Notebook Satınalma Rehberi
Öncelikle notebook’ların ortaya çıkış hepimizin de bildiği gibi taşınabilirlik olduğunu unutmamız gerekiyor. Bu nokta bizlerin kafasındaki birçok soru işaretinin silinmesini sağlıyor. Çünkü notebook’lar tasarlanır ve üretilirken bu ana prensibe göre ar-ge’leri yapılıyor. Notebook’ların geliştirilmesinde hedeflenen temel noktalar olarak daha hafif, daha sağlam ve daha uzun pil ömrüne sahip notebook’lar yaratılma düşüncesi sürekli ön plana çıkıyor. Fakat bundan daha da önce kendi kendimize karar vermemiz gereken nokta gerçekten bir notebook’a ihtiyacımız olup olmadığı. Hiçbir zaman notebook bilgisayarları desktop bilgisayarlar ile karşılaştırmamak gerekir. Çünkü notebook’lar yukarıda saydığımız kriterler göz önüne alınarak geliştiriliyor.
Artılar:
- Notebook bilgisayarları her yere taşıyabilirsiniz.
- Kurulmaları kolaydır
- Çoğu kullanıcıya yetecek güç ve hıza sahiplerdir.
- Elektrik kesintilerinden etkilenmeden çalışabilirsiniz.
- Masaüstü sistemlere göre daha az kablo ile uğraşırsınız ve daha şık bir sistem kullanırsınız.
- Kablosuz ağ bağlantısı ile internete de kablolar ile uğraşmadan bağlanabilirsiniz.
Eksiler:
- Eşdeğer masaüstü bilgisayarlara göre pahalıdırlar.
- Çalınmaları ya da düşürülüp hasar görmeleri kolaydır.
- Çok yüksek sistem gücü isteyen uygulamalar için yetersizdirler.
- 3D grafik performansları, masaüstü PC’lerden geri olduğu için oyun meraklılarını tatmin etmezler.
- Ek donanımlar ve sürücüler masaüstü PC’ye göre daha pahalıdır.
- Tamir ücretleri pahalı ve servis olanakları daha kısıtlıdır.
İşlemci Nedir?
Central Processing Unit (CPU) yani merkezi işlem birimi bilgisayarın beynidir. Bilgisayarın tüm donanım elamanları bu beyin tarafından yönetilir ve denetilir. Ne tür bir işlemci seçmeliyim? Seçeceğiniz işlemcinin modeli ve hızı (saniyede gerçekleştirebildiği işlem sayısı), bilgisayarınızla ne tür bir çalışma yapacağınızla ilgilidir. Özellikle grafik kalitesi yüksek oyun ya da mimarlık ve mühendislik programları, bu yüksek kaliteli grafikleri ortaya çıkarmak için yüksek işlemci kapasitesine ihtiyaç duymaktadırlar. İşlemcinizi seçmeden önce yapacağınız en doğru şey, bilgisayarını sizin kullanacağınız amaçla kullandığını düşündüğünüz arkadaşlarınızın işlemcilerinin performanslarından memnun olup olmadıklarını araştırmaktır. Sizin için en sağlıklı bilgiyi ortaya koyacak olan bu tür bir tecrübedir.
Bellek (RAM) Nedir?
RAM, "Random Access Memory" (Rasgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak işlemcinin RAM'deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. Bilgisayarımızda merkezi işlemciden sonra sistem performansını etkileyen en önemli donanım elamanı sistemimizde kullandığımız bellek tipidir. Bellek kullanımı hız ve performans için çok önemlidir. Mikro işlemci çok hızlı olduğu halde belleğin yeterli olmaması çalışmayı yavaşlatmaktadır. Belleğin yetersiz oluşu programlarda hızı büyük ölçüde yavaşlatmaktadır. Ekran kartından gelen görüntü sinyallerini bile etkilemektedir.
RAM Neden Bu Kadar Önemli?
Daha önce de belirttiğimiz üzere, bilgisayarın herhangi bir anda meşgul olduğu programlarla ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşması önemlidir. RAM miktarı ne kadar çok olursa, işlemci kullandığı bilgilerin o kadar fazla bir miktarını RAM'e yazabilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın performansını artırır.
Ne Kadar RAM'e İhtiyacım var?
RAM ne kadar çok olursa o kadar yüksek performans elde edersiniz. Ancak genel bir prensip olarak, çalıştırmayı planladığınız programların minimum gereksinimlerinin iki katını satın almak yoluna gidebilirsiniz. Çünkü programlarda belirtilen minimum RAM gereksinimleri, programı en düşük ayarlarla ve en düşük performansla çalıştıracağınız durum için düşünülmüşlerdir. Eğer bilgisayarınızda hızlı çalışmak istiyorsanız, RAM'e yatırım yapmalısınız.
Ekran Kartı Nedir?
Ekran kartları, diğer bir adıyla grafik kartları bilgisayar monitöründeki her türlü yazı ve grafiğin (resim ve çeşitli formatlardaki filmler dahil) oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan adaptörlerdir.
Bütünleşik Ekran Kartları:
Bütünleşik ekran kartı, ekran kartının anakart üreticisi tarafından anakartla bütünleşik olarak üretilmesidir. Bu durumda ekran kartı genellikle kötü 3 boyutlu görüntü performansı ortaya koyar ve ihtiyaç duyduğu hafıza yükünü sistem hafızası (RAM) içerisinden alarak, sistemin kullandığı hafıza miktarını azaltır.
Harici Ekran Kartları:
Özellikle işlemci teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 3 boyutlu oyunların daha çok geliştirilmeye başlanması ile yüksek performanslı ekran kartlarına olan gereksinim de artmaya başladı. Kendi hafıza birimine (RAM) ve kendi işlemcisine ve bazı durumlarda kendisine ait ayrı bir fana sahip olan ekran kartları üretilmeye başlandı. Günümüzde, oyun oynamak ya da mimarlık ve mühendislik projelerinde ihtiyaç duyulan çizimleri gerçekleştirmek için, ayrı bir ekran kartı almak, yüksek performans için genellikle daha uygun olmaktadır.
Ekran kartı Seçimi:
Yeni bir bilgisayar alırken ya da mevcut ekran kartımızı yenisiyle (upgrade) değiştirmek istediğimizde dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bunlar; anakartlardaki gibi kartın mevcut olan veri yolunu destekleyip desteklemediği, kartın RAM tipi ve kapasitesinin amaçlara uyup uymadığı, elde etmek istenilen renk ve çözünürlüğün desteklenip desteklenmediğidir.