgisayarların çoğunda kullanılan lityum iyon piller, negatif yüklü iyonlar ve pozitif yüklü iyonların arasındaki etkileşimle çalışır. Laptop ısınmaya başladığında bu etkileşimi artırır ve iyonların daha hızlı hareket etmesine neden olur. Eklenen ısı ve artan reaksiyon pil ömrünü ve şarj kullanım süresini azaltır. Hatta uzun süre yüksek ısıya maruz kalan bir pil kullanılamaz hale bile gelebilir.

Aşırı Isınmanın Anakart Üzerindeki Etkisi

Bilgisayar sistemlerinde “iskelet” olarak nitelendirilen anakart işlemci, ekran kartı gibi temel bileşenlere ev sahipliği yapar. Bileşenler arasındaki iletişimde köprü görevi üstlenen anakart aşırı ısınmaya başladığında elektrik akımının verimi ve çıkışı azalır.

Aşırı ısınma probleminin laptop parçaları üzerindeki olumsuz etkisi, kullanıcıları kaygılandırıyor. Fakat siz endişelenmek yerine laptop soğutma yöntemlerini deneyin. Basit bir çözüm olarak soğutucu stand kullanmayı deneyebilirsiniz. Soğutucu standlar, ısınan dizüstü bilgisayar ısısının bir kısmını düşürebilir. Fakat büyük çaplı ısınma problemlerinde yetersiz kalır. PC aşırı ısınıyorsa, bilgisayarı temizlemenin vakti gelmiş olabilir. Bu konuda, Laptop İçin Detaylı Temizlik başlıklı yazımız size rehberlik edebilir. Kapsamlı ve etkili bir temizlik için bilgisayarın içini açmak gerekir, kendi başınıza bunu yapabilecek yetkinliğe sahip değilseniz, profesyonel destek alabilirsiniz.

Laptop Soğutma Yöntemleri

Çok ısınan laptop’u soğutmak için şu çözümleri deneyin:

  1. Soğutma sistemindeki fanları temizleyin.
  2. Belirli periyodlarla termal macunları yenileyin.
  3. Hava giriş çıkışlarının kapanmaması için bilgisayarınızı sert ve düz bir yüzeyde tutmaya özen gösterin.
  4. İşlemci performansını azaltmak için arka planda açık olan gereksiz uygulamaları kapatın.
  5. Isınma virüs kaynaklı olabilir, virüsleri temizleyin.
  6. Notebook soğutucu stand ya da vakumlu soğutucu kullanın.
  7. Bilgisayarı güneş ışınlara karşı koruyun, dış mekan ve pencere önünde doğrudan güneş ışığı gelmemesine dikkat edin.

Isınan Laptopları Soğutmanın 7 Farklı Yolu

Fanları Toz ve Kirden Arındırın

Bilgisayarın serin çalışması için belirli aralıklarla fan temizliği yapmak gerekiyor. Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda bilgisayar içindeki hava sirkülasyonu fanlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bilgisayar çalıştıkça kasa içindeki hava ve bileşenler ısınır. Isınan bilgisayarda donma veya yavaşlama gibi problemler ortaya çıkar. Bu gibi olumsuz senaryoları önlemek, devamlı ve yüksek performanslı çalışma sağlamak amacıyla fan tasarlanmıştır. Fanlar tıpkı insan bedenindeki akciğerler gibi cihazın nefes almasını sağlar. Pervanelerin çalışma mantığına sahip fanlar bilgisayarın ısınmasını önler. Dışarıdaki havayı bilgisayarın içine çeker ve kasa içindeki ısınan havayı dışarı verir. Gerçekleştirilen hava akışı ısınan bileşenleri soğutur. Bu işlem gerçekleşirken fanların üzerine toz ve kir yapışabilir. Biriken tozlar fanın çalışma performansını olumsuz etkiler, fanın dönüş hızında düşüşe neden olabilir. Yüksek performanslı soğutmanın gerçekleşmesi için fanların temiz olması gerekir. Fan ve kasa içini temizlerken elektrikli süpürge ya da özel aparat kullanabilirsiniz. Ya da yetkili servisten destek alabilirsiniz. Çünkü fanları temizlemek için bilgisayarın kasasını açmak gerekir ve yanlışlıkla diğer bileşenlere zarar verebilirsiniz. Basit bir soğutma çözümünün, yüksek paralar ödeyeceğiniz bir soruna dönüşmesini istemiyorsanız doğrudan güvenilir yolu seçin. Diğer taraftan, gerekli bilgi ve donanıma sahibim ve kendime güveniyorum diyorsanız temizliği kendiniz yapabilirsiniz. Belirli aralıklarla soğutucu fanları ve bilgisayar kasasını temizlemek ısınan bilgisayarınızda soğutma etkisi yaratır.

Isınan Laptopları Soğutmanın 7 Farklı Yolu

Termal Macunları Yenileyin

Termal bakım yapmak bilgisayarınızı serinleten bir çözümdür. Termal macun yenilemesi, bilgisayarı soğutmak için avantajlı bir işlemdir. Termal macun, işlemci, ekran kartı gibi bileşenler ve soğutma bloğu arasında iletişim kurar. Kullanıma dayalı olarak termal macun ve termal pedlerde eskime olabilir. Bu eskime, notebook ısınmasına neden olur. Bu nedenle, genel olarak 6 ila 12 ay bir termal bakım yapılması gerekir. Termal malzeme eskimiş veya kurumuş olursa performans kaybı yaşayabilirsiniz.

Gereksiz Uygulamaları Kapatın

Çok sayıdaki açık uygulama, bilgisayardaki işlemcilerin tamamının kullanılmasına neden olur, arka plandaki gereksiz uygulamaları kapatın. Ekran parlaklığını düşürmek, Turbo modları kapatmak ve gibi basit işlemler hafif bir serinletme etkisi yaratabilir. Bilgisayarı soğutmak için yazılımsal yöntemlere başvurulabilirsiniz. Örneğin, güç kullanımı dengeleyin, bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğini anlattığımız “Isınan Laptop'ları Serinletme Yöntemleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

stand soğutucu bilgisayarı soğutur

Stand Soğutucu ve Vakumlu Soğutucu

Fanları temizlediniz fakat bilgisayarınız hala ısınıyor mu? Bu sefer notebook bilgisayarınıza ek olarak soğutucu almayı düşünebilirsiniz. Notebook soğutucuları notebook altına koyabileceğiniz soğutucu standlar ve vakum tipi soğutucular olarak ikiye ayrılır. Notebook altında konumlandırılan soğutucu fanları oldukça önemlidir. Çünkü hava kanalları üzerinden işlemciye hava iletebilir. Soğutucu stand seçerken notebook hava çıkış kanalları ve fanların RPM değerine dikkat etmelisiniz. RPM değeri, fan dönüş hızını temsil eder. RPM değeri arttıkça fan soğutma performansı da artar. Vakum tipi soğutucular, yüksek performanslı soğutma gerçekleştirir. Vakumlu soğutucu seçiminde belirleyici olan özellik notebook hava çıkış kanalıdır. Notebook’un sağ veya sol tarafında hava akışı sağlayan bir kanal bulunur. Bu kanal üzerine, vakumlu soğutucuyu yerleştirdiğinizde notebook içerisindeki sıcak havayı dışarıya tahliye eder ve parçaları soğutur.

Laptop ısınması fps düşürür mü?

Ekranda saniyedeki kare sayısı FPS (Frames Per Second) değeri ile gösterilir. FPS değeri yüksek olan ekranda görüntü daha akıcı bir şekilde oynatılır. FPS değeri yüksek ekranlar oyun ve izleme deneyimini mükemmelleştirir. Ekran başındaki kişi akıcı ve pürüzsüz görüntü sayesinde oyunlarda daha iyi performans sergiler. FPS değeri hakkında sık sık merak edilen sorulardan bir tanesi de, laptop ısınması fps düşürür mü? sorusudur. Hem laptop hem de masaüstü bilgisayarlar aşırı ısınma sorununa karşı savunmasızdır. Aşırı ısınma sonucunda performans düşüşü ortaya çıkar. Isınmanın arttığı ortamda donanım önlem olarak kendini yavaşlatarak soğutmaya çalışır. Bu yavaşlama sonucunda bilgisayarınızda performans düşüşü diğer adıyla kasma sorunu yaşanır. Yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programlarda bilgisayarınız kasar ve gürültülü çalışır.

Isı laptop’a zarar verir mi?

Teknolojik aletlerin genelinde olduğu gibi laptop’ların da belli bir kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrü, cihaz bakımı ve kullanıma göre değişir. Düzenli aralıklarla fiziksel ve yazılımsal temizliği yapılan bilgisayarlar daha uzun ömürlü kullanım sunar. Diğer taraftan darbe, düşme ve sıvı temasına maruz kalan, bakımsız bilgisayarlar daha kısa ömürlü olur. Cihaza zarar veren etkenler arasında aşırı ısınma sorunu da yer alır. Aşırı ısınma masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara zarar verebilecek bir sorundur. Isınan bilgisayardaki donanım parçaları tehlikededir, yüksek ısı sonucunda herhangi bir parça zarar görebilir. Sürekli aşırı ısınma problemi yaşanan bilgisayarların kullanım ömrü kısalır. Yüksek meblağlar ödeyerek alınmış bir cihazın basit bir sebepten çöp olmasını kimse istemez. Yüksek performanslı ve uzun ömürlü bir bilgisayar için soğutma yöntemlerine başvurun.

Soğutma çözümlerinin tümünü denediniz yine de ısınma ve yavaşlama problemi yaşıyorsanız yeni bir notebook satın alın. Eski cihazı kullanmaya devam edebilirsiniz fakat oyun keyfiniz ve işleriniz yarıda kalır. Kısacası, yavaş ve gürültülü bilgisayarı kullanmak sizin için işkenceye dönüşür. Sektörün önde gelen markaları tarafından farklı ihtiyaç ve bütçeye uygun notebook’lar üretiliyor. Performans ve bütçenizi göz önünde bulundurarak size uygun modele en kısa sürede ulaşabilirsiniz. Kurgu, grafik tasarım programları veya oyun gibi yoğun iş yükü gerektiren uygulamalar kullanmak için performansı yüksek bir model seçebilirsiniz. Ya da basit programlar ve gündelik kullanımlar için tercihiniz daha düşük performanslı bir notebook olabilir. İhtiyaç ve bütçenize uygun notebook modellerini incelemek için incehesap.com’u ziyaret edin, güvenli ve hızlı alışveriş deneyimini yaşayın.

Serap Kılıç

Yeni teknolojilerin başımızı döndürdüğü dijital çağın dinamiklerini takip etmek en büyük hobim. Merakımın mesleğimle kesiştiği incehesap.com'da yazılarımla karşınızdayım.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Çerezler Hakkında Bilgi Siteyi ziyaretiniz sırasında kişisel verileriniz siteyi kullanımınızı analiz etmek, reklamları kişiselleştirmek ve sosyal medya özellikleri sağlamak amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Aydınlatma Metni’ni okuyabilirsiniz.